Problem z pocztą PHP

0

Witam,
Mam taki kod:

$imie = $_POST['imie'];
	$nazwisko = $_POST['nazwisko'];
	$miasto = $_POST['miasto'];
	$kod = $_POST['kod'];
	$adres = $_POST['adres'];
	$do = "[email protected]";
	$temat = "Zamówienie 5minuteshop";
	
	$daneklienta = 
	"Dane klienta: <br/>
	Imię: ".$imie."<br/>".
	"Nazwisko: ".$nazwisko."<br/>".
	"Miasto: ".$miasto."<br/>".
	"Kod pocztowy: ".$kod."<br/>".
	"Adres: ".$adres;
	echo $daneklienta;
	
	mail($do, $temat, $daneklienta);

I wyskakuje mi:

Warning: mail(): Failed to connect to mailserver at "localhost" port 25, verify your "SMTP" and "smtp_port" setting in php.ini or use ini_set() in C:\xampp\htdocs\sklep\mail.php on line 19

Co zrobić?

0

Ty chcesz maila wysłać przez localhost?

0

Czyli się nie da?

0

Edit.
Nie (ew.z zabawą z xampp/php.ini/sendmail.ini/SMTP).

0

Czemu niby miałoby się nie dać?
@Gouda105 Nie słuchaj @czysteskarpety pewnie że się da. Masz dwie opcje:

  • Zainstaluj na swoim komputerze poprawny server SMTP który słucha na porcie 25 (Tylko musisz go instalować wszędzie gdzie chcesz uruchomić swój program)
  • Podpiąć się do jakiegoś gotowego servera, np smtp.google.com
0
TomRiddle napisał(a):

Czemu niby miałoby się nie dać?
@Gouda105 Nie słuchaj @czysteskarpety pewnie że się da.

Widzę, że czytanie ze zrozumieniem kuleje mocno...

0

A czy jeśli podepnę się do gotowego serwera to jak wrzucę stronę na jakiś serwer to będzie działało?

0
Gouda105 napisał(a):

A pod jakim adresem znajdę ten serwer? Bo smtp.google.com nie działa u mnie

Zakład że "działa"? :D

Co zrobiłeś że sądzisz że "nie działa"?

0

No, to adres nie działa. Wpisałem do paska wyszukiwania: http://smtp.google.com/
I pokazało: Niestety, nie udało się odnaleźć tej strony

0
Gouda105 napisał(a):

No, to adres nie działa

No ale na jakiej podstawie mówisz że nie działa? Próbowałeś spingować ten adres? Spróbowałeś wysłać mail? Otworzyłeś go w przeglądarce? Czy po prostu patrząc na ten adres wiesz że on nie działa? :D

0

No w przeglądarce.

1
Gouda105 napisał(a):

No w przeglądarce.

A od kiedy to przeglądarka (czyli klient http) umie rozmawiać z serverem SMTP?

Przecież domyślnie SMTP stoją na porcie 25, a przeglądarki z defaulta strzelają do 80 - nie mówiąc o tym że to zupełnie różne protokoły.

Wyszukaj w Google "how to send mail SMTP Google"

0

No w sumie racja, dziękuję za pomoc

1

Nie używaj googlowego konta, bo łatwo może trafić na blacklistę. Proponuję: https://debugmail.io

0

No, założyłem konto i jak teraz je skonfigurować ze stroną?

0
Gouda105 napisał(a):

No, założyłem konto i jak teraz je skonfigurować ze stroną?

Napisałem Ci,

Wyszukaj w Google "how to send mail SMTP Google". Zamiast Google możesz wpisać innego dostawcę.

0

Dobra wszystko jest na stronie, przepraszam za gapiostwo.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1