Dalszy kierunek dla przyszłego juniora.

0

Cześć.
Mam pytanie do bardziej doświadczonych osób. Rozwijam się w kierunku juniora php / backend developera. Do portfolio na githuba piszę od 2/3 miesięcy dosyć dużą apkę w Symfony 4, Twig, Doctrine, jQuery, HTML, CSS. Na pewno pokaże to, że mam opanowane powyższe technologie na dobrym poziomie.

Teraz mam zagwozdkę, bo przed szukaniem pracy chciałbym jeszcze poznać ReactJS, aby być też otwartym na full stacka i ogólnie 'wszechstronnym' oraz przynajmniej podstawy pisania REST API, bo z pewnością się przyda.

Czy kolejny projekt pisać w czystym php ze zwróceniem uwagi na clean code, wykorzystanie PDO, OOP - w miarę możliwości jak na juniora, to wiadomo, że nie będzie to najpiękniejszy kod, aby pokazać w CV, że również rozumiem podstawy php, OOP, PDO itd? Czy dalej pisać projekty oparte na Symfony, Doctrine, ponieważ ułatwia to zdecydowanie kodowanie (nie muszę pisać rejestracji, bo jest do tego bundle, Symfony forms itd)? Co Waszym zdaniem będzie ciekawsze dla rekruterów?

0

Weź sobie wymyśl jakiś ciekawy problem i go rozwiąż. Nawet duży CRUD będzie bardzo nudny i powtarzalny. To, że używasz frameworka nie znaczy, że nie możesz pokazać, że znasz OOP.

Po co Ci znać PDO? :D Ja zawsze z docsa korzystam, bo nigdy nie pamiętam składni.

0

Jak powiedział kolega wyżej. Wymyśl coś fajnego i to rozwiąż. Ludzi nie interesuje kolejny blog czy to, że umiesz zainstalować paczkę z bundlem w Symfony :) Ludzi zainteresuje za to kwestia tego jak podszedłeś do rozwiązania jakiegoś problemu :)

0
pesymistycznyoptymista napisał(a):

Jak powiedział kolega wyżej. Wymyśl coś fajnego i to rozwiąż. Ludzi nie interesuje kolejny blog czy to, że umiesz zainstalować paczkę z bundlem w Symfony :) Ludzi zainteresuje za to kwestia tego jak podszedłeś do rozwiązania jakiegoś problemu :)

Jasna sprawa, akurat ja z tym nie mam problemu, bo nawet aktualny projekt, który piszę jest niecodzienny i nie jest to żaden powtarzalny projekt, a realne rozwiązanie pewnego problemu ludzi :] Ale myślę, że chyba jednak napiszę przynajmniej jeden mniejszy, a również ciekawy projekt w czystym php, aby pokazać (oraz samemu sobie przypomnieć), że umiem OOP itd

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1