Oznaczenie kategorii produktu w sklepie internetowym

0

Witam serdecznie.
Robię sklep internetowy z Ok 600 kategoriami i podkategoriami (4 poziomy „w głąb”).
Zastanawiam się w jaki sposób w CMS zrobić przydzielanie produktu do kategorii. Pole select będzie niezbyt funkcjonalne.

Możecie coś polecić? Czego używacie w sklepach do kategorii?

2

600 kategorii? To już się prosi o podzielenie na jakieś podkategorie, a te jeszcze na inne skoro już podział masz.
Jak jest skończona liczba kategorii i to do wyboru to nie pozostaje chyba nic innego jak select, tylko ewentualnie z jakimś autocompleate, aby ułatwić użytkownikowi wybór.

1

600 kategorii i podkategori. Select sam w sobie będzie mało czytelny (mega długi). 4 selecty - po 1 na poziom? Tez chyba średnio... select z autocomolete? - baracadus

Myślę, że da się to jeszcze podzielić.
Myślałem o czymś takim: https://dev.to/blacksonic/autocomplete-dropdown-using-native-html-moi

3

@jurek1980: taki select ma sens w sytuacji, w której wiesz czego szukasz i masz z grubsza znajomość kategorii. Pytanie - kto ma z tego korzystać. Bo jeśli osoby zupełnie przypadkowe, to raczej sensowne jest grupowanie i stworzenie jakiegoś drzewka/poziomów zagłębienia.

2

Na ile stopni chcesz to rozbić, bo z pierwszego postu zrozumiałem, że na cztery. Czyli np.
Produkty:
-noże
--powiedzmy 300 opcji
-widelce
-- następne 300 opcji

Dlatego sugerowałem od razu rozbicie tego i stworzenie szerszego drzewa, bo moim zdaniem na pewno się da. No ale jak to pogrupować to już kwestia wiedzy co to za produkty.
Zobacz jak jest w allegro i tego typu portalach. Zobacz jak to wygląda w jakichś portalach np. z częściami elektronicznymi np tu: https://www.tme.eu/pl/katalog/
Ja jestem zwolennikiem selectów ale można robić i drzewa rozwijalne jak w powyższym katalogu. Wszystko zależy od biznesu, czy znajomości branży po stronie klienta.
Najlepsze wyszukiwarki są np. w portalach dostawców części samochodowych. Najpierw na maksy ograniczasz wybór poprzez selecty z marką, rocznikiem, rodzajem silnika a potem dopiero masz dostęp do konkretnych działów z częściami.

1

No tak, ja myślałem raczej o czymś w stylu

  • sztućce
    -- widelce
    -- noże
    ---- do krojenia
    ---- do smarowania
    ---- do zabijania
    ------ bezdomnych
    ------ emigrantów
    --------- z terenu UE
    --------- spoza UE
    ------ napady rabunkowe
    ------ niewiernych partnerów
    -- łyżki
    [....]
2

Ja bym to ograniczył do max kilkunastu kategorii, a resztę potraktował jako atrybuty produktów do przefiltrowania. Rekurencyjnie zbudujesz takie drzewko i będzie podatne na modyfikacje https://stackoverflow.com/questions/4843945/php-tree-structure-for-categories-and-sub-categories-without-looping-a-query

Alternatywnie możesz skorzystać np. z syliusa i dopisać import produktów https://sylius.com/

0
.__. napisał(a):

Ja bym to ograniczył do max kilkunastu kategorii, a resztę potraktował jako atrybuty produktów do przefiltrowania. Rekurencyjnie zbudujesz takie drzewko i będzie podatne na modyfikacje https://stackoverflow.com/questions/4843945/php-tree-structure-for-categories-and-sub-categories-without-looping-a-query

Alternatywnie możesz skorzystać np. z syliusa i dopisać import produktów https://sylius.com/

Moja tabela wygląda tak: https://ibb.co/RPb1NSf - więc drzewko kategorii da się zbudować (korzystam z https://github.com/lazychaser/laravel-nestedset )

Mam dylemat właśnie po stronie zarządzania.
Drzewko checkboxów - troszkę nieczytelne chyba, trzeba by szukać gdzie, co jest zaznaczone....
Selecty z autocomplete - mogą być problematyczne. Przykładowo "Drzwi" mogą być wejściowe, zewnętrzne, drewniane, plastikowe - w sensie jedna nazwa może występować w różnych kategoriach.

Chyba że dodać 4 selecty: kategoria główna -> podkategoria 1 -> podkategoria 2 -> podkategoria 3 -> podkategoria 4?

Hmmm....

1

A może po prostu rozwijalne drzewko z wyszukiwarką? Ktoś wpisuje "noże" i z drzewka znikają wszystkie nie związane z nożami rzeczy, ale zostaje dalej forma drzewka. W ten sposób raz, że ktoś będzie mógł wpisać co go interesuje, a ewentualnie też po prostu wyklikać.
Coś takiego u nas funkcjonuje w niektórych modułach i sprawdza się całkiem nieźle.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1