Na jaką nazwę zmienić klasę Match?

0

Rozwijam libke do regexpów, i jednym z kluczowych aspektów jest to żeby podczas szukania/wyciągania/replace'owania, operować na danych o takim samym interfejsie (w PHP każdy jest inny). Example:

pattern("\d+")->match("Hello: 14")->first(function (Match $match) {
  // np
  $match->text(); 
  $match->offset();
}

albo

pattern("\d+")->replace("Hello: 14")->first()->callback(function (Match $match) {
  // np
  $match->text();
  $match->offset();
}

I teraz problem jest taki, w PHP8 wejdzie nowe słowo kluczowe: match (https://wiki.php.net/rfc/match_expression_v2), i oczywiście libka wtedy nie pójdzie na PHP 8. Dlatego muszę już teraz myśleć nad inną nazwą tego interfejsu.

Zamysł jest taki:

  • Znalezione wystąpienia, nie ważne czy podczas szukania, wyciągania, replaceowania czy splitowania powinny mieć taki sam interfejs, bo tak na prawdę to jest jedno i to samo (pod spodem mają różne impl, bo PHP takie udostępnia, ale interfejs powinien być taki sam).

Proszę, podrzućcie pomysły na to, na jaką nazwę mogę zmienić aktualne Match.

1

długie :/ - nie ma znaczenia. control + spacja ;) chyba, ze w PHPie IDE nie uzywacie

0
stivens napisał(a):

długie :/ - nie ma znaczenia. control + spacja ;) chyba, ze w PHPie IDE nie uzywacie

Bardziej chodzi o to że ten interfejs to 75% użyć libki, więc dobrze byłoby ją trzymać dość krótką; tak mi się wydawało.

0

Hit. Strike.

1
Afish napisał(a):

Hit. Strike.

Dzięki za sugestię.

Ale one mi bardziej brzmią na akcję, niż na wynik.

0

A to już nic nie poradzę, oba te słowa są normalnymi rzeczownikami używanymi w takim kontekście, jak potrzebujesz.

0
mtch

albo nawet samo:

m

jest jeszcze krócej, chociaż oczywiście taka notacja nie każdemu pasuje.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1