Pętla która przypisuje jedno imie z puli 3 imion do jedej liczby

0

Witam, próbuję wymyślić rozwiązanie na problem w którym skrypt ma przypisywać jedno imię z trzech(x,y,z) do jednej liczby. Np.:
1.x
2.y
3.z
4.x
5.y
itp.

1

Super. A z czym dokładnie masz problem? Bo mam nadzieję nie liczysz na gotowca :)

0
pesymistycznyoptymista napisał(a):

Super. A z czym dokładnie masz problem? Bo mam nadzieję nie liczysz na gotowca :)

Dzięki za odpowiedz :). Mam taki problem że używam do tego dwóch pętli jedna w drugiej tylko że ta druga wewnątrz wyświetla mi 3 imiona zamiast jednego.

0

Najprostszym rozwiązaniem będzie iterować się po każdym elemencie tablicy i przypisać sobie do niego losowy element z drugiej tablicy (bez pętli). Losowość ogarniesz metodą rand() https://www.php.net/manual/en/function.rand.php - coś w stylu
pętla po elementach
element['name'] (czy jak to tam sobie rozwiążesz) = imiona[rand()]

0

Tak ale chodzi o to że one muszą być w kolejności, a rozważałem już rand. Dokładnie cykl musi się powtarzać 1x,2y,3z,4x,5y,6z.

1

Doooobra, myślałem, że ma być to losowe :D
robisz sobie licznik.
Iterujesz się po swojej pętli
przypisujesz imie według licznika i zwiększasz wartość licznika
jak licznik osiągnie rozmiar Twojej tablicy z imionami to go zerujesz

I w sumie tyle ;)

0

@pesymistycznyoptymista: Dziękuję za pomoc, zaraz sprawdzę. :)

0
$text="xyz";
$len=strlen($text);
for($i=1;i<=$count;++i) echo $i.".".$text[($i-1)%$len];

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1