Laravel + routes

Odpowiedz Nowy wątek
2019-08-29 13:56
0

Witajcie,
czy lub jak idzie zrobić przekierowanie typu

domena.pl/?serviceId=xx&orderid=xx

na konkretną stronę jeśli występuje coś takiego?
Szukam, szukam i nie mogę nigdzie zaleźć.

Pozostało 580 znaków

2019-08-29 14:32
0

Nie rozumiem pytania, wytłumacz dokładnie co chcesz osiągnąć. Nie potrafisz odczytać parametrów?

edytowany 1x, ostatnio: mr_jaro, 2019-08-29 14:32

Pozostało 580 znaków

2019-08-29 15:29
0
mr_jaro napisał(a):

Nie rozumiem pytania, wytłumacz dokładnie co chcesz osiągnąć. Nie potrafisz odczytać parametrów?

Chciałem wyważyć otwarte drzwi :D
Parametry umiem odczytać.
Bardziej zależało mi na tym, że jak będzie konstrukcja

 /?costam=costam

to wtedy przekieruje na inną stronę (za pomocą Route::get()).
Dzięki mr_jaro za nakierowanie :)

Pozostało 580 znaków

2019-08-30 11:57
0

Najprościej:
Plik: /routes/web.php

use Illuminate\Support\Facades\Input;

if(Input::get('serviceId') && Input::get('orderId')) {
    Route::get(); // Gdy są podane parametry
} else {
    Route::get(); // Gdy ich nie ma
}
edytowany 2x, ostatnio: Przem4S, 2019-08-30 12:14

Pozostało 580 znaków

2019-08-30 11:58
1
Przem4S napisał(a):

Najprościej:
Plik: /routes/web.php

if(isset($_GET['serviceId']) && isset($_GET['orderId'])) {
    Route::get(); // Gdy są podane parametry
} else {
    Route::get(); // Gdy ich nie ma
}

Boże widzisz i nie grzmisz, czemu w laravelu używasz $_GET? Wybaczę jeśli nic z laravelem nie miałeś wspólnego, natomiast jeśli masz, to nigdy bym cie nie zatrudnił.

Pokaż pozostałe 3 komentarze
@Przem4S: nadal do bani, w routingu nie powinno być żadnych ifów, żadnej logiki - mr_jaro 2019-08-30 12:16
@mr_jaro Rozumiem, a więc gdzie Twoim zdaniem takie przekierowanie powinno się znaleźć na przykładzie Laravela? - Przem4S 2019-08-30 12:19
@Przem4S jeśli ma się tyczyć konkretnego urla to co najmniej w kontrolerze, jeśli ma być ogólne to w middlewarze - mr_jaro 2019-08-30 12:21
@mr_jaro: faktycznie middleware byłby najodpowiedniejszy bazując na informacji autora ze chciał odnosić się do domeny z parametrami (get'owymi) a więc bez konkretnego kontrolera, a ja również dzięki za podpowiedź - Przem4S 2019-08-30 12:26
@Przem4S: proszę bardzo - mr_jaro 2019-08-30 12:32

Pozostało 580 znaków

2019-08-30 12:51
0

1) Możesz użyć po prostu redirecta
2) Możesz po rozpoznaniu i walidacji parametrów GET, po prostu uruchomić konkretny kontroler, taki, który byłby uruchomiony przy wejściu na "konkretną stronę" - czyli okreslony URL.


edytowany 1x, ostatnio: TomRZ, 2019-08-30 12:51
pkt 2 złe podejście w laravelu - mr_jaro 2019-08-30 12:56
nie pracuję w Laravelu, ale gdyby to zrobić przy pomocy mechanizmu routera, to powinno być ok? - TomRZ 2019-08-30 14:47
rozmowa w komentarzach do postu wyżej, wykonanie redirecta w middlewarze jeśli ma to działać globalnie, niezależnie od urla. - mr_jaro 2019-08-30 14:54

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0