Jak wyciągnąć daną z modelu B w widoku modelu A w Laravelu?

0

Cześć, uczę się podstaw Laravela i zrobiłem sobie aktualnie model A i B oraz relację OneToMany pomiędzy nimi.

Tabela A zawiera:

  • id
  • nazwa

Tabela B zawiera:

  • id
  • c_id (co jest id z tabeli A i tymi kluczami tabele są ze sobą powiązane)

Teraz w widoku modelu A chciałbym wyświetlić numer "id" z tabeli B, dla elementu powiązanego z elementem z tabeli A. Nie wiem jak się do tego najlepiej zabrać, żeby uzyskać taki efekt. Czy i w jaki sposób należałoby to zrobić w controllerze?

0

użyj relacji

0

W jaki sposób?

0
kamilos95 napisał(a):

W jaki sposób?

Hmmm... może wpisz w google magiczne słowa "laravel relations"?

0
serek napisał(a):
kamilos95 napisał(a):

W jaki sposób?

Hmmm... może wpisz w google magiczne słowa "laravel relations"?

Jak napisałem - relację mam stworzoną. Tylko nie wiem w jaki sposób odwołać się do elementu, o którym napisałem w pierwszym poście.

1

omg... no właśnie relacją to załatwiasz


$b = B::find($costam);
$id_from_a = $b->a->id
$a = A::find($costam);
$id_from_b = $a->b->id
0
mr_jaro napisał(a):

omg... no właśnie relacją to załatwiasz


$b = B::find($costam);
$id_from_a = $b->a->id
$a = A::find($costam);
$id_from_b = $a->b->id

Hmm, no okej. A w którym miejscu najlepiej coś takiego umieszczać? W metodzie index czy w ogóle najlepiej sobie stworzyć coś osobnego?

0

Tam gdzie potrzebujesz.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1