Problem nowa wersja php

0

Witam

Jako że nie jestem specem od PHP, prosze o pomoc. Po podniesienu php do wersji 7.4 pojawia się błąd:

Deprecated: The behavior of unparenthesized expressions containing both '.' and '+'/'-' will change in PHP 8: '+'/'-' will take a higher precedence in

` for ($i = 0; $i <= $thistags.length+1; $i++):

                                       $currtag = $thistags[$i];     
                                       $currtagname = $currtag -> name;  

                    //                   echo $i; 

                                       if($currtagname == $serviceconnectionid):

                    //                       echo $currtagname." is equal to: ".$serviceconnectionid; `


Z tego co rozumiem to problem jest w pierwszej linii jednak nie potrafie go rozwiazac.

Dziękuje i pozdrawiam
0

$thistags.length+1 - . to operator łączenia stringów, a nie wywołanie metody; na pewno o to Ci chodziło?

0

Hmm na pewno to wiem jedno, że przy debudowaniu pojawia sie blad w tej linii i nie wyswietla tytułów tam gdzie wyswietlał wcześniej:) Kod jest stary, a programista ktory to pisal zapadl sie pod ziemie wieki temu.

0

Jeśli ten kod kiedyś działał, to najwyżej przypadkiem, ponieważ $thistags.length+1 powinno być count($thistags) + 1 :-)

2

Ta linijka to fajne zadanie na rekrutacje z pytaniem "jaki będzie rezultat tej pętli" - w sumie tu się może zdarzyć wszystko w zależności od ustawień PHP - przy prawidłowo skonfigurowanym serwerze z aktualną wersją PHP będzie po prostu błąd.
Życie pisze najciekawszy kod ;-)

0

Niby poprawilem ale dalej efektu nie widac, tyle ze blad w trybie debugowania wordpressa zniknał. Jakies sugestie ??

0
onekrs napisał(a):

Niby poprawilem ale dalej efektu nie widac, tyle ze blad w trybie debugowania wordpressa zniknał. Jakies sugestie ??

Pokaż kod.

1

Ostatnio na wielu serwerach były problemy z 7.4 i jednak są sugestie aby na razie zostać przy poprzedniej wersji.

0
serek napisał(a):
onekrs napisał(a):

Niby poprawilem ale dalej efektu nie widac, tyle ze blad w trybie debugowania wordpressa zniknał. Jakies sugestie ??

Pokaż kod.

<?php
/**
 * Template Name: Problemy Kolekcja
 */

get_header(); ?>





<div class="container-fluid no-padding relative breadcrumb-holder bg_cover">
    
   <?php if(function_exists('bcn_display'))
                {
                    bcn_display();
                }?>
    
    <div class="left_red"></div>
    <div class="right_white"></div>
    
</div>







<div class="container-fluid no-padding">
        
        <div class="container  section-title">
            <h3><?php if(get_field('main_title')): ?>
                    <?php the_field('main_title'); ?>
                <?php endif; ?> </h3>
            <?php if(get_field('main_tekst')): ?>
            <p>
                    <?php the_field('main_tekst'); ?>
               </p>
                <?php endif; ?>
            
            
        </div>    
        
</div>


<div class="container-fluid serv_bodyareas_module serv_bodyareas_module_problems">
    
    <div class="container serv_bodyareas_container">
    
        
        <span><?php _e('Obszary ciała dla zabiegu'); ?></span>
        
                
         
            
        </div>   
        
        <div class="col-lg-6 col-mg-6 col-sm-6 col-xs-12 serv_bodyareas_body_holder">
                
            
            
                <div class="lady_bigger relative">
                    
                    
                    
                    <div sid="wlosy" class="lb_bg lb_btn  lb_wlosy animated"></div>
                    <div sid="twarz" class="lb_bg lb_btn lb_twarz animated"></div>
                    <div sid="szyjaidekolt" class="lb_bg lb_btn lb_szyjaidekolt animated"></div>
                    <div sid="nogi" class="lb_bg lb_btn lb_nogi animated"></div>
                    <div sid="klatkaiplecy" class="lb_bg lb_btn lb_klatkaiplecy animated"></div>
                    <div sid="brzuchiposladki" class="lb_bg lb_btn lb_brzuchiposladki animated"></div>
                    <div sid="narzadyplciowe" class="lb_bg lb_btn lb_narzady animated"></div>
                    <div sid="dlonieistopy" class="lb_bg lb_btn lb_dlonieistopy animated"></div>
                    <img width="109" height="339" src="<?php bloginfo('template_url') ?>/images/lady_bigger.png" usemap="#lbmap">
                    
                    
                    <map name="lbmap" id="lbmap">
                    <area class="lbarea" sid="wlosy" shape="poly" coords="50,2,73,7,70,21,69,37,61,23,47,23,41,37,39,21" href="#wlosy" />
                    <area class="lbarea" sid="twarz" shape="poly" coords="41,41,48,26,62,26,68,41,62,58,48,58" href="#twarz" />
                    <area class="lbarea" sid="szyjaidekolt" shape="poly" coords="39,72,47,67,49,61,60,60,61,65,71,72,63,90,47,90,40,82" href="#szyja i dekolt" />
                    <area class="lbarea" sid="klatkaiplecy" shape="poly" coords="30,75,36,72,45,91,63,94,75,74,75,117,61,121,44,121,35,117,32,97" href="#klatkaiplecy" />
                    <area class="lbarea" sid="brzuchiposladki" shape="poly" coords="36,121,54,123,73,121,76,138,79,152,55,161,30,154" href="#brzuchiposladki" />
                    <area class="lbarea" sid="narzadyplciowe" shape="poly" coords="27,154,26,161,51,176,57,178,83,161,81,155,55,163,46,162" href="#narzadyplciowe" />
                    <area class="lbarea" sid="nogi" shape="poly" coords="25,163,50,179,59,180,84,162,75,233,79,267,70,308,40,307,30,261,36,233,24,190" href="#nogi" />
                    <area class="lbarea" sid="dlonieistopy" shape="poly" coords="9,159,15,162,12,184,4,192,0,187,2,173" href="#dlonieistopy" />
                    <area class="lbarea" sid="dlonieistopy" shape="poly" coords="95,165,97,181,103,192,109,177,97,163" href="#dlonieistopy" />
                    <area class="lbarea" sid="dlonieistopy" shape="poly" coords="40,308,38,318,33,334,75,336,71,311" href="#dlonieistopy" />
                  </map>
                    
                </div>    
            
        </div>
        
    </div>    
    
</div> 


<div class="container-fluid no-padding relative problems_collection_module">

    
        <div class="container  relative problems_holder">

            <div class="container-fluid no-padding relative problems_collection_mask">
            
            <?php   





                 //print($loop1total);

                $args = array(
                                'post_type' => 'problems_cat',
                                'orderby' => 'date', 
                                'showposts' => '250'
                                     );
                ?>

               <?php $items1 = new WP_Query( $args );
                    if( $items1->have_posts() ) : while( $items1->have_posts() ) : $items1->the_post(); 
                ?>  
                    
                
                <?php  
                
                    $cat1 = get_field('serice_category');
                    
                    $imgUrl = '';

                    if($cat1 == 'ogolna'){
                          $imgUrl = get_bloginfo('template_directory').'/images/sb-catico-1.png';  
                    }
                    if($cat1 == 'estetyczna'){
                          $imgUrl = get_bloginfo('template_directory').'/images/sb-catico-2.png';  
                    }
                    if($cat1 == 'laserowa'){
                          $imgUrl = get_bloginfo('template_directory').'/images/sb-catico-3.png';  
                    }
                    if($cat1 == 'dermokosmetyka'){
                          $imgUrl = get_bloginfo('template_directory').'/images/sb-catico-4.png';  
                    }
                    
                    $bodypartsclass = implode(' ', get_field('body_parts'));
                    
                          ?>
                
                
            
                
               
                <div class="<?php echo $bodypartsclass; ?> wszystkie animated col-lg-3 col-md-4 col-sm-6 col-xs-12 relative problems_item_space">
                
                    
                        <div class="col-lg-12 col-md-12 col-sm-12 col-xs-12 relative problems_item">
                           
                            
                        <?php if(get_field('serice_category')): ?>    
                            <img class="problem_ico"  src="<?php echo $imgUrl; ?>">   
                         <?php endif; ?>
                            
                            <div class="col-lg-12 col-md-12 col-sm-12 col-xs-12 problems_item_content">

                                    <h3><?php if(get_field('main_title')): ?>
                            <?php the_field('main_title'); ?>
                        <?php endif; ?></h3>

                                    <p><?php echo custom_field_excerpt('content_content', 20); ?></p>

                                    <a href="<?php the_permalink(); ?>">czytaj więcej</a>

                            </div>

                            <div class="col-lg-12 col-md-12 col-sm-12 col-xs-12 problems_item_servicelinks">

                                <span><?php _e('zabiegi' , "klinikajaneczko-th"); ?>:</span>
                                <ul>
                                  
                                 <?php   
                                    
                                     $thistags = wp_get_post_tags($post->ID);

                    //                        print_r($thistags);


                                                    $args = array(
                                                                    'post_type' => 'services_cat',
                                                                    'orderby' => 'date', 
                                                                    'showposts' => '200'
                                                                         );
                                                    ?>
                                                    <?php $items = new WP_Query( $args );
                                                    if( $items->have_posts() ) : while( $items->have_posts() ) : $items->the_post(); 


                                       ?>  

                                       <?php

                                                $serviceconnectionid = get_field('tag_id');

                                       for ($i = 0; $i <= count($thistags) + 1; $i++):

                                       $currtag = $thistags[$i];     
                                       $currtagname = $currtag -> name;  

                    //                   echo $i; 

                                       if($currtagname == $serviceconnectionid):

                    //                       echo $currtagname." is equal to: ".$serviceconnectionid; 
                                       ?>
                                    
                                            
                                                <li><a href="<?php the_permalink(); ?>">
                                        
                                          <?php  if(get_field('main_title')){
                                              
                                              the_field('main_title');
                                              
                                          }else{
                                              the_title();
                                          } ?>
                                            
                                        </a></li>
                                       
                                    <?php endif; endfor; endwhile; endif;  wp_reset_query();   ?>
                                  
                                </ul>

                            </div>


                         </div> 
                 </div>   

<?php endwhile; endif;  wp_reset_query(); ?>
            
            </div> 

</div>    
    





   


<?php if(get_field('seemoreModule')): ?>

    <div class="container-fluid no-padding seemoreholder">
            <?php the_field('seemoreModule'); ?>
    </div>    

<?php endif; ?>
    
<?php

get_footer();

       


0

Dobra, a co konkretnie nie działa?

  1. Raz używasz instrukcji warunkowych z klamrami, a raz blokowych. Źle się to czyta.
  2. Formatowanie leży, nie widać gdzie się co kończy.
0
serek napisał(a):

Dobra, a co konkretnie nie działa?

  1. Raz używasz instrukcji warunkowych z klamrami, a raz blokowych. Źle się to czyta.
  2. Formatowanie leży, nie widać gdzie się co kończy.

Serek żebym ja to tylko pisał:) Gość co to pisał zaginał w akcji:(. Konkretnie to pokazywało posty w danej kategorii z tytułami - teraz nie da sie edytować starych wpisów ( jak by odciete od bazy ) a nowe posty w ogole tego tytulu nie pokazuja.

0

No to zaczynam zgadywać...

}else{
     the_title();
} ?>

Nie powinno tam być echo jeszcze?

2

Piszesz o potencjalnych problemach z bazą. Patrzyłeś jak teraz jest z zapisem? W logach PHP i tej aplikacji nic nie widać?
Ten zapis do bazy to raczej gdzie indziej chyba jest?
BTW jak to Wordpress to samego Wordpressa i wtyczki aktualizowałeś?

0
jurek1980 napisał(a):

Piszesz o potencjalnych problemach z bazą. Patrzyłeś jak teraz jest z zapisem? W logach PHP i tej aplikacji nic nie widać?
Ten zapis do bazy to raczej gdzie indziej chyba jest?
BTW jak to Wordpress to samego Wordpressa i wtyczki aktualizowałeś?

Tak aktualizowalem i sam core wordpressa i wtyczki.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1