[php] Kilka różnych opisów z jednego pliku .php

0

Witam mam taki problem
potrzebuję wykonać stronę np. z dużą ilością opisów porozmieszczanych po stronie wiem, że można zastosować metodę wstawiania odpowiednich tekstów z plików. Utwórzyć stronę np. index.php i umieścić w niej następujący kod:

<?php include "strona1.php"; < jakiś tekst 1 include "strona2.php"; < jakiś tekst 2 include "strona3.php"; < jakiś tekst 3 ?>

Tylko Ja potrzebuję aby na głównej stronie index.php ( opisy i teksty różniące się od siebie móc wstawić w różnych "miejscach" poprzez użycie tylko jednego kodu <?php include "strona1.php"; ?> w różnych miejscach na stronie i każdy z inną treścią w tym pliku "strona1.php" a nie 3 jak powyżej w przykładzie.

Czy jest taka możliwość? proszę o pomoc i pozdrawiam.

1

Pokaż przykład tego co chcesz uzyskać.
Może jakaś tablica z elementami tej Twojej podstrony wystarczy.

0

Chodzi mi coś takiego jak na załączonym zdjęciu aby np. 3 opisy różne z jednego pliku.php wrzucić w różne miejsca na stronę główną

0

Hmmm robisz każdy opis w innym pliku i wstawiasz tak jak Ci wygodnie :rolling eyes: inaczej raczej się nie da, chyba że zamiast przechowywania tekstu w plikach będziesz to trzymał w bazie danych, i wtedy ciągniesz dane z bazy i wstawiasz tam gdzie Ci wygodnie używając jednego pliku...

0

No to w pliku subtext.php tworzysz tablicę np.

$array = [
'div1' => 'pierwszy tekst',
'div2' =>'drugi'
];

// potem na głównej stronie robisz echo odwołując się do klucza tablicy
echo $array['div1'];

Poczytaj o tablicach.

0

A jest możliwość aby te opisy zrobić w jednym pliku a nie w osobnych plikach i wstawiać je na stronę główną bo na tym mi zależy gdyż każde osobne dane co bym chciał zmieniać na tej stronie potrzebowałbym z 8 osobnych plików

0

Notice: Undefined variable: array in C:\xampp\htdocs\HTML\index.php on line 271

kurde taki błąd mam

$array = [
'div1' => 'pierwszy tekst',
'div2' =>'drugi'
];

Na stronie index.php wklejam tylko ten kod czy coś jeszcze aby znalazło mi ten plik z opisami echo $array['div1'];

0

A include tego pliku masz?

0
jurek1980 napisał(a):

A include tego pliku masz?

0
<?php include "opisy.php"; echo $array['div1']; ?> tak ma wyglądać kod na stronie głównej przepraszam ale jestem zielony w php :(

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1