Tworzenie aktywnych elementów strony w PHP

0

Chciałbym się zapytać czy jak w PHP utworzę jakiś prosty element strony, np.:

echo "<h1>Moj naglowek</h1>";

To czy jest jakiś prosty sposób aby zmienić teskt,kolor,czcionkę itp tego elementu za pomocą PHP?

1

Chyba najbardziej prawilnie otoczyć zmienną stylami css, umieszczenie stylowania w kodzie php jest niezbyt poprawne.

1

Jakbyś napisał(a) co konkretnie chcesz osiągnąć i w jakim celu jest Ci to potrzebne, to łatwiej by nam było podpowiedzieć odpowiednie rozwiązanie. Niemniej popieram to, co Skarpetka napisał powyżej - najsensowniej jest to zrobić w oparciu o CSS. Pamiętaj, że arkusze CSS także można generować przez PHP, przez co mogą one być dopasowywane do aktualnych potrzeb.

0

Ja bym dodał klasę i ją ostylował w CSS

0

@Manna5:
Rozumiem, że php wie co ma się pojawić. Przypominam jednak, że php generuje html i pluje nim do przeglądarki.
Po stronie przeglądarki używamy js i css, jeśli zależy ci by php tylko się tym zajmował to potrzebujesz przekaźnika po stronie przeglądarki.

Odpowiadając krótko, ajax (choć pewnie użył byś jQuery bo ona to fajnie obsługuje).

ale przedmówcy zwracają uwagę, że napisałeś:

tekst, kolor, czcionkę itp.

Ogólnie rzecz biorąc to CSS. dodajesz inny styl dla np :hower, albo zmieniasz class elementu i się zmienia styl...
zobacz np. css content:
używanie też styli przyspiesza stronę i daje masę innych profitów...

1

A ja najpierw nauczyłbym się pisania prostej strony w html + css, a potem zabierał się za php

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1