Jak pobrać pole 'name' z tabeli userów w Laravelu

0

Cześć, temat dotyczy Laravela. Mam tabele 'users' i tabele 'jtg'. Pomiędzy tabelami mam relację:

public function users()
    {
        return $this->belongsTo('App\User');
    }

i:

public function jtg()
    {
        return $this->hasMany('App\JTG');
    }

Teraz w w jednym z kontrolerów, chciałbym na podstawie jednego z pól w tabeli 'jtg' (konkretnie user_id) dostać się do pola 'name' z tabeli 'users'. Na ten moment w kontrolerze robię sobie "$competitors = JTG::where('competition_id', $id)->get();", co zwraca mi listę użytkowników z między innymi polem "user_id". Co teraz musiałbym zrobić lub w jaki sposób zmodyfikować powyższe zapytanie, tak, zeby miec również dostęp do pola "name" z tabeli users na podstawie pola user_id z tabeli jtg? Proszę o pomoc.

0

Skoro jtg ma has many users, to znaczy że do jednego jtg bedzie wiele userów, czyli wiele name'ów.

0
TomRiddle napisał(a):

Skoro jtg ma has many users, to znaczy że do jednego jtg bedzie wiele userów, czyli wiele name'ów.

No spoko, tylko teraz pytanie jak zrobić tak, żeby zamiast user_id wyświetlać na stronie jego name :)

0

Poczytaj sobie o relacjach...

1
kamilos95 napisał(a):
TomRiddle napisał(a):

Skoro jtg ma has many users, to znaczy że do jednego jtg bedzie wiele userów, czyli wiele name'ów.

No spoko, tylko teraz pytanie jak zrobić tak, żeby zamiast user_id wyświetlać na stronie jego name :)

Zrób join'a.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1