Skrypt obliczający sumę, całej tabeli, wierszy i po przekątnej.

0

Siema, chodzę do szkoły na kierunku programisty i potrzebuję pomocy przy jednym zadaniu które zadał nam profesor.
Otóż polecenie brzmi tak:
Stwórz tablicę dwuwymiarową o rozmiarze 5x5;
a) Napisz skrypt, który wylosuje liczby do tej tablicy od 1 do 20;
b) Policzy sumę wszystkich elementów w tablicy;
c) Policzy sumę elementów dla danego wiersza lub danej kolumny;
d) Policzy sumę elementów po przekątnej jednej i drugiej.
Coś tam zacząłem pisać i pewnie bym to skończył bez problemu gdyby nie to, że dowiedziałem się że musimy wykorzystać do tego pętle for.
Próbowałem wymyślić jak to zrobić ale nic mi do głowy nie przychodzi.
Wiem, że pewnie dla was to głupie to o co pytam ale dopiero od niedawna w tym siedzie i jeszcze niewiele wiem.
Byłbym mega wdzięczny za pomoc.

To co napisałem:

<html lang="pl">
	<head>
		<meta charset="utf-8"/>
		<title>tablica 5x5</title>
	</head>
	<body>
		
		
<?php
	$wiersz1 = array(rand(1,20),rand(1,20),rand(1,20),rand(1,20),rand(1,20));
	$wiersz2 = array(rand(1,20),rand(1,20),rand(1,20),rand(1,20),rand(1,20));
	$wiersz3 = array(rand(1,20),rand(1,20),rand(1,20),rand(1,20),rand(1,20));
	$wiersz4 = array(rand(1,20),rand(1,20),rand(1,20),rand(1,20),rand(1,20));
	$wiersz5 = array(rand(1,20),rand(1,20),rand(1,20),rand(1,20),rand(1,20));
		echo $wiersz1[0];
	echo ','.$wiersz1[1];
	echo ','.$wiersz1[2];
	echo ','.$wiersz1[3];
	echo ','.$wiersz1[4].'<br/>';
	
		echo $wiersz2[0];
	echo ','.$wiersz2[1];
	echo ','.$wiersz2[2];
	echo ','.$wiersz2[3];
	echo ','.$wiersz2[4].'<br/>';
	
		echo $wiersz3[0];
	echo ','.$wiersz3[1];
	echo ','.$wiersz3[2];
	echo ','.$wiersz3[3];
	echo ','.$wiersz3[4].'<br/>';
	
		echo $wiersz4[0];
	echo ','.$wiersz4[1];
	echo ','.$wiersz4[2];
	echo ','.$wiersz4[3];
	echo ','.$wiersz4[4].'<br/>';
	
		echo $wiersz5[0];
	echo ','.$wiersz5[1];
	echo ','.$wiersz5[2];
	echo ','.$wiersz5[3];
	echo ','.$wiersz5[4].'<br/><br/><hr/>';
	$wynik = $wiersz1[0]+$wiersz1[1]+$wiersz1[2]+$wiersz1[3]+$wiersz1[4]+
		$wiersz2[0]+$wiersz2[1]+$wiersz2[2]+$wiersz2[3]+$wiersz2[4]+
		$wiersz3[0]+$wiersz3[1]+$wiersz3[2]+$wiersz3[3]+$wiersz3[4]+
		$wiersz4[0]+$wiersz4[1]+$wiersz4[2]+$wiersz4[3]+$wiersz4[4]+
		$wiersz5[0]+$wiersz5[1]+$wiersz5[2]+$wiersz5[3]+$wiersz5[4]
		;
	echo 'suma = '.$wynik.'<hr/>';
?>
	</body>
</html>

1

Ło matko. Wiesz co to pętle? To ich użyj, wtedy zrobi się 75% mniej kodu^^

0
serek napisał(a):

Ło matko. Wiesz co to pętle? To ich użyj, wtedy zrobi się 75% mniej kodu^^
No właśnie nwm jak ich tam użyć

1

Ponieważ masz zadaną ilość iteracji czyli 5 użyj pętli for.
Potrzebujesz pętlę w pętli bo tablica ma mieć 2 wymiary.
Pamiętaj, że tablice w PHP zaczynają się od elementu z indeksem 0
https://www.php.net/manual/en/control-structures.for.php
Spróbuj popatrzeć na przykład. Zrób najpierw jedną pętlę tylko dla 5 elementów.

0
Norbert Soboń napisał(a):

No właśnie nwm jak ich tam użyć

Serio, pętle są proste. Zamiast tracić czas na tym forum, to już dawno byś się ich nauczył^^

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1