Problem z zadaniem

0

Hej, muszę zrobić zadanie z php, ale nie wiem jak zacząć. Myślałem żeby użyć if.

Treść zadania

napisać w php funkcje o nazwie oblicz wartość przyjmującą 1 argument o nazwie $x. Funkcja na podstawie argumentu $x zwraca wartość wg przepisu
y= 2x+3 jesli x<-10, x do potęgi -2x+10 jesli x jest wieksze lub rowne -10 oraz x-30 podzielone przez 4x+12 jesli x>8

Ma może ktoś jakieś pomysły na to zadanie?

0
Tom4445 napisał(a):

Hej, muszę zrobić zadanie z php, ale nie wiem jak zacząć. Myślałem żeby użyć if.

No to użyj if, a nie czekasz aż dostaniesz gotowca :)

0

siedzę pół dnia i nic z sensem mi nie wychodzi :(

0

To pokaż kod...

0

Mam cos takiego

<?php $x = 5; function oblicz($x){ if($x<-10){ $temp = 2*$x+3; } if($x<=-10){ $temp=$x^(-2$x+10); } if($x>8){ $temp=$x-30/4*$x+12; } echo $temp; } >
0
  1. Używaj formatowania kodu w poście
  2. Kod ma zwracać wartość, a nie wypisywać
  3. Poczytaj sobie jak się robi mnożenie i potęgowanie
  4. Masz źle warunki
  5. A gdzie wywołanie funkcji?
  6. Poczytaj sobie co to jest debugowanie
0
function oblicz($x)
{
    if($x < -10) return 2*$x + 3;
    else if($x > 8) return ($x - 30) / (4*$x + 12);
    else return pow($x,-2*$x + 10);
}


echo oblicz(-10);

tak powinno to wyglądać

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1