phpMyAdmin problem z pobraniem danych z bazy

0

Witam

Zainstalowałem XAMPP-a uruchomiłem na nim Appacha i MySql-a po czym kliknąłem admin i dostałem się do phpMyAdmin. Moją uwagę zwróciło to, że nie musiałem się logować przykładowo na roota i bez logowania mogłem działać na bazie danych. Napisałem kod w php, który ma pobierająć i wyświetlająć dane ze stworzonej bazy danych tylko nie mogę pobrać tych danych. Oto kod:

<?php
		
		$conn = new mysqli("localhost", "root", "", "baza") or die("Błąd");
		
		$wynik = $conn->query("SELECT * FROM ogloszenie");
		
		
		if($wynik->num_rows > 0){
			
			echo "<table>";
			echo "<tr>";
			echo "<th>id</th>";
			echo "<th>tytul</th>";
			echo "<th>tresc</th>";
			echo "</tr>";
			
			while( $wiersz = $wynik->fetch_assoc() ){
				echo "<tr>";
				
				echo "<td>" . $wiersz["id"]    . "</td>";
				echo "<td>" . $wiersz["tytul"] . "</td>";
				echo "<td>" . $wiersz["tresc"] . "</td>";
				
				echo "</tr>";
			}
			
			echo "</table>";
			
		}else {
			echo "Nie ma nic w bazie danych";
		}
		
		$conn->close();
	
	?>
0

Pokaż jaki MYSQL zwraca błąd ( mysqli_error() )

0

Masz przesłać wynik jaki zwraca funkcja

echo mysqli_error( $conn );

Tylko wywołaj ją przed zamknięciem połączenia ( close ).

https://www.php.net/manual/en/mysqli.error.php

0

Nic u mnie się nie dzieje. Pewnie robię coś nie tak.

2

Nie otwierasz tego jak pliku od siebie z dysku tylko wejdź jak człowiek na localhost/xampp/wys.php

2
.__. napisał(a):

Nie otwierasz tego jak pliku od siebie z dysku tylko wejdź jak człowiek na localhost/xampp/wys.php

Tak jak poprzednik mówił. Przeglądarka ot tak sobie nie potrafi rozpoznać kodu php, więc wyświetla jako zwykły tekst (rozpoznać potrafi html, czy js). Musisz uruchomić sobie serwer php najpierw (np. xamp, wamp), a potem w przeglądarce za pomocą specjalnego linku (np. localhost/a/b/c, lub jakiś vhost) powiedzieć przeglądarce, że to jest php.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1