Robienie tablicy ze zmiennej.

0

Witajcie,
Jak mogę ze zmiennej $zmienna zrobić tablicę, dzięki której po wpisainu nazwatablicy[0] pokaże się test1 i analogicznie nazwatablicy[1] pokaże się test2?

Kod:

<?php
		$zmienna = "test1,test2";
	?>
2

A czy próbowałeś skorzystać z funkcji explode?

https://www.php.net/manual/en/function.explode.php
LUB
https://kursphp.com/rozdzial-4/explode/

1
cerrato napisał(a):

A czy próbowałeś skorzystać z funkcji explode?

https://www.php.net/manual/en/function.explode.php
LUB
https://kursphp.com/rozdzial-4/explode/

Pasuje idealnie, dziękuję.

0

A dlaczego, kiedy chcę zrobić z tego zmienną sesyjną i ją wywołam, to pokazuje:

Notice: Array to string conversion in C:\xampp\htdocs\sklep\przegladaj.php on line 141
Array

Jak temu zapobiec? Kod:

$nazwyproduktow = $_SESSION['nazwyproduktow'];
		$_SESSION['produktyTablica'] = explode(",", $nazwyproduktow);
		
		echo $_SESSION['produktyTablica'];

3

$_SESSION['produktyTablica'] zawiera tablicę, więc nie możesz jej wyświetlić za pomocą echo - wykorzystaj var_dump.

0

Dobrze, wyświetla, ale trochę za dużo informacji:

array(2) { [0]=> string(16) "Kupa rzadka 64/2" [1]=> string(20) "Kuchnia mini zabawka"

`$nazwyproduktow = $_SESSION['nazwyproduktow'];
		$_SESSION['produktyTablica'] = explode(",", $nazwyproduktow);
		
		var_dump($_SESSION['produktyTablica']);
``
Wiem, że głupie nazwy, ale to strona z głupim humorem
1

w sesji nie można trzymać tablic, musisz tę tablice zakodować np tworząc json i wtedy ją zapiszesz a to odczytu parsujesz jsona i masz z powrotem tablice.

0

Może dokumentację wyślij (JSONa)

0

No, jakiś poradnik albo coś, co tłumaczy jak to zrobić

0

Wpisałem, ale szukałem po polsku

0

Mam takie coś:

<?php
		$nazwyproduktow = $_SESSION['nazwyproduktow'];
		$tablicaProduktow = explode(",", $nazwyproduktow);
		$tablicaJSON = json_encode($tablicaProduktow);
		$_SESSION['tablicaProduktow'] = $tablicaJSON;
		
		$doodkodowaniaProdukty = $_SESSION['tablicaProduktow'];
		$odkodowaneProdukty = var_dump(json_decode($doodkodowaniaProdukty));
		echo $odkodowaneProdukty;
		
	?>

I rezultat:

array(2) { [0]=> string(16) "Kupa rzadka 64/2" [1]=> string(20) "Kuchnia mini zabawka" }

Jak mogę się pozbyć tych szczegółów w rezultacie?

0

Jakich szczegółów?

0
Patryk27 napisał(a):

Jakich szczegółów?

No tego string(16), aby tylko te nazwy zostały

0

Zależy jakiego efektu oczekujesz ;-)

foreach ($produkty as $produkt) {
  echo $produkt . '<br>';
}

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1