Php funkcja i tablica

0

Witam mam zrobic cos takiego, utworzyc skrypt ktory zawiera funkcje.

Ta funkcja ma wpisywac liczby do tablicy z ustalonego zakresu przez 2 argumenty tej funkcji, a potem zsumowac elementy tej tablicy.

Jestem w tym nowy i na sam poczatek zadał nam takie zadanie którego w ogole nie rozumiem.

0

No masz podany zakres <A;B>, więc funkcja będzie przyjmować 2 parametry: A i B. Iterujesz po zakresie i wpisujesz liczby do tablicy. I sumujesz te liczby. Co w tym niezrozumiałego?

0
katakrowa napisał(a):

A czytałeś już:

https://www.google.com/search?q=php+funkcje daje pierwszy link: https://kursphp.com/rozdzial-3/funkcje/

potem co to są tablice:

https://www.google.com/search?q=php+tablice daje pierwszy link: https://phpkurs.pl/tablice/
?

<?php
 
function suma($range_start, $range_end) {
  $arr = [];
 
  for ($i = $range_start; $i <= $range_end; $i++) {
    array_push($arr, $i);
  }
 
  return array_sum($arr);
}
 
echo suma(1,2);
 
?>

Cos takiego ?

2

Możesz to zrobić krócej:

$array = range($start,$end);
$sum = array_sum($array);
0
serek napisał(a):

Możesz to zrobić krócej:

$array = range($start,$end);
$sum = array_sum($array);

i gdzie to wstawic, programowanie w php to dla mnie cos nowego wiec jestem zielony
bo przy funkcji wyrzuca mi error 'function' (T_FUNCTION)

2

Nie potrzeba do tego sumowania tablic i funkcji, wystarczy prosta matematyka:
https://www.matemaks.pl/suma-ciagu-arytmetycznego.html

suma = ((od + do) / 2) * (do - od + 1)
0
KotelPL napisał(a):

i gdzie to wstawic, programowanie w php to dla mnie cos nowego wiec jestem zielony
bo przy funkcji wyrzuca mi error 'function' (T_FUNCTION)

Pokaż kod.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1