Laravel Framework - Problemy z instalacją

0

Cześć, chciałem nauczyć się frameworka laravel bo jest on popularny teraz i podobno ma dobrą dokumentację........
ale tylko podobno bo już trafiłem na dość niekompletne opisy. No ale przejdźmy do rzeczy co mi się już udało, a dalej ruszyć nie mogę (może coś źle robię?)
Proszę pokierujcie/ poprawcie jeśli coś źle rozumiem :D

Instalujemy Laravel Homestead - jest to IDE gdzie zintegrowane są niezbędne paczki. bez tego musielibyśmy się zatroszczyć o paczki rozszerzające PHP:

PHP >= 7.1.3
BCMath PHP Extension
Ctype PHP Extension
JSON PHP Extension
Mbstring PHP Extension
OpenSSL PHP Extension
PDO PHP Extension
Tokenizer PHP Extension
XML PHP Extension
  1. powyższe IDE trzeba mieć gdzie instalować
    • instalujemy wirtualna maszyne ( u mnie VirtualBox,bo w dokumentacji [https://laravel.com/docs/5.8/homestead#first-steps] jest napisane:
      • The Hyper-V provider ignores all networking settings.
      • to use the VMware provider, you will need to purchase both VMware Fusion / Workstation and the VMware Vagrant plug-in. Though it is not free,
        a chce to zrobić prosto i jak najszybciej.
  2. instalacja Parallels Vagrant plug-in.
    • To use the Parallels provider, you will need to install Parallels Vagrant plug-in. It is free of charge. [https://laravel.com/docs/5.8/homestead#first-steps] <- ok jasne czyli warto zainstalować, brak w dokumentacji szukamy

    • [http://parallels.github.io/vagrant-parallels/docs/installation/]
      Sprawdzam vagranta: <- w terminalu więc wpisuje
      [https://drive.google.com/open?id=1ilNimmBkxZe00Q3JQxpw-37TFujMkmm5]

       $ vagrant plugin install vagrant-parallels -< po tym sprawdzam czy zainstalowany i czy działa
      

[https://drive.google.com/open?id=1lwXfJ_Q3_zNv_QjgWLnt0Nv9Jt-d_zxP]
No to wszystko działa poprawnie. Idziemy dalej
3. instalacje laravel homestand
Once VirtualBox / VMware and Vagrant have been installed, you should add the laravel/homestead box to your Vagrant installation using the following command in your terminal. [https://laravel.com/docs/5.8/homestead#first-steps]
no to wpisuje w terminalu:
[https://drive.google.com/open?id=1VqfvLqNEm_svARDY9BVMUCIfOP2Sc7Am]
I tu błąd. W instrukcji jest napisane „If this command fails, make sure your Vagrant installation is up to date.” – przecież jest wszystko updated a błąd jest :(

nie wiem też jak sprwdzić w czym rzecz, z góry dzieki za pomoc

0

A czemu nie możesz zainstalować według dokumentacji?

2

komplikujesz sobie życie. Ja pobrałem xampa portable zainstalowałem composera, użyłem jedną komendę i chodzi :D Nie komplikuj sobie sprawy na start skoro ledwo co zaczynasz... a ja nawet nie komplikuje od 4 lat robiąc komercyjnie na laravelu i dalej lece na xampie.

PS. homestead to nie ide.

1

Na 3 zdjęciu wpisałeś komendę

vagrant box add laraver/homestead

zamiast

vagrant box add laravel/homestead

Poza tym masz komunikat dosyć jasno mówiący
The box "laraver/homestead" could not be found or could not be accessed in the remote catalog.

0
czysteskarpety napisał(a):

A czemu nie możesz zainstalować według dokumentacji?

instaluje według dokumentacji, tylko w zależności czy klikniesz (first steps czy installation) podają dwa rózne sposoby, ktore są nie kompletne i nie działają.
przecież przeklejam fragmenty instrukcji do post, a w {} podaje link skąd to wziolem.....

Robie pierwszy raz, jakąś aversję do framework mam i unikałem ich jak ognia do tej pory :D, ale chcę to zmienić

2

composer create-project --prefer-dist laravel/laravel nowy_jakistam_projekt

0
mr_jaro napisał(a):

komplikujesz sobie życie. Ja pobrałem xampa portable zainstalowałem composera, użyłem jedną komendę i chodzi :D Nie komplikuj sobie sprawy na start skoro ledwo co zaczynasz... a ja nawet nie komplikuje od 4 lat robiąc komercyjnie na laravelu i dalej lece na xampie.

PS. homestead to nie ide.

Bardzo dobrze sprobuje

0
mefsh napisał(a):

Na 3 zdjęciu wpisałeś komendę

vagrant box add laraver/homestead

zamiast

vagrant box add laravel/homestead

Poza tym masz komunikat dosyć jasno mówiący
The box "laraver/homestead" could not be found or could not be accessed in the remote catalog.

tak, wpisałem lararvel też ale to samo..... może spróbuje tego compostera,

1

W ostateczności możesz manualnie ściągnąć, rozpakować larwę i odpalić z xampa.

0

OK, wydaje mi się za zainstalowałem....
Przestała konsola sypać błędami jak zainstalowałem Xamppa z PHP 7.3,
a ja miałem PHP 5.4
Czyli podsumowując:
[https://www.codementor.io/magarrent/how-to-install-laravel-5-xampp-windows-du107u9ji]

  1. Zainstalowałem Composera
  2. Zainstalowałem XAMPP
  3. W CMD przechodzisz do .....xamp\htdocs
    4.wpisujesz w CMD "composer create-project --prefer-dist laravel/laravel blog NazwaJakas

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1