Biała lista numerów kont

0

Cześć macie jakiś przykład użycia api do sprawdzania białej listy kont?

2

Jakich kont? Jak nie zadasz poprawnie pytania, to nikt nie podejmie się odpowiedzi.

0

dwie linijki

$data = file_get_contents('https://wl-api.mf.gov.pl/api/search/nip/5260250274?date=2019-12-13');

$decodedData = json_decode($data);
0
Panczo napisał(a):

dwie linijki

$data = file_get_contents('https://wl-api.mf.gov.pl/api/search/nip/5260250274?date=2019-12-13');

$decodedData = json_decode($data);

Podepnę się jeśli można. Jak np podam błędny nip lub konto to ze zwykłego HTTP GET otrzymam wyjątek 400 zamiast ładnego json-a z message w kodem błędu. Co może być przyczyną?

2

Nie bardzo rozumiem, jeżeli zmodyfikujemy adres na błedny NIP:

https://wl-api.mf.gov.pl/api/search/nip/5260250273?date=2019-12-13

To dostaniesz JSON-a:

{"code":"WL-115","message":"Nieprawidłowy NIP (5260250273)."}

Jeżeli nie podasz nic:
https://wl-api.mf.gov.pl/api/search/nip/

To też dostaniesz JSON-a:

{"code":"WL-190","message":"Niepoprawne żądanie."}
0

I ja się podepnę pod temat.
Wg instrukcji Ministerstwa (https://www.gov.pl/web/kas/api-wykazu-podatnikow-vat) dostęp do API jest limitowany. Skorzystanie z metody check powinno blokować dostęp do północy, a tymczasem ja sobie testuje skrypt i testuje i żadnej blokady nie mam. To chwilowy stan i mogę się spodziewać, że wkrótce wszystko wysiądzie, czy nie ma o co się martwić?

0

Wg. oficjalnych danych te limity są, mi sie kilka razy udało do nich dobić. Urban legend głosi, że te limity zostały znacząco zwiekszone, ale oficjalnego komunikatu w tej sprawie nie widziałem.

0

Cześć,
Wysyłałem zapytanie do MF odnośnie id zapytania. Nie dostałem odpowiedzi więc spróbuję tutaj.
Czy przechowywane id zapytania jest dowodem prawnym na to, że sprawdzaliśmy konto z listą? W q&a jest napisane, że trzeba generować pdf.

0

Daj znać co napisze MF, wg dokumentacji:

Usługa będzie zwracała "requestId", który jest unikalnym identyfikatorem zapytania. Wszystkie zapytania udostępniające dane z rejestru podatników VAT będą zapisywane w bazie danych.
Identyfikator jest unikalnych identyfikatorem zapytania do API, mogącym także potwierdzać fakt dokonania tego zapytania przed organami podatkowymi.

Więc tu nie ma mowy o PDF...

0

W q&a jest.

0

Tylko to QA dotyczy białej list dostepnej przez WEB, a nie samego API, w końcu API zwraca JSON-a i działa "niewidocznie" dla użytkownika.

Ja daje możliwość wydrukowania wyniku sprawdzenia, w którym pokazuje requestID

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1