php Sklep

Odpowiedz Nowy wątek
2019-03-15 16:30
0

Sklep. Jak zacząć ? Widzialem podobny temat dzisiaj ale chce zacząć swój.

Pozostało 580 znaków

2019-03-15 16:58
0
  1. Zrob cruda na produkty
  2. Zrób panel admina, aby ogarniać produkty i zamowienia
  3. Zrób koszyk
  4. Zrób zamówienia
  5. Zrób płatności
  6. Zrób front end
  7. Zrób mailing

Kolejność w powyższej liście jest losowa. Czy taka odpowiedź Cie satysfakcjonuje?

edytowany 1x, ostatnio: axelbest, 2019-03-15 16:59

Pozostało 580 znaków

2019-03-15 17:24
2

Już lepiej zrób w wp, presta, przynajmniej minimalne standardy bezpieczeństwa będziesz miał :)


Wordpress jest rozwiązaniem dedykowanym dla blogów i niech lepiej takim pozostanie. :) - drorat1 2019-03-18 13:58
@drorat1: do małych sklepików styka, do większych już trochę bałagan i muli, chociaż widziałem sklep na wp 22k produktów, więc jak widać można i tak :) - czysteskarpety 2019-03-18 14:56

Pozostało 580 znaków

2019-03-15 19:21
1

Z doświadczenia Ci powiem, że lepiej wykorzystać jakiegoś gotowca. Czy to SaaS czy open source. Stworzenie w pełni funkcjonalnego sklepu z różnymi metodami płatności itp itd to olbrzymie wyzwanie jest i potrzeba na to kilogramy czasu

Pozostało 580 znaków

2019-03-17 20:19
0

Dziekuje za odpowiedzi. BTW zapomnialem hasla i tego emaila jaki byl wiec zarejestrowalem sie na inne konto.

Mam pytanie bo mnie gnębi. Odnosnie zaprojektowania bazy danych.
Załóżmy ze chce miec kilka kategorii:

  • Spodnie
  • Buty
  • Czapki
  • RTV
  • Konsole

Mam rozumiec ze to są tabele ?? Mam je zapisac w jakiejs tabeli sterujacej czy jak i jakj tak to w jaki sposob potem sie dobrac do tego ?
Powiedzmy ze dodam do kategorii CZAPKI kilkanascie modeli i klient doda do koszyka. w sesji bedzie wlasnie co bedzie ? bo musi byc cos co bedzie "wiedzialo" ze to ta wlasnie kategoria.
Jesli ustawie (z przykladu z innego tematu) sesje:

$_SESSION['cart'][] = ['kategoria'=>'czapki', 'id'=>'id'];

Tylko skad ja wezme te nazwe kategorii i id ??

Zeby wylistowac jako linki w htmlu musze podstawic jakies dane pod nie azeby po klikneciu klient mogl przejść do tego działu. Tylko jak to w takim razie zrobic ?

edytowany 1x, ostatnio: zdun2, 2019-03-17 20:21

Pozostało 580 znaków

2019-03-17 21:27
0

Stwórz sobie tabelę category przechowującą kategorie, możesz tam sobie stworzyć wręcz jakieś drzewo z rodzicami itp. Potem zrób sobie tabelę items gdzie będziesz miał ich opisy. Jeśli wszystkie przedmioty będą miały takie same parametry (rozmiar, kolor itp) do ustawiania to taka podstawowa rzecz Ci wystarczy. W sesji wtedy w najprostszym przypadku wystarczy Ci id itemu, kategoria itp nie jest potrzebna.
Niestety patrząc na poziom wiedzy (nie zrozum mnie źle) powinieneś zdecydowanie skorzystać z gotowca. Chyba, że to projekt do nauki. Wtedy to super ambitnie :)

linki też możesz generować sobie na podstawie tych id, które będziesz posiadał.

Pozostało 580 znaków

2019-03-17 21:30
0

Dzieki za odpowiedz. Tak to do nauki.
Jak ta tabela sterujaca mialaby wygladac? Moglbys pokazac na przykladzie jakie dane wprowadzic ?

Pozostało 580 znaków

2019-03-17 21:48
0

Tabela category:
id,
nazwa,
jeśli chcesz to kategoria rodzic,
może być opis

Tabela items:
id,
nazwa,
opis krótki,
długi,
id kategorii,
cena,
dostępna ilość.

Wtedy jak dodasz przedmiot do koszyka to możesz w sesji trzymać tylko id przedmiotu. Wyświetlenie koszyka to po prostu wtedy wyświetlenie listy przdmiotów, których id posiadasz więc easy ;)
Gdyby coś dalej to pytaj śmiało ;)

Pozostało 580 znaków

2019-03-17 22:11
0

Nie bardzo wiem co mam z tymi tabelami robic 😂
Jakby to bylo wszystko w jednej to nie ma problemu bo wyswietlam z jednej wszystko a tu....sory za lamerskie pytanie ale jak sie dobrac do tych danych i czt te dwie tabele sa od siebie zalezne??
Kolejne pytanie jesli mozna bo pisales zeby wprowadzic nazwy kategorii do tabeli a tu jest chyba inaczej. Nie bardzo to rozumiem. Jakbys mogl na moze prpstszym przykladzie wytlumaczyc jakbys mial czas i ochote to bardzo dziekuje z gory.
Nie wiem jak wprowadzic te kategorie do jednej tabeli a potem wywolywac chyba ze zle kombinuje

edytowany 1x, ostatnio: zdun2, 2019-03-17 22:12

Pozostało 580 znaków

2019-03-17 22:24
2

Odpowiem tak: od prawie 16 lat moim głównym klientem jest firma której najpierw od podstaw zbudowałem sklep internetowy, a następnie ulepszam i buduje kolejne wersje zgodnie z roznymi trendami. Aktualnie od półtora roku(!!!) pracuje nad nową wersją sklepu jednocześnie ulepszając poprzednią. Nowa wersja (produkcyjna) zostanie uruchomiona prawdopodobnie nie wcześniej niż we wrześniu.

Z tym że, jest to sklep średniej wielkości obsługujący kilkaset zamówień dziennie (od 300 do nawet ponad tysiąca dziennie w szczycie).

Od tego najwięcej zależy - jeżeli to ma być mały sklep, oferujący niszowy asortyment to najlepszy jest jakiś gotowiec, ale taki, który jest sukcesywnie ulepszany / aktualizowany.

Natomiast przy większym sklepie zalecałbym albo rozwiązanie dedykowane, albo gotowca w którym się zna niemal każdą linię kodu.

Krótkie za i przeciw jeżeli chodzi o rozwiązania dedykowane i gotowce.

Koszty: gotowiec początkowo mało kosztuje, później jednak wprowadzanie zmian może być kosztowne, jeżeli programista, tak jak wspomniałem wyżej - nie zna niemal każdej linii kodu. Co więcej, jeżeli producent gotowca wprowadza aktualizacje, mogą wystąpić konflikty między tym co programista robi niestandardowego a nowymi rzeczami które wprowadza oryginalny autor gotowca.

Przy rozwiązaniu dedykowanym jest odwrotnie, koszty początkowe są duże, ale później aktualizacje tańsze.

Szybkość uruchomienia sklepu: Gotowiec uruchamia się szybko, na rozwiązanie dedykowane pisane od podstaw zazwyczaj trzeba czekać kilka miesięcy, piszę o jednym doświadczonym programiście, nie początkującym. Większa ilość programistów nie przekłada się wprost proporcjonalnie do szybkości dewelopingu, a przy jakichś konfliktach i niezgodościach między programistami, może to być wręcz szkodliwe, solo developer ma też swoje zalety.

Nadążanie za trendami i nowościami w e-commerce: bardzo dobry gotowiec to taki gdzie są częste aktualizacje, reagujące na nowości na rynku, nie każdy taki jest, z zasady mając swoje własne oprogramowanie można bardzo szybko reagować, szybciej niż aktualizacje z gotowca.

Konflikt z programistą: przy gotowcu łatwiej wymienić programistę, tym bardziej im większe community ma gotowiec, czym lepszą dokumentację. Gorzej z rozwiązaniem dedykowanym, jeżeli tracisz główny "mózg" który to wszystko stworzył. Tutaj rada - zawsze wymagać od programisty tworzenia dokumentacji technicznej, nawet jeżeli podroży to koszty o 20-30%, to rodzaj polisy ubezpieczeniowej. Poza tym dobry programista zawsze tworzy dokumentację - i tutaj niestety jeżeli chodzi o nasze polskie firmy to jest ogólnie niedobrze.


edytowany 5x, ostatnio: TomRZ, 2019-03-17 22:27
Firma zgadza sie na autorski sklep. Programista tworzy od poczatku sklep. Programista zrywa wspolprace z firma. Teraz niedosc ze nikt nie zna tego produktu oprocz tego jednego programisty. To bedzie dokladnie to samo co w "gotowcu" na poczatku. Dokumentacja techniczna nie pomoze za bardzo. Szedlbym w gotowca, ale na zasadzie czegos takiego https://www.simplcommerce.com/ .Proste, latwo rozwijalne a wiekszosc podstawowych rzeczy juz jest - fasadin 2019-03-18 10:28
@fasadin: To się w takim przypadku używa jednego z najpopularniejszych frameworków w PHP. A co do gotowców to jak się przekonałem w firmie to i do Presty nie ma ludzi do roboty... - drorat1 2019-03-18 14:26

Pozostało 580 znaków

2019-03-17 22:27
1

Do tabeli category wrzucasz sobie wpis np:
id: 1,
name: Buty
pozostałe dwa pola pomińmy na razie.

Potem w tabeli items robisz sobie wpis:
id: 1
nazwa: Super adasie
opis krótki: takie fajne buty
długi: nie ma, bo mi się długie opisy nie podobają
id kategorii: 1
cena: 1500100900
dostępna ilość: 2.

Dzięki czemuś takiemu możesz ładnie pobierać sobie z bazy wszystkie przedmioty będące w kategorii buty. Mógłbyś to zrobić oczywiście w jednej tabeli (zamiast id kategorii dałbyś po prostu kategoria i tam jakaś słowna nazwa albo enum), ale zakładam, że to ma iść w stronę rozbudowy. Masz tu zależność 1 do wielu - do jednej kategorii może być przypisanych wiele przedmiotów, ale jeden przedmiot może być do jednej kategorii. Ogarnij sobie kurs sql od Zelenta, na pewno Ci to trochę rozjaśni

. Jak te tabele ze sobą połączyć przeczytasz tutaj:https://www.w3schools.com/sql/sql_join.asp

Czyli tabela kategorie jest niezmienna tzn tam jest tylko glowna nazwa kategorii i jej id ? Druga tabela sluzy do dodawania kazdego rekordu? Mam rozumiec ze teraz po ID bedzie ta druga tabela powiazana z tą glówną? Czym jest ID kategorii?? - zdun2 2019-03-17 22:56

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0