Uruchomienie skryptu php przez crona

0

Witam,

Plik uruchamian na systemie Ubuntu18.04 LTS. Skrypt uruchamiany przeze mnie ręcznie przez webservice działa poprawnie, czyli: łączy się z bazą danych wykonuje sobie select i update na rekordach. Do połączenia używam
mysqli_connect()
Oczywiście używam użytkownika który ma uprawnienia w bazie danych (próbowałem z ciekawości nawet na adminie).
Tak wygląda wpis w crontabie:
*/5 * * * * php /moja/sciezka/do/pliku.php > /moja/siecka/do/raportowania/bledow.log 2>&1 \n
otrzymuje błedy o następujące treści:
call to undefine function: mysqli_connect()

Przypomne tutaj że ten sam skryt uruchomiony ręcznie przez webservice działa (czyli: https://mojastrona.pl/sciekza_do_pliku/plik.php ) natomiast przez ComandPrompt nie (czyli: php /moja/sciezka/do/pliku.php). Błąd identyczny.

Co może być źle? Uprawnienia do katalogu? Prosze o podpowiedź.

0

Czy wpis do crontaba dodajesz z poziomu swojego użytkownika (tzn. tego samego, na którym oryginalne polecenie działa) - bez żadnych sudo itd.?

0
Patryk27 napisał(a):

Czy wpis do crontaba dodajesz z poziomu swojego użytkownika (tzn. tego samego, na którym oryginalne polecenie działa) - bez żadnych sudo itd.?

Z root'a dodawałem i na roocie działał wpis. Bez Sudo przez wpisem w Crontabie

2

To weź sobie z limii poleceń odpal jeszcze php -m i sprawdź czy masz tam np. mysqli

1

php-fpm oraz php-cli mogą wykorzystywać dwa różne zestawy plików php.ini - w jednym najwyraźniej masz włączone rozszerzenie mysqli, a w drugim nie.

0
TurkucPodjadek napisał(a):

To weź sobie z limii poleceń odpal jeszcze php -m i sprawdź czy masz tam np. mysqli

Faktycznie nie ma, dzięki wielkie. Poszukam jak to dodać.

0

Wystarczyło

apt-get install php-mysql

który zaktualizował wirtualną biblioteke MySQLi. Dzięki za pomoc

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1