Pobieranie danych z bazy SQL

0

Siemka, potrzebuję pomoc. Mam kod który pobiera dane z bazy

$sql = "SELECT tag, points, owner FROM guilds ORDER BY `points` DESC WHERE tag = :tag";

i potrzebuję jakoś zrobić tak, że pobraną rzecz tutaj TAG, chce żeby zapisać jakoś do zmiennej (chyba bind się to nazywa) i potem jak już będę pisał html'a to się odwołam do tej pobranej zmiennej jakoś <?php echo $tag; ?>

Jak zły dział proszę przenieść :0

0

Możesz skorzystać na przykład z mysqli_result::fetch_assoc:

$queryResultArray = $sql -> fetch_assoc();
...
echo $queryResultArray["tag"];
0
Ferdynand Lipski napisał(a):

Możesz skorzystać na przykład z mysqli_result::fetch_assoc:

$queryResultArray = $sql -> fetch_assoc();
...
echo $queryResultArray["tag"];

A wtedy będę mógł odwołać się w htmlu?

<?php echo $tag; ?>
0
heraqu napisał(a):

A wtedy będę mógł odwołać się w htmlu?

<?php echo $tag; ?>

Co masz na myśli, pisząc odwołać się? Chcesz umieścić wartość ze zmiennej w dokumencie?

Jeżeli tak, to wystarczy na wyjściu zwrócić daną wartość, podobnie do wycinka kodu, jaki umieściłeś. Pliki PHP umożliwiają także wstawianie do nich m. in. kodu HTML.

0
Ferdynand Lipski napisał(a):
heraqu napisał(a):

A wtedy będę mógł odwołać się w htmlu?

<?php echo $tag; ?>

Co masz na myśli, pisząc odwołać się? Chcesz umieścić wartość ze zmiennej w dokumencie?

Jeżeli tak, to wystarczy na wyjściu zwrócić daną wartość, podobnie do wycinka kodu, jaki umieściłeś. Pliki PHP umożliwiają także wstawianie do nich m. in. kodu HTML.
Nie wiem jak to wytłumaczyć, ale chce pobraną zmienną wstawić w kod html potem, jakby wynik pobranej zmiennej

0
Ferdynand Lipski napisał(a):
heraqu napisał(a):

A wtedy będę mógł odwołać się w htmlu?

<?php echo $tag; ?>

Co masz na myśli, pisząc odwołać się? Chcesz umieścić wartość ze zmiennej w dokumencie?

Jeżeli tak, to wystarczy na wyjściu zwrócić daną wartość, podobnie do wycinka kodu, jaki umieściłeś. Pliki PHP umożliwiają także wstawianie do nich m. in. kodu HTML.

Pobraną zmienną zaznaczona na czerwone, chce wstawić w miejsce zaznaczone na czerwono
https://i.imgur.com/EQ6JnUY.png

kod https://pastebin.pl/view/630217e6

0
heraqu napisał(a):

Pobraną zmienną zaznaczona na czerwone, chce wstawić w miejsce zaznaczone na czerwono
https://i.imgur.com/EQ6JnUY.png

kod https://pastebin.pl/view/630217e6

Czyli tak, jak wspomniałem. ;) Naturalnie możesz tak zrobić. Musisz sobie tylko przypisać wartość z konkretnej kolumny do jakiejś zmiennej (a przynajmniej tak będzie prościej), podobnie do
umieszczonego powyżej przeze mnie wycinka kodu.

Pomocny w dołączaniu wartości zmiennej lub stałej do dokumentu może się również okazać skrócony zapis, który nie używa echo:

<?= $queryResultArray["tag"] ?>
0

No tak nie do końca.
Przede wszystkim nigdzie nie masz przypisania wartości do zmiennej $owner.
Po drugie użycie <?= $queryResultArray["owner"] ?> też nic nie zwróci, ponieważ po wyjściu z pętli while tablica $queryResultArray jest null

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1