[PHP] Walidacja formularza z ustawioną akcją.

0

Formularz który udostępnia HotPay.
title

Mam pytanie czy jest możliwość sprawdzenia pól formularza przed przeniesieniem na akcję: "https://platnosc.hotpay.pl/".
Nie chcę, aby hiddeny zostały spreparowane przez użytkownika. (Pozmieniane).

Pozdrawiam.

3

Możesz się podpiąć w js pod event wysłania formularza, wysłać ajaxem dane do Twojej własnej akcji, sprawdzić walidację, i zwrócić odpowiedź, czy jest ok. Jak jest ok, to wysyłasz formularz.

1

A czemu chcesz te dane mają być w hidden'ach? Nie możesz ich dokleić przed wysłaniem?

0

czy jest możliwość sprawdzenia pól formularza przed przeniesieniem na akcję

Można, ale to już nie jest PHP, tylko raczej coś działającego po stronie klienta - czyli JavaScript. Ewentualnie AJAX czy fetch API, ale to też opiera się w sumie o JS

0
serek napisał(a):

Możesz się podpiąć w js pod event wysłania formularza, wysłać ajaxem dane do Twojej własnej akcji, sprawdzić walidację, i zwrócić odpowiedź, czy jest ok. Jak jest ok, to wysyłasz formularz.

Jak to będzie sprawdzane JS-em to nadal może zostać spreparowane po stronie użytkownika.

0
Freja Draco napisał(a):
serek napisał(a):

Możesz się podpiąć w js pod event wysłania formularza, wysłać ajaxem dane do Twojej własnej akcji, sprawdzić walidację, i zwrócić odpowiedź, czy jest ok. Jak jest ok, to wysyłasz formularz.

Jak to będzie sprawdzane JS-em to nadal może zostać spreparowane po stronie użytkownika.

No może. Ale ciężko tu zrobić coś innego, jeśli chodzi o walidację.

Chociaż doklejanie danych zaraz przed wysłaniem też w sumie pomysł ok.

0

A o hashu w dokumentacji nie doczytałeś.. I chyba nikt tu z obecnych nigdy nie integrował płatności...

0

@eBizo:
Jeśli dobrze rozumiem.

Podczasz dodawania usługi nic nie waliduje.
Puszczam normalnie formularz.

Sprawdzenie go następuje przy odbiorze na dany adres URL tutaj sprawdzam hash czy jest kompletny z usługą która została wyświetlona. (Z formularzem który został bez walidacji).

1

Tak, chociaż jako ciekawostkę podałem, że DotPay wprowadził walidację danych przychodzących. Pewnie, żeby wyciąć śmieciowe transakcje na wejściu.

0

@eBizo:
Hm.. Ciekawa opcja dzięki za pomoc.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1