Jak zrobić opcję sortowania wyników ?

0

Chciałem spytać was o taka rzecz. Mam formularz na stronie gdzie mogę podać różne kryteria i klikam Szukaj pokazując na kolejnej stronie wyniki wyszukiwania. Pola przekazywane są przez GET, żeby można było je skopiować i komuś przesłać dalej. Ale na tej stronie z wynikami chciałem Dać opcję sortowania np po cenie (niska, wysoka) albo po dacie (nowe, stare) to jak to zrobić ?
Chciałem użyć JS lub jQuery i teraz po wybraniu z dropBox (select) opcji mam wykonać JS funkcję, która pobierze mi dane z paska adresu i przekieruje na ten sam adres z nową zmienną do sortowania ? Czy może mam zebrać dane z tych pól wybranych przez użytkownika i na ich podsatwie przekirować na atronę z parametrem do sortowania ?

1

Masz przykładowego gotowca:
https://www.w3schools.com/howto/howto_js_sort_table.asp

A jak chcesz, żeby wybrana opcja sortowania znalazła odzwierciedlenie w aktualnym url, to nie ma sensu robić żadnych przekierowań, bo wtedy równie dobrze możesz zrobić to sortowanie po stronie serwera, tylko zmodyfikować adres bez przeładowywania strony:
https://stackoverflow.com/questions/3338642/updating-address-bar-with-new-url-without-hash-or-reloading-the-page
https://computerrock.com/blog/html5-changing-the-browser-url-without-refreshing-page/

0
fporzo napisał(a):

i teraz po wybraniu z dropBox (select) opcji

I co to za chora moda, żeby do wyboru opcji sortowania używać dropbox? Tzn. wiem, że mnóstwo stron tak właśnie robi, ale nadal nie ma to za grosz sensu, bo potrzebujesz dwóch kliknięć zamiast jednego. Nie można normalnie, po kliknięciu nagłówka?

0

Nie, po nagłówku nie da rady bo oni nie wieza czy to rosnaco czy malejaco a nie kazdy naglowek ma sortowac jak nie ma ceny tylko masz wynik w jedntm polu tabeli calosc to jak naglowek?. np masz wyszukana oferte pracy gdze masz informacje zarobki, pracodawca miasto to nie ma naglowka tylko masz wynik w formie boksów jak np na oto moto

0

A spróbuj użyć https://datatables.net. Nie będziesz musiał samemu pisać sortowania/filtrowania, bo datatables.js już posiada to wbudowane. Tylko możliwe, że będziesz musiał trochę pokombinować, by domyślne ustawienia (np. sortowanie) brało z paska adresu.

0

po nagłówku nie da rady bo oni nie wieza czy to rosnaco czy malejaco

Herezje jakieś panie: PKB

nie kazdy naglowek ma sortowac

No to niesortujący nie będzie aktywny. Może mieć inny kolor, nie mieć strzałek itp.

masz wyszukana oferte pracy gdze masz informacje zarobki, pracodawca miasto to nie ma naglowka tylko masz wynik w formie boksów

Boksy to zuo, które zaciemnia dane tabelaryczne, utrudniając wyszukiwanie w nich i porównywanie (ale to dygresja na boku).

Niemniej nawet jeśli niektóre kolumny zawierają de facto kilka różnych wartości, to nadal możesz zrobić sortowanie po nagłówkach.
Po prostu w nagłówkach kokumn, gdzie jest tylko jedna wartość dajesz jeden przycisk do sortowania kolumny,
a tam gdzie umieszczasz kilka różnych wartości, dodajesz też kilka przycisków sortowania.

0

Sortowanie po naglowkach to jakies herezje z 1990 roku. Teraz nikt tego nie stosuje. Ma byc nowoczesnie i instuicyjnie, zadnem tam naciskanie tabeli zwlaszcza jak tabela na telefonie zmienia kolumny z wierszami to juz by byl masakra jakas. Box to najlepsze co im oferuje i tak musi byc.

1

Na telefonie przecież zawsze sobie możesz dodać media query, by się dropdown pokazał poniżej jakiejś tam rozdziałki. Ale na większych ekranach nagłówki wg mnie zdecydowanie są najlepszą opcją. No i masz wtedy o 1 element mniej na ekranie, co też wg mnie jest plusem.

0
  1. Jak dla mnie to nic bardziej intuicyjnego niż klikanie w nagłówki nie istniało i istnieć nie będzie. Nie będzie istnieć też nic szybszego, bo masz tu jedno kliknięcie zamiast dwóch w boksie.

  2. Kwestia responsywności i dostosowania interfejsu do obsługi na różnych urządzeniach jest istotna, ale mówienie, że "tak ma być bo tak jest na telefonach, więc wszyscy tak dostaną" to nie jest żadna responsywność tylko "mobile first and f.ck the rest". Responsywny interfejs to taki, który dostosowuje się optymalnie do danej rozdzielczości i urządzenia, a nie sprowadza wszystkich do najniższego mianownika.

  3. Pytałeś, jak zrobić, to doradzam. Oczywiście zrobisz, jak zechcesz :)

0
fporzo napisał(a):

Sortowanie po naglowkach to jakies herezje z 1990 roku.

Tak na marginesie: na poniższym skrine przykład DropBox-owego wyboru sposobu sortowania z DOS-owego programu stworzonego w... 1986 roku.
Później na szczęście wymyślono wygodniejsze rozwiązania.
NC - menu

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1