Szukam funkcji która mi z int 1.01, 1.14, 1.50 i 1.75 zrobi 2.

0

Czy może ktoś mi coś polecić?

Dziękuję. Pozdrawiam.
Kuba

2

Polecam pomyśleć chwilkę. To jest funkcja, która się zmieści w ok. 5 liniach. Jeśli masz z tym problem, to znaczy, że nie ogarniasz podstaw.

Szukanie biblioteki do każdej pierdoły to nie jest droga, chyba że piszesz w JavaScript :P

P.S. Mnie zawsze uczono. że int to typ całkowity, więc za bardzo nie widzę opcji, żeby do takiej zmiennej wstawić wartość niecałkowitą/z przecinkiem. https://en.wikipedia.org/wiki/Integer_(computer_science)

1
cerrato napisał(a):

Polecam pomyśleć chwilkę. To jest funkcja, która się zmieści w ok. 5 liniach. Jeśli masz z tym problem, to znaczy, że nie ogarniasz podstaw.

Dobra mam Sufit Haha. I kto tu nie ogarnia podstaw. Hahaha. ;-) :-p ;-)

4
fun(double a, double b, double c){
  return 2;
}

UPDATE:

fun(double a, double b, double c, double d){
  return 2;
}

Proszę o akceptację rozwiązania.

1

Generalnie chcesz użyć: https://www.php.net/manual/en/function.ceil.php.
Zauważ, że zwraca float, więc możesz sieknąć (int) ceil($float) i masz.
Jak chcesz mieć funkcję, która przyjmuje masę parametrów, to może lepiej upchać je do tablicy i potem w funkcji sobie zrobić iteracje?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1