Laravel dompdf nie ma polskich znaków

0

Mam taki problem używam biblioteki domPDF i n ie mam polskich znaków próbowałem juz chyba wszystkiego nawet w pliku app / Providers / AppServiceProvider.php,
dałem w boot taką instrukcję

\Blade::setEchoFormat('e(utf8_encode(%s))');

i próbowałem tez używac iconf() tylko nie skonwertowało

$text = iconv('utf-8','iso-8859-2',$Search->arrayList);

Może dam kod

    public function savePDF() {
        PDF::setOptions(['dpi' => 150, 'defaultFont' => 'pdfBackend']);
        $Search = new Search;

        $Search->selectPDF(Input::get("date_start"),Input::get("date_end"),Input::get("whatWork"),Input::get("drugs"));
        $Search->sortMoods();



        $pdf = PDF::loadView('PDF.File',['list' => $Search->arrayList]);




    
        return $pdf->download("moods_" . Input::get("date_start") . " - " .  Input::get("date_end") . ".pdf");
        return $pdf->stream();
    }
<!DOCTYPE html>
<html lang="en">
<head>
    <meta charset="utf-8">
          <link rel="stylesheet">
        <link rel="stylesheet" href="https://stackpath.bootstrapcdn.com/bootstrap/4.1.1/css/bootstrap.min.css" integrity="sha384-ggOyR0iXCbMQv3Xipma34MD+dH/1fQ784/j6cY/iJTQUOhcWr7x9JvoRxT2MZw1T" crossorigin="anonymous">
<script src="https://stackpath.bootstrapcdn.com/bootstrap/4.1.1/js/bootstrap.min.js" integrity="sha384-JjSmVgyd0p3pXB1rRibZUAYoIIy6OrQ6VrjIEaFf/nJGzIxFDsf4x0xIM+B07jRM" crossorigin="anonymous"></script>


@for ($i=0;$i < count($list);$i++) 
@if ($list[$i]["type"] == 1)
NASTRÓJ
@else
SEN
@endif
    {{$list[$i]["date_start"]}} -  {{$list[$i]["date_end"]}}<br>
    
    Poziom nastroju {{$list[$i]["level_mood"]}} <br>
    Poziom lęku {{$list[$i]["level_anxiety"]}} <br>
    Poziom zdenerwowania {{$list[$i]["level_nervousness"]}} <br>
    Poziom pobudzenia {{$list[$i]["level_stimulation"]}} <br>

    {{$list[$i]["what_work"]}}
    
    







@endfor










0

A jak zmienisz font na DejaVuSans, to też masz taki sam problem?
Poza tym po co Ci skrypty bootstrapa do PDFa? A już wrzucanie tam całego stylu bootstrapa też raczej nie ma sensu.

0

To nic nie daje.

0

Cześć,

Czy udało Ci się rozwiązać z polskimi znakami?
Laravel + Dompdf.

0

Tak jak @sabat24 napisał, trzeba użyć czcionki obsługującej polskie znaki (np. DejaVu Sans) - przy czym oczywiście taka czcionka musi być dostępna.
Dodatkowo w widoku z którego robiony jest pdf powinno być dodane:

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8"/>

oraz

body {
    font-family: DejaVu Sans;
}

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1