Błąd przy edycji danych w formularzu.

0

Cześć wszystkim, chciałbym poprosić o dwie rady dotyczące naprawienia zachowań mojego kodu.

Mianowicie zaczynając od pierwszego problemu: Napisałem podstronę, która ma za zadanie edytować wprowadzona już "umowę" wybraną po przez przycisk edytuj w szczegółach umowy, wyświetla oczywiście wszystkie pozycje zgodnie z tym co przechowywane jest w bazie danych dla tej JEDNEJ umowy.

Problem zaczyna się teraz, kiedy już powiedzmy coś zmienię i kliknę przycisk zapisz zmiany, edytuje mi wszystkie umowy z całej bazy na ta jedna, która edytowałem.

Fragment kodu

<?php
session_start();
include("checklogin.php");
check_login();
include("dbconnection.php");
if(isset($_POST['update']))
{

    $data_wyjazdu=$_POST['data_wyjazdu'];
	$name=$_POST['imie'];
	$kod=$_POST['kod'];
	$miejscowosc=$_POST['miejscowosc'];
	$ulica=$_POST['ulica'];
    $telefon=$_POST['telefon'];
    $kwota=$_POST['kwota'];
    $porat=$_POST['porat'];
	$mata=$_POST['mata'];
	$pas=$_POST['pas'];
	$system=$_POST['system'];
	$wplata=$_POST['wplata'];
    $wplata_rodzaj=$_POST['wplata_rodzaj'];
	$practi=$_POST['practi'];
	$forma=$_POST['forma'];
	$gold=$_POST['gold'];
	$stat=$_POST['stat'];
	$silver=$_POST['silver'];
	$tablet=$_POST['tablet'];
	$lozko=$_POST['lozko'];
	$rodzaj=$_POST['rodzaj'];
    $nr_rachunku=$_POST['nr_rachunku'];
	$prelegent=$_POST['prelegent'];
	$multi=$_POST['multi'];
	$turbo=$_POST['turbo'];
	$asystent=$_POST['asystent'];
	$wyciskarka=$_POST['wyciskarka'];
	$kierowca=$_POST['kierowca'];
	$query=$_POST['query'];
	
    $ret=mysqli_query($con,"update prequest set
    name='$name',
    kod='$kod',
    miejscowosc='$miejscowosc',
    ulica='$ulica',
    telefon='$telefon',
    mata='$mata',
    pas='$pas',
    system='$system',
    practi='$practi',
    gold='$gold',
    silver='$silver',
    tablet='$tablet',
    lozko='$lozko',
    multi='$multi',
    turbo='$turbo',
    wyciskarka='$wyciskarka',
    wplata_rodzaj='$wplata_rodzaj',
    nr_rachunku='$nr_rachunku',
    kwota='$kwota',
    porat='$porat',
    wplata='$wplata',
    forma='$forma',
    stat='$stat',
    rodzaj='$rodzaj',
    prelegent='$prelegent',
    asystent='$asystent',
    kierowca='$kierowca',
    query='$query'");
}
	if($ret)
	{
	echo "<script>alert('Data Updated');</script>";	
	}
	
?>

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<meta http-equiv="content-type" content="text/html;charset=UTF-8" />
<meta charset="utf-8" />
<title>CRM | Dashboard </title>
<meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1.0, maximum-scale=1.0, user-scalable=no" />
<meta content="" name="description" />
<meta content="" name="author" />
<link href="assets/plugins/pace/pace-theme-flash.css" rel="stylesheet" type="text/css" media="screen"/>
<link href="assets/plugins/boostrapv3/css/bootstrap.min.css" rel="stylesheet" type="text/css"/>
<link href="assets/plugins/boostrapv3/css/bootstrap-theme.min.css" rel="stylesheet" type="text/css"/>
<link href="assets/plugins/font-awesome/css/font-awesome.css" rel="stylesheet" type="text/css"/>
<link href="assets/css/animate.min.css" rel="stylesheet" type="text/css"/>
<link href="assets/plugins/jquery-scrollbar/jquery.scrollbar.css" rel="stylesheet" type="text/css"/>
<link href="assets/css/style.css" rel="stylesheet" type="text/css"/>
<link href="assets/css/responsive.css" rel="stylesheet" type="text/css"/>
<link href="assets/css/custom-icon-set.css" rel="stylesheet" type="text/css"/>
</head>
<body class="">
<?php include("header.php");?>
<div class="page-container row-fluid">	
	<?php include("leftbar.php");?>
	<div class="clearfix"></div> 
  </div>
  </div>
  <a href="#" class="scrollup">Scroll</a>
   <div class="footer-widget">		
	<div class="progress transparent progress-small no-radius no-margin">
		<div data-percentage="79%" class="progress-bar progress-bar-success animate-progress-bar" ></div>		
	</div>
	<div class="pull-right">
	</div>
  </div>
  <div class="page-content"> 
    <div id="portlet-config" class="modal hide">
      <div class="modal-header">
        <button data-dismiss="modal" class="close" type="button"></button>
        <h3>Widget Settings</h3>
      </div>
      <div class="modal-body"> Widget settings form goes here </div>
    </div>
    <div class="clearfix"></div>
    <div class="content">  
		<div class="page-title">
            <h3><b>Edycja umowy</b></h3>
         <?php $rt=mysqli_query($con,"select * from prequest where id='".$_GET['id']."'");
			  while($rw=mysqli_fetch_array($rt))
			  { ?>	
            

Tutaj link do całości kodu: https://pastebin.com/xb6Mm9jw

Drugi problem, również chodzi o edycje ale w tym przypadku nie zapisuję się dane kompletnie.
Po stronie użytkownika wygląda to tak:
zdjęcie
Po wciśnięciu przycisku save nic się nie dzieję, ani nie oblicza kwoty do spłacenia, ani nie zapisuje danych na serwerze.

<?php
session_start();
include("dbconnection.php");
include("checklogin.php");
check_login();
if(isset($_POST['update']))
{
    
$jeden=$_POST['1'];
$dwa=$_POST['2'];
$trzy=$_POST['3'];
$cztery=$_POST['4'];
$piec=$_POST['5'];
    
    $ret=mysqli_query
    ($con,"UPDATE
        prequest
    SET
    `1 = '$jeden',
    `2` = '$dwa',
    `3` = '$trzy',
    `4` = '$cztery',
    `5` = '$piec'");
    
}

?>
<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<meta http-equiv="content-type" content="text/html;charset=UTF-8" />
<meta charset="utf-8" />
<title>Admin | Manage Quotes</title>
<meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1.0, maximum-scale=1.0, user-scalable=no" />
<meta content="" name="description" />
<meta content="" name="author" />
<link href="assets/plugins/bootstrap-select2/select2.css" rel="stylesheet" type="text/css" media="screen"/>
<link href="assets/plugins/jquery-datatable/css/jquery.dataTables.css" rel="stylesheet" type="text/css"/>
<link href="assets/plugins/datatables-responsive/css/datatables.responsive.css" rel="stylesheet" type="text/css" media="screen"/>
<link href="assets/plugins/boostrapv3/css/bootstrap.min.css" rel="stylesheet" type="text/css"/>
<link href="assets/plugins/boostrapv3/css/bootstrap-theme.min.css" rel="stylesheet" type="text/css"/>
<link href="assets/plugins/font-awesome/css/font-awesome.css" rel="stylesheet" type="text/css"/>
<link href="assets/css/animate.min.css" rel="stylesheet" type="text/css"/>
<link href="assets/plugins/jquery-scrollbar/jquery.scrollbar.css" rel="stylesheet" type="text/css"/>
<link href="assets/css/style.css" rel="stylesheet" type="text/css"/>
<link href="assets/css/responsive.css" rel="stylesheet" type="text/css"/>
<link href="assets/css/custom-icon-set.css" rel="stylesheet" type="text/css"/>
</head>
<body class="">
<?php include("header.php");?>
<div class="page-container row"> 
  
      <?php include("leftbar.php");?>
    
      <div class="clearfix"></div>
      <!-- END SIDEBAR MENU -->
    </div>
  </div>
  <div class="page-content">
    <!-- BEGIN SAMPLE PORTLET CONFIGURATION MODAL FORM-->
    <div id="portlet-config" class="modal hide">
      <div class="modal-header">
        <button data-dismiss="modal" class="close" type="button"></button>
        <h3>Widget Settings</h3>
      </div>
      <div class="modal-body"> Widget settings form goes here </div>
    </div>
    <div class="clearfix"></div>
    <div class="content">
      <ul class="breadcrumb">
        <li>
          <p>Menu</p>
        </li>
        <li><a href="#" class="active">Raty Firmowe</a> </li>
      </ul>
      <div class="page-title">
        <h3>Wszystkie Raty Firmowe</h3>
      </div>
      <div class="row-fluid">
        <div class="span12">
          <div class="grid simple ">
            <div class="grid-title">
                <h4>Umowy o statusie <b>Rata-Firmowa</b> <span class="semi-bold"></span></h4>
              <div class="tools">  <a href="javascript:;" class="reload"></a> </div>
            </div>
            <div class="grid-body ">
              <table class="table table-hover table-condensed" id="example">
                <thead>
                  <tr>
                    <th style="width:1%">#</th>
                    <th style="width:10%">Imię Nazwisko</th>
                    <th style="width:5%">Kwota Całkowita</th>
                    <th style="width:5%">Wpłata własna</th>
                    <th style="width:4%">Rata nr 1</th>
                    <th style="width:4%">Rata nr 2</th>
                    <th style="width:4%">Rata nr 3</th>
                    <th style="width:4%">Rata nr 4</th>
                    <th style="width:4%">Rata nr 5</th>
                    <th style="width:10%">Pozostała kwota do spłaty</th>
                    <th style="width:10%">Uwagi</th>
                    
                  </tr>
                </thead>
                <tbody>
         
                    
                    
                <?php $ret=mysqli_query($con,"select * from prequest where stat = 'Raty Firmowe'");
				$cnt=1;
				while($row=mysqli_fetch_array($ret))
				{ 
                    		
                    $kolor='black';
                    if($row['stat'] == 'Raty Firmowe'){$kolor='yellow';}
                    
                    
                    $xxx=$row['kwota'] - $row['wplata']-$row['1'] - $row['2']-$row['3'] - $row['4']-$row['5'];
                
                    ?>
                    
                  <tr style="background-color: <?php echo $kolor ?>">
                    <td class="v-align-middle"><?php echo $cnt;?></td>
                    <td class="v-align-middle"><?php echo $row['name'];?></td>
                    <td class="v-align-middle"><?php echo $row['kwota'];?></td>
                    <td class="v-align-middle"><?php echo $row['wplata'];?></td>
                    <td class="v-align-middle"><input type="int" name="1" id="1" size="2"value="<?php echo $row['1'];?>"></td>
                    <td class="v-align-middle"><input type="int" name="2" id="2" size="2" value="<?php echo $row['2'];?>"></td>
                    <td class="v-align-middle"><input type="int" name="3" id="3" size="2" value="<?php echo $row['3'];?>"></td>
                    <td class="v-align-middle"><input type="int" name="4" id="4" size="2" value="<?php echo $row['4'];?>"></td>
                    <td class="v-align-middle"><input type="int" name="5" id="5" size="2" value="<?php echo $row['5'];?>"></td>
                    <td class="v-align-middle"><?php echo $xxx?></td>
            
                    <td class="v-align-middle"><?php echo $row['uwaga_rata'];?></td>
                    
                      <td>
                          <button type="submit" name="update" class="btn btn-primary">save</button></td>
                    
           
                  </tr>
                 <?php $cnt=++$cnt; } ?>
                    
                    
                    
                </tbody>
              </table>
            </div>
          </div>
        </div>
      </div>
     </div>
      
    <div class="addNewRow"></div>
  </div>
   
</div>
<script src="assets/plugins/jquery-1.8.3.min.js" type="text/javascript"></script>
<script src="assets/plugins/jquery-ui/jquery-ui-1.10.1.custom.min.js" type="text/javascript"></script>
<script src="assets/plugins/boostrapv3/js/bootstrap.min.js" type="text/javascript"></script>
<script src="assets/plugins/breakpoints.js" type="text/javascript"></script>
<script src="assets/plugins/jquery-unveil/jquery.unveil.min.js" type="text/javascript"></script>
<script src="assets/plugins/jquery-scrollbar/jquery.scrollbar.min.js" type="text/javascript"></script>    
<script src="assets/plugins/jquery-block-ui/jqueryblockui.js" type="text/javascript"></script>
<script src="assets/plugins/jquery-numberAnimate/jquery.animateNumbers.js" type="text/javascript"></script>
<script src="assets/plugins/bootstrap-select2/select2.min.js" type="text/javascript"></script>
<script src="assets/plugins/jquery-datatable/js/jquery.dataTables.min.js" type="text/javascript" ></script>
<script src="assets/plugins/jquery-datatable/extra/js/dataTables.tableTools.min.js" type="text/javascript" ></script>
<script type="text/javascript" src="assets/plugins/datatables-responsive/js/datatables.responsive.js"></script>
<script type="text/javascript" src="assets/plugins/datatables-responsive/js/lodash.min.js"></script>
<script src="assets/js/datatables.js" type="text/javascript"></script>
<script src="assets/js/core.js" type="text/javascript"></script>
<script src="assets/js/chat.js" type="text/javascript"></script>
<script src="assets/js/demo.js" type="text/javascript"></script>
</body>
</html>

2

Tam gdzie masz polecenie SQL i robisz update musisz wyselektować konkretny rekord w bazie. Najczęściej jest to jakieś id.
Jak wyświetlasz użytkownikowi formularz do edycji konkretnej umowy to możesz np. w polu ukrytym przesłać wlasnie id rekordu, potem tylko w update dopisujesz where id= przesłane id.

0
jurek1980 napisał(a):

Tam gdzie masz polecenie SQL i robisz update musisz wyselektować konkretny rekord w bazie. Najczęściej jest to jakieś id.
Jak wyświetlasz użytkownikowi formularz do edycji konkretnej umowy to możesz np. w polu ukrytym przesłać wlasnie id rekordu, potem tylko w update dopisujesz where id= przesłane id.

Ok a w drugim przypadku? Dlaczego nic nie reaguje

0
Maksymilian Rękawek napisał(a):
jurek1980 napisał(a):

Tam gdzie masz polecenie SQL i robisz update musisz wyselektować konkretny rekord w bazie. Najczęściej jest to jakieś id.
Jak wyświetlasz użytkownikowi formularz do edycji konkretnej umowy to możesz np. w polu ukrytym przesłać wlasnie id rekordu, potem tylko w update dopisujesz where id= przesłane id.

Ok a w drugim przypadku? Dlaczego nic nie reaguje m

`1 = '$jeden',
brak ` po drugi brak where id = jakies id
0
marchewa napisał(a):
Maksymilian Rękawek napisał(a):
jurek1980 napisał(a):

Tam gdzie masz polecenie SQL i robisz update musisz wyselektować konkretny rekord w bazie. Najczęściej jest to jakieś id.
Jak wyświetlasz użytkownikowi formularz do edycji konkretnej umowy to możesz np. w polu ukrytym przesłać wlasnie id rekordu, potem tylko w update dopisujesz where id= przesłane id.

Ok a w drugim przypadku? Dlaczego nic nie reaguje m

`1 = '$jeden',
brak ` po drugi brak where id = jakies id

nic to nie zmieniło

0

Co to znaczy, że nic się nie zmieniło? Poprawiłeś formularz? Przesyłasz id rekordu?

0
  • nigdzie w kodzie nie widzę znacznika <form method="POST">

  • wspominany brak ** przy **SET 1 = '$jeden'

  • brak odstępu w linijce 123 -> size="2"value="<?php echo $row['1'];?>

  • @edited No i brak WHERE z id zmienianego rekordu. Jeśli zostanie tak jak jest to będzie edytowało wszystkie wpisy w tabeli.

0

<input type="int" ??
co to za typ pola

0
NewUser2k13 napisał(a):
  • nigdzie w kodzie nie widzę znacznika <form method="POST">

  • wspominany brak ** przy **SET 1 = '$jeden'

  • brak odstępu w linijce 123 -> size="2"value="<?php echo $row['1'];?>

  • @edited No i brak WHERE z id zmienianego rekordu. Jeśli zostanie tak jak jest to będzie edytowało wszystkie wpisy w tabeli.

Wszystko to zrobiłem i dalej nie chciało ruszyć..
Końcowo drugi problem rozwiązałem po przez dodanie

<script src="https://code.jquery.com/jquery-3.4.1.min.js"> </script>

Śmiga, aż miło.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1