Dlaczego nie mogę połączyć się z bazą danych na serwerze z firmy home.pl ?

0
<?php

$uzytkownik = "xxx";
$haslo = "xxx";
$db_name = "xxx";
$adres = "xxx";

function lacz_bd()
{
   $wynik = mysql_connect( $adres, $uzytkownik, $haslo); 

phpinfo();

}

Dlaczego nie wyświetla się funkcja phpinfo(); po połączeniu z bazą danych. Dlaczego nie mogę się p**odłączyć do bazy danych i co zrobiłem nieprawidłowo ? Dziękuję za pomoc.

1

Na PHP się nie znam, ale w kodzie nie widzę wywołania funkcji lacz_bd, więc jej ciało się nie wykonuje...
https://www.tutorialrepublic.com/php-tutorial/php-functions.php

$uzytkownik = "xxx";
$haslo = "xxx";
$db_name = "xxx";
$adres = "xxx";
//wywolaj funkcje
lacz_bd();
function lacz_bd()
{
$wynik = mysql_connect( $adres, $uzytkownik, $haslo);

phpinfo();

}
2
Panczo napisał(a):

Na PHP się nie znam, ale w kodzie nie widzę wywołania funkcji lacz_bd, więc jej ciało się nie wykonuje...
https://www.tutorialrepublic.com/php-tutorial/php-functions.php

$uzytkownik = "xxx";
$haslo = "xxx";
$db_name = "xxx";
$adres = "xxx";
//wywolaj funkcje
lacz_bd();
function lacz_bd()
{
$wynik = mysql_connect( $adres, $uzytkownik, $haslo);

phpinfo();

}

Spróbowalem bez funkcji i orzymałem informację

Warning: PHP Startup: Unknown MySQL server host 'adres' (0) in /connection.php on line 8
Brak połączenia.

0

No ale przecież nic nie przekazujesz do tej funkcji. To skąd ma wiedzieć, jakie są dane.

1

Musisz zacząć od podstaw.
Zobacz tu:
https://www.w3schools.com/php/php_mysql_connect.asp
Poczytaj też np. to:
https://kursphp.com/rozdzial-3/

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1