Sprawdzenie czy rekord w bazie istnieje

0
foreach ($svkom as $key => $value) 
			  {
				
	//print 'w 178 <br> key='.$key;	  
			 $id = explode("/",$key);
	//print_r ($id);  
			 $svsbl =  $id[0];
			 $svdtp =  $id[1];
				
	//print 'w 246 $key_p='.$key_p.'=$value_p='.$value_p.'=<br>';
	//$key_p - nr pracowni
	//dla każdej pracowni trzeba sprawdzić czy jest rekord dla bieżąego okresu
			$sql_sv="select * from ".$library."/sv where svsbl='$svsbl' and svdtp=$svdtp";
			

	print '<br> w 251 $sql_sv='.$sql_sv.'=<br>'.'<br>';
		$stmt_sv = db2_query($conn, $sql_sv);
		
		if (!$stmt_sv) 			{
	print '<center><font size="5" color="Maroon">';
	print"Wystąpił błąd podczas odczytu bazy sv<br>";
	
								} 
		 
	
			   
		$svkom1 = $svkom[$key];
		$svprc1= $svprc[$key];
			$row_sv= db2_num_rows($stmt_sv);  
			 
			if($row_sv = 1) {	
			}
		elseif ($row_sv = 0) {			
		$sql_sv_u="update ".$library."/sv set  svprc= $svprc1, svkom = '$svkom1', svzal='$svzal', svdat=$svdat where svdtp=$svdtp and svsbl='$svsbl'"; 
		}
	print 'w 238 $sql_sv_u='.$sql_sv_u;                            
	print '<br> w 149 $row_sv='.$row_sv;	
		$stmt_sv_u = db2_query($conn, $sql_sv_u);
		
		if (!$stmt_sv_u) {
	print '<center><font size="5" color="Maroon">';
	print"Wystąpił błąd podczas modyfikacji rekordu bazy sv<br>";
	exit();
	
	
		
													}
			 }        
										
							}

exit();

Stworzyłem taką pętle, który sprawdzi czy rekord w bazie istenieje, jesli istnieje i jest zgodny z przesłanym z wcześniejszego formularza to ma go ominąć, jesli sie rozni to ma go edytować, niestety nie działa to tak jak powinno, czy ktoś jest w stanie mnie nakierować gdzie popełniłem błąd?

0

Auć, moje oczy!!! HTML w PHPie, i to rodem z lat 90tych...

<center><font size="5" color="Maroon">

title

0

@serek: tu masz jeszcze JS'a w tym samym pliku :-)

Odnośnie tematu.

@Drzewko96 powielasz wątki. Myślisz, że jak wytniesz fragment kodu z poprzedniego tematu i wkleisz g9 do nowego to będzie szybsza odpowiedź? Otóż nie, i to nie dlatego, że nikt Ci nie chce pomóc tylko dlatego, że tak jak w poprzednim temacie Ci napisano, Twój kod jest MEEEGA nieczytelny.

O ile dobrze pamiętam, to już kiedyś też miałeś problem z tym samym kodem i tam też poradzono Tobie, żeby przepisać ten kod od nowa.

0

if (empty($row)) { do costam }

0

Tak w ogóle zacznij od podstaw podstaw, bo z tym masz problem. Np. poczytaj sobie czym różni się operator przypisania od porównania.

1

Kolego, nie jestem w stanie Ci pomóc, ale wisisz mi chemioterapię....

0

Powiem, że specyfikacja problemu jest niejasna, intuicyjnie sprawdzanie rekordu w bazie danych i z tym wpisanym wcześniej w formularzu wygląda na źle sformułowany...

Ten kod jest dość zastanawiający, nie ma css'a ... nie wiem, jak on przejdzie walidację i generalnie nie ma możliwości szybkiej edycji wyglądu (stylowania) strony.

https://validator.w3.org

Taki znacznik <center> był już wycofywany w HTML4 a w najnowszym standardzie HTML5 nie istnieje. Do tego wyszukiwarki nie lubią starych standardów.

Wygląda też, że strona nie jest asynchroniczna tylko przeładowywana. Tak tego się już nie robi. Ogólnie trzeba też pomyśleć przy wielu użytkownikach o transakcjach na bazie danych - bo dojdzie do zrujnowania danych w bazie. Czyli masz jeszcze jeden czynnik w kodzie (element w układance) do ogarnięcia.

0
Vorname Name napisał(a):

Ogólnie trzeba też pomyśleć przy wielu użytkownikach o transakcjach na bazie danych - bo dojdzie do zrujnowania danych w bazie.

On ma problem z rozróżnieniem czym się różni = od ===, a Ty mu o transakcjach wyskakujesz? :P Najpierw niech się nauczy podstaw, a potem dopiero niech przejdzie do rzeczy bardziej zaawansowanych.

1
serek napisał(a):
Vorname Name napisał(a):

Ogólnie trzeba też pomyśleć przy wielu użytkownikach o transakcjach na bazie danych - bo dojdzie do zrujnowania danych w bazie.

On ma problem z rozróżnieniem czym się różni = od ===, a Ty mu o transakcjach wyskakujesz? :P Najpierw niech się nauczy podstaw, a potem dopiero niech przejdzie do rzeczy bardziej zaawansowanych.

Nie jestem pedagogiem, jednak czasami początki są trudne, trudno przestawić myślenie na komputery. Solidne roczne programowanie z rozwiązywaniem zadań i projektami jest konieczne, żeby sobie wpoić zasady, styl, logikę programowania. Po roku można zobaczyć, jak człowiek się w tym czuje. Rzucając się od razu na głęboką wodę, nie będzie z tego wiadom nic, gdzie jest przyczyna.

Przy takich dość prostych problemach w wyrzucaniu tego, czego się nie oczekiwało, to trzeba sobie przeprowadzić debugowanie kodu. Po czym zobaczyć, w którym miejscu program podaje dane niezgodne z oczekiwaniami. I znaleźć przyczynę. To podstawa rozwiązywania problemów.

Ja testuje prowizorycznie w razie problemów tak:

$debug = 1;

if($debug == 1){
 $myfile = fopen("raport.txt", "w") or die("Unable to open file!");
 fwrite($myfile, "Raport: testedfile.php \r\n");
}

Potem dla wszystkich kluczowych (podejrzanych) zmiennych:

if($debug == 1){
 fwrite($myfile, "\$varible: " . $varible . "\r\n");
}

if($debug == 1){
 fwrite($myfile, "Condition #1:  \$varible1 > \$varible2" . 'true' . "\r\n");
}


if($debug == 1){
 fwrite($myfile, "Condition #1:  \$varible1 > \$varible2" . 'false' . "\r\n");
}

Na koniec zamknięcie pliku:

if($debug == 1){
 fclose($myfile);
}

Kod testujący można włączyć na przyszłość w razie zgłaszanych przez użytkowników problemów. Można jeszcze bardziej rozbudować kod testujacy - sprawdzać wzorce pobieranych (oczekiwanych) i zwaracanych przez istotne fragmenty kodu dane (przepływ danych). Wtedy w razie problemów realnych użytkowników można szybko znaleŹć błąd i go naprawić.

0

rozumiem, że kod może być dla Was programistów bardzo trudny, ale zostałem zostawiony z takim kodem którego sam po części nie rozumiem, a niestety pisała te kody osoba która już jest w wieku 55+, dlatego też przyszedłem z pomocą na forum, sam jestem laikiem w tych sprawach i liczyłem na jakiekolwiek naprowadzenie, jak sie za to zabrać, Zmieniłem kod na taki, ale powstaje niestety taki problem, iż edytuje wszystkie rekordy i przepisuje je, nie sprawdzajac czy istnieje juz w bazie.

Tylko jeden uzytkownik bedzie w jednym momencie dzialac na tym pliku, wiec omijam opcje ze dwie osoby moglyby to edytowac jednoczesnie

	foreach ($svkom as $key => $value) 
			  {
				
	//print 'w 178 <br> key='.$key;	  
			 $id = explode("/",$key);
	//print_r ($id);  
			 $svsbl =  $id[0];
			 $svdtp =  $id[1];
				
	//print 'w 246 $key_p='.$key_p.'=$value_p='.$value_p.'=<br>';
	//$key_p - nr pracowni
	//dla każdej pracowni trzeba sprawdzić czy jest rekord dla bieżąego okresu
			$sql_sv="select svprc, svkom from ".$library."/sv where svsbl='$svsbl' and svdtp=$svdtp";
			

	print '<br> w 251 $sql_sv='.$sql_sv.'=<br>'.'<br>';
		$stmt_sv = db2_query($conn, $sql_sv);
		
		if (!$stmt_sv) 			{
	
	print"Wystapil blad podczas odczytu bazy sv<br>";
	
								} 
	
	$row_sv= db2_fetch_array($stmt_sv);
		$svprc_old = $row_sv[0];
		$svkom_old = $row_sv[1];
			   
		$svkom1 = $svkom[$key];
		$svprc1= $svprc[$key];
	
		
		print ' $svprc_old='.$svprc_old;
		print '<br>';
		print ' $svkom_old='.$svkom_old;
	
	if ($svprc_old !== $svprc1)
	{
	$sql_sv_u="update ".$library."/sv set  svprc= $svprc1, svzal='$svzal', svdat=$svdat where svdtp=$id[1] and svsbl='$id[0]'";   
		                          
                $stmt_sv_u = db2_query($conn, $sql_sv_u);
	}
	
    elseif ($svkom_old !== $svkom1)
	{
     $sql_sv_u="update ".$library."/sv set svkom = '$svkom1', svzal='$svzal', svdat=$svdat where svdtp=$id[1] and svsbl='$id[0]'";   
		                          
                $stmt_sv_u = db2_query($conn, $sql_sv_u);
	}
	else
	{
		echo " nie wprowadzono zmian";
	}
	
	

		}
		
													}
			        
										
							
exit();

Uczę się z książki php i mysql (Wydanie czwarte) od pana Luke Welling'a i Laury Thomson, nie wiem czy to dobry wybór

0

To moze od poczatku bo to wytlumaczenie jest jakies pokrecone. Co chcesz uzyskac. Napisz to łopatologicznie. Co wysylasz i w czym szukasz. Jaka jest struktura tego w czm szukasz.

0

To jest kod ze strony gdzie znajduje sie formularz i jest przesyłany dalej do następnego pliku, po wprowadzeniu danych w formularz, edytowalne jest tylko "svprc" i "svkom" chcialbym aby skrypt w sv_zapisz.php sprawdzil kazdy rekord czy dane z formularza roznia sie od wprowadzonych, jesli roznia to edytowac, jesli sie nie roznia to zostawić, indeksem w bazie danych są "svsbl" i "svdtp" i to są moje id

<?php

require("../../macros/infopro.php");
require("../../MC/funkcje/pracownia_osoby.php");

$loginCookie='';
$loginUser='';
$loginPwd5='';
$loginStmp='';
$dostep='';



$adres = maszyna().'zest_pom/daty_przekaz.php';
GET_LOGIN_COOKIE_PROG($loginCookie, $loginUser, $loginPwd5, $loginStmp, $adres, $dostep);
 
        if (!strcasecmp($dostep, 't') == 0){        
           echo "<h2>Pr&#243ba w&#322amania do systemu<font color=red></font></h2>";
           exit();
        } 

        
$host = "127.0.0.1";
$user="XXXX";
$pass="YYYY";
setlocale (LC_COLLATE, 'pl_PL');

$OPTIONS = array( i5_naming => DB2_I5_NAMING_ON );

$conn = db2_connect("*LOCAL", $user, $pass, $OPTIONS);
if (!$conn) {
	echo "Connection failed. SQL Err:";
	echo db2_conn_error();
	echo "<br>";
	echo db2_conn_errormsg();
    exit();
}
//do testĂłw  

//$loginUser = 'b2hama';

 $symb_upr =login_symb_menu($loginUser, $conn); 
 
 
 $wykonawca = "";
 if (($symb_upr == 'S') or ($symb_upr == 'p')) {
	     $prac_wyk = login_wykonawca($loginUser, $conn);
	     $wykonawca = " and zdwyk=".$prac_wyk." ";
 }
?>

<body>

<script language="JavaScript">
function leadingZero(i) {
	if (i<10) return '0'+i; else return i;
}

function showTime() {
const currentDate = new Date();
const time = leadingZero(currentDate.getHours()) + ":" + leadingZero(currentDate
.getMinutes()) +
":" + leadingZero(currentDate.getSeconds());

document.getElementById('fs-timer').innerHTML = time;
}
setInterval(showTime, 1000);
</script>
<table width=100%>
<tr>
<td> 
<font COLOR=GREEN ALIGN="left" size="2"> 
<b>mbo/faktury/lista_sv.php</b></font>
</td>
<td ALIGN="right"> 
<font COLOR=GREEN size="2"> 
 <b><?echo "U&#380ytkownik: $loginUser";?> <br>Uprawnienia do menu: <?echo "$symb_upr";?></b>
</td>
</tr>
<tr>
<td>
<?

date_default_timezone_set('Europe/Paris');
echo('<font ALIGN=left size=4> Dzisiaj jest : '.date("d.m.Y").' r.</font>');
?>
</td>
<td ALIGN=right>

<?
 

echo "<font size=4 >godzina</font>"; ?><div id="fs-timer"> </div><?
?>
</td>
</tr>
</table>

<?

//print 'w 27 ='.$Date.'=<br>';

//print 'w 80 GET = ';
//print_r ($_GET);
//print '<br>w 124 POST = ';
//print_r ($_POST); 
// '<br>'; 

//odczytanie parametrĂłw do powrotu

$library="MACBORLIB";
?>



<?    
$adres_powrot = 'menu_faktur_opcje.php?&pusrid='.$loginUser;                                   
               ?> 
<center> 
                                          
                                     <input type="button"		
                                      value="Powrót"
                                      onClick="location='<?php  print $adres_powrot;  ?>'">
                                                    	
</br> 	
</br> 
</center>           			
</form>


<?



?>
<html>
<head>
<title>Stawki podatku VAT</title>


</head>
<body>


 
  </br>


<?    



$sql = "SELECT * from macborlib/sv";


//echo  $sql."<BR>";
$stmt = db2_query($conn, $sql);

if (!$stmt) {
   print"BĹ‚Ä…d w odczycie bazy um lub kt<br>";
   exit();
}

echo "<h2 align=center>Stawki podatku VAT - PTU </h2>";

echo '<form action="sv_zapisz.php" method="POST">';
print ' <center>';

?>



<input type="hidden" name="library" value="<?php echo $library; ?>">

<?php

echo "<center><table width=80% border=1 cellpadding=3 bgcolor='lightcyan'>";

echo "<tr bgcolor='lightsteelblue'>";
print '<th colspan=7>';
     print '<input type="submit" value="Zapisz do pliku" />'; 
print '</th>';
print '</tr>';

echo "<tr bgcolor='lightsteelblue'>";
print '<th>Lp.</th>';

echo "<th><font size=2>SVSBL</font></th>";
echo "<th><font size=2>svprc VAT</font></th>";
echo '<th><font size=3>Komentarz (maksymalnie 120 znakow)</font><font size=3></nobr></font></th>';
echo "<th><font size=2>Obowiazuje od dnia<br></font></th>";
echo "<th><font size=2>Ostatnia edycja<br></font></th>";
echo "<th><font size=2>Data ostatniej edycji</font></th>";

print '</tr>'; 
		


//echo "<th><font size=2><nobr><A href='log_kt_zak.php?s=2'>▲</A> Pracownia <A href='log_kt_zak.php?s=3'>▼</A></nobr></font></th></tr>";
$color=0;
$lp=0;


while ($row = db2_fetch_both($stmt)) {
	if ($row)
		{
		
		print '<tr bgcolor='.(($color==0)?'lightcyan':'silver');
		$color=($color==0)?1:0;


$svsbl = $row[1];
$svprc = $row[2];
	
$ostedycja = $row[4];
$ostedit = $row[5];		

		print '>';
		$lp=$lp+1;
		print '<td>'.$lp.'</td>';  
		print '<td>';
		
		$id= $row[1].'/'.$row[0];
	
 print $svsbl[$id]; 

       
        print '</td>';
		



		print '<td>';

			
?>

<input type="text" name="svprc[<?php echo $id; ?>]"" value="<?php echo $svprc; ?>" size=6/>
<?
    
        print '</td>';
        print '</td>';
        
        print '<td>';                
             if ($row[3] != ''){
				
		        $svkom[$id] = trim($row[3]);
		    }
		    else {
		    	$svkom[$id] = '';
		    } 
		    ?>             
                     <textarea name="svkom[<?php echo $id; ?>]""   ROWS=2 COLS=60><?php echo $svkom[$id]; ?></textarea>
                 
                            	
            <?php 
        print '</td>';
        print '<td>';
  
   
            
		        
		    
  
			print      substr($row[0], 0, 4).'/'.substr($row[0], 4, 2).'/'.substr($row[0], 6, 2);  ;	
     
         				     
   
       
        print '</td>';
		 print '<td>';		        
          print      $ostedycja;
		  ?>
		  <input type="hidden" name="ostedycja" value="<?php echo $ostedycja;?>">
		  <?
        print '</td>';
		print '<td>';
		
        print      substr($ostedit, 0, 4).'/'.substr($ostedit, 4, 2).'/'.substr($ostedit, 6, 2);  ;
		?>
			<input type="hidden" name="ostedit" value="<?php echo $ostedit;?>"> 
			<?
		print '</td>';
		print "</tr>";        
	
		
		
		}
	}
	?>


<?
echo "<tr bgcolor='lightsteelblue'>";
print '<th colspan=9>';
     print '<input type="submit" value="Zapisz do pliku" />'; 
print '</th>';
print '</tr>';		
print '</table></center>';

//http://172.16.1.220:89/MC/zest_pom/daty_przekaz.php

db2_close($conn);

?>

0

Nie wiem o co chodzi ale znalazlem ten kod w kilku wersjach:

https://pastebin.com/C3RNAKrh

https://pastebin.com/ZYwQJPsy

0

Podejrzewam, że osoba która to wcześniej pisała, uzywała tego samego szablonu tylko edytowała skrypty, takie jest moje zdanie, bo wiekszosc plikow jest bardzo podobna

0

Nie, to raczej pisałeś Ty :) Sam wklejałeś ten kod żeby mi go pokazać.

Przycisk który wywołuje zmienną SQL

0

Owszem wklejałem, ale również było to korzystanie z plików które były już napisane przez osobę poprzednią, kierownik nakazał mi korzystania z rzeczy które zostały napisane przez poprzednia osobe, dlatego tyle zamieszania

0

Zasadnicze pytanie. Co nie dziala.
Drugie. Chcesz edytowac jeden rekord czy wszystkie.

0

chce edytowac tylko rekord który został zmieniony w formularzu na tej stronie screen a reszte rekordów które nie zostały zmienione żeby zostawił bez zmian, a nawet jak zmienie z poziomu bazy danych uzytkownika ktory ostatni edytowal to tak czy siak, po przeslaniu formularza zmienia wszystko

0
Drzewko96 napisał(a):

chce edytowac tylko rekord który został zmieniony w formularzu na tej stronie screen a reszte rekordów które nie zostały zmienione żeby zostawił bez zmian, a nawet jak zmienie z poziomu bazy danych uzytkownika ktory ostatni edytowal to tak czy siak, po przeslaniu formularza zmienia wszystko

Nie dziwie sie bo tak jest to napisane.

Musisz podac ID wiersza do odczytu i pobrania ew. danych a otem w UPDATE rowniez podac ID tego wiersza. Samo id czytaj tam gdzie masz formularz i podstaw go pod jakies pole hidden lub sesje

0

id które jest unikalne poniewaz nalozone sa indeksy w bazie danych to tabela svsbl oraz tabela svdtp (Obowiazuje od dnia), czyli musze w "hidden" przeslac to jako zmienna i odczytac isset'em w skrypcie w ktorym ma byc wykonywane sprawdzenie i edycja?

0

@marchewa czyli to polecenie jest źle sformułowane?

$sql_sv_u="update ".$library."/sv set  svprc= $svprc1, svzal='$svzal', svdat=$svdat where svdtp=$id[1] and svsbl='$id[0]'";   
1

Przeanalizuj sobie to. Tutaj masz pokazane jak to ma byc prawidłowo.

<?php


$szukana_1 = 'szukana 1'; // to z pierwszego pola formularza
$szukana_2 = 'szukana 2'; // to z drugiego pola formularza

$id = "1233434"; // to z pola post ID ktore wstawisz w formularzu jako hidden lub sesje


@$mysqli = new mysqli('localhost', 'root', 'haslo', 'usun');

if ($mysqli->connect_error)
{
die("Błąd połączenia z MySQL: " . $mysqli->connect_error);
}

$stmt = $mysqli->prepare("SELECT id, pole1, pole2 FROM test WHERE pole1 = ? AND pole2 = ? AND id = ?");
$stmt->bind_param("ssi", $szukana_1, $szukana_2, $id);
$stmt->execute();
$stmt->store_result();
if($stmt->num_rows === 0) exit('Brak danych');
$stmt->bind_result($id, $pole1, $pole2);
$stmt->fetch();
echo $id . ' ' . $pole1 . ' ' . $pole2;
$stmt->close();

?>

$do_akt_1 = 'nowe dane 1';
$do_akt_2 = 'nowe dane 2';

if ($stmt = $mysqli->prepare("UPDATE test SET pole1 = ?, pole2 = ? WHERE id = ?"))
{
												
														
$stmt->bind_param('ssi', $do_akt_1 ,$do_akt_2, $id);
														
$stmt->execute();
$stmt->close();
$mysqli->close();

print 'zaktualizowano';
														
}
													
else {
													
print 'blad akt';										
}

Pisane z palca ale powinno dzialac. Tam masz 'ssi' 'i' odpowiada integer wiec jak to bedzie stringiem zmien na 's'.
Sa two dwa przyklady oddzielne. Najpierw musisz pobrac id i potem te pole przeslac do pliku gdzie najpierw pobierzesz dane (sprawdzisz) a ppotem to samo wstawisz do update.

0
<?php

$szukana_1 = 'svprc'; // to z pierwszego pola formularza
$szukana_2 = 'svkom'; // to z drugiego pola formularza

$id = "svsbl"; // to z pola post ID ktore wstawisz w formularzu jako hidden lub sesje

$host = "127.0.0.1";
$user="XXXX";
$pass="YYYYY";
setlocale (LC_COLLATE, 'pl_PL');

$OPTIONS = array( i5_naming => DB2_I5_NAMING_ON );

$conn = db2_connect("*LOCAL", $user, $pass, $OPTIONS);
if (!$conn) {
	echo "Connection failed. SQL Err:";
	echo db2_conn_error();
	echo "<br>";
	echo db2_conn_errormsg();
    exit();

$stmt = $mysqli->prepare("SELECT svsbl, svprc, svkom FROM ".$library."/sv WHERE $svprc = svprc AND $svkom = svkom AND id = svsbl");
$stmt->bind_param("ssi", $svprc, $svkom, $svsbl);
$stmt->execute();
$stmt->store_result();
if($stmt->num_rows === 0) exit('Brak danych');
$stmt->bind_result($id, $svprc, $svkom);
$stmt->fetch();
echo $id . ' ' . $svprc . ' ' . $svkom;
$stmt->close();

?>

cos takiego?

0
$stmt = $mysqli->prepare("SELECT svsbl, svprc, svkom FROM ".$library."/sv WHERE $svprc = svprc AND $svkom = svkom AND id = svsbl");

Tak w tym przypadku sie tego nie robi. Poczytaj co to jest bindowanie parametrow. Tu nie sprawdzasz w normalny sposob tylko podajesz dla kazdego '?' Nastepnie w kolejnej linijce podajesz to co ma byc zamiast '?' To tylko logiczne mslenie

0

$svprc = 'svprc'; // to z pierwszego pola formularza
$svkom = 'svkom'; // to z drugiego pola formularza

$id = "$id"; // to z pola post ID ktore wstawisz w formularzu jako hidden lub sesje


$stmt = $conn->prepare("SELECT svsbl, svprc, svkom FROM ".$library."/sv WHERE svprc = ? AND svkom = ? AND id = ?");
$stmt->bind_param("ssi", $svprc, $svkom, $id);
$stmt->execute();
$stmt->store_result();
if($stmt->num_rows === 0) exit('Brak danych');
$stmt->bind_result($id, $pole1, $pole2);
$stmt->fetch();
echo $id . ' ' . $pole1 . ' ' . $pole2;
$stmt->close();

spróbowałem coś takiego zrobić, ale wywala mi taki błąd

Call to a member function prepare() on a non-object in i dotyczy linijki $stmt = $conn->prepare("SELECT svsbl, svprc, svkom FROM ".$library."/sv WHERE svprc = ? AND svkom = ? AND id = ?");

0
$stmt = $conn->prepare("SELECT id,  jeden, dwa FROM tabela WHERE jeden = ? AND dwa = ? AND id = ?");

0

Według kolegi problemem były białe znaki na końcu dodawanej tresci.
Tylko jak to sie ma do tego problemu

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1