Prolem z biblioteką mysqli.so

0

Witam,

Mam taki problem na Serwerze WWW na Ubuntu 18.04 lts że gdy odpalam skrypt ręcznie to bez najmniejszego problemu się wykonuje nie generując żadnego błędu. Kiedy wrzucam Skrypt w Crontab'a otrzymuje błędy:

PHP Warning: PHP Startup: Unable to load dynamic library 'mysqli' (tried: /usr/lib/php/20180731/mysqli (/usr/lib/php/20180731/mysqli: cannot open shared object file: No such file or directory), /usr/lib/php/20180731/mysqli.so (/usr/lib/php/20180731/mysqli.so: undefined symbol: mysqlnd_global_stats)) in Unknown on line 0 

PHP Warning: PHP Startup: Unable to load dynamic library 'pdo_mysql' (tried: /usr/lib/php/20180731/pdo_mysql (/usr/lib/php/20180731/pdo_mysql: cannot open shared object file: No such file or directory), /usr/lib/php/20180731/pdo_mysql.so (/usr/lib/php/20180731/pdo_mysql.so: undefined symbol: mysqlnd_allocator)) in Unknown on line 0 

PHP Warning: PHP Startup: Unable to load dynamic library '/usr/lib/php/20170718/mysqli.so' (tried: /usr/lib/php/20170718/mysqli.so (/usr/lib/php/20170718/mysqli.so: undefined symbol: mysqlnd_global_stats), /usr/lib/php/20180731//usr/lib/php/20170718/mysqli.so.so (/usr/lib/php/20180731//usr/lib/php/20170718/mysqli.so.so: cannot open shared object file: No such file or directory)) in Unknown on $ 

PHP Warning: PHP Startup: Unable to load dynamic library '/usr/lib/php/20170718/mysqli.so' (tried: /usr/lib/php/20170718/mysqli.so (/usr/lib/php/20170718/mysqli.so: undefined symbol: _zval_ptr_dtor), /usr/lib/php/20180731//usr/lib/php/20170718/mysqli.so.so (/usr/lib/php/20180731//usr/lib/php/20170718/mysqli.so.so: cannot open shared object file: No such file or directory)) in Unknown on line 0 

PHP Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mysqli_connect() in /var/my_path/YetiForce/modules/MyScripts/StackedTicketsUpdater.php:11 
Stack trace: 
#0 {main} 
thrown in /var/my_path/YetiForce/modules/MyScripts/StackedTicketsUpdater.php on line 11 

W lini 11 powyższym pliku znajduje się connection string do db. Oczywiście próbowałem różnych rozwiązań z internetu ale jak właczenie rozszerzenie mysqli.so ale nie działały to raz, a dwa dlaczego skrypt działa wywołany ręcznie?
Uprawnienia do biblioteki w "/usr/lib/php/20170718/" są poprawne poza tym skrypt jakimś sposobem wykonuje się ręcznie..

1

Skoro kiedy "odpalasz skrypt ręcznie" i działa, a z crona nie działa, to znaczy że odpalasz to na dwóch różnych wersjach PHP.

Nie korzystam z debianów bo nie lubie, wolę RHEL, ale te komendy powinna tam zadziałać, wpisz:

updatedb
which php

to powinno CI pokazać lokacje php, pewnie jest podwójnie zainstalowany i tu jest błąd, ale pewności 100% nie mam.

0
TomRZ napisał(a):

Skoro kiedy "odpalasz skrypt ręcznie" i działa, a z crona nie działa, to znaczy że odpalasz to na dwóch różnych wersjach PHP.

Nie korzystam z debianów bo nie lubie, wolę RHEL, ale te komendy powinna tam zadziałać, wpisz:

updatedb
which php

to powinno CI pokazać lokacje php, pewnie jest podwójnie zainstalowany i tu jest błąd, ale pewności 100% nie mam.

To nie to ale podsunęło mi to pomysł. Dzięki wielkie

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1