Laravel własne klasy

Odpowiedz Nowy wątek
2019-08-06 21:04
0

Cześć,
Czy ktoś mi wytłumaczy jak w najnowszym Laravelu dodawać swoje klasy (i gdzie?) oraz jak je później wywoływać?

edytowany 1x, ostatnio: Papni34, 2019-08-06 21:04

Pozostało 580 znaków

2019-08-06 21:24

Musisz sobie obrać konwencję i działać. Generalnie to w katalogu App.
Wywołujesz dodając:

 use App\Directory\Nextdirectory\MyClass

Z resztą to Ci pewnie IDE podpowie.

Co do IDE, to niestety ale nie.. Mam obecnie słabego lapka. Próbowałem różnych IDE. Raczej nie da się w takich warunkach cokolwiek robić, więc zostaje mi notepad++ :P - Papni34 2019-08-06 21:42
Sublime ma podświetlenie składni i snippety laravela w paczkach ;) - czysteskarpety 2019-08-06 21:45
Dawno nie używałem ale i Visual Studio Code z wtyczkami do Laravela dawało radę. - jurek1980 2019-08-06 21:51

Pozostało 580 znaków

2019-08-06 21:41
0

Dziękuję. Trzeba było jeszcze dodać w pliku z klasą namespace i pyknęło.
Moje pliczki tak wyglądają. Jest ok? Bo nie chcę złych nawyków wyrobić sobie :P

<?php

namespace App\Http\Controllers;

use DB;
use Illuminate\Http\Request;
use App\Custom\Custom;

class ArticleController extends Controller
{
    public function index()
    {
        $custom = new Custom();

        $data = [
            'hello' => 'Witaj',
            'getAccounts1' => $custom->test(),
            'getAccounts2' => DB::table('accounts')->where('last_login', '=', 1)->get()
        ];

        return view('test')->with($data);
    }
}

<?PHP
    namespace App\Custom;

    use DB;

    class Custom
    {
        public function getAccounts()
        {
            return DB::table('accounts')->where('last_login', '=', 1)->get();
        }
    }

Pozostało 580 znaków

2019-08-06 21:50
0

Twoje Custom wygląda jak model.
Poczytaj o modelach w dokumentacji.

Pozostało 580 znaków

2019-08-06 23:07
0

Tak jak wyżej, przeczytaj sobie to https://laravel.com/docs/5.8/eloquent

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0