Koszyk z produktami

Odpowiedz Nowy wątek
2019-03-13 15:15
0

Mam taką stronę. Jak stworzyć koszyk za pomocą sesji dzięki którym będą wyświetlane produkty w koszyku? Próbowałem sprawdzać za pomocą if czy dane z formularza zostały przesłane. Czy są jakieś inne możliwości?

                                        <div class="product">
                    <form method="POST" action="index.php">
                    <img class="product__image" src="img/products/energy-drink.svg" alt="Energy Drink">
                    <h2 class="product__name">Energy Drink</h2>
                    <h3 class="product__price">5.00</h3>
                    <button class="btn btn--primary" data-action="ADD_TO_CART">Add To Cart</button>
                </form>
                </div>
                <div class="product">
                    <form method="POST" action="index.php">
                    <img class="product__image" src="img/products/juice.svg" alt="Juice">
                    <h2 class="product__name">Juice</h2>
                    <h3 class="product__price">4.00</h3>
                    <button class="btn btn--primary" data-action="ADD_TO_CART">Add To Cart</button>
                </form>
                </div>
                <div class="product">
                    <form method="POST" action="index.php">
                    <img class="product__image" src="img/products/milk.svg" alt="Milk">
                    <h2 class="product__name">Milk</h2>
                    <h3 class="product__price">2.50</h3>
                    <button class="btn btn--primary" data-action="ADD_TO_CART">Add To Cart</button>
                </form>
                </div>
edytowany 1x, ostatnio: Szymon137, 2019-03-13 15:16
Sformatuj kod poprawnie. - axelbest 2019-03-13 15:42

Pozostało 580 znaków

2019-03-14 13:56
0
axelbest napisał(a):

Nadpisujesz zmienną $tab.

Tzn? Ten sposób na dole też nie działa

$tab[]+=$produkt." ".$ilosc;

Pozostało 580 znaków

2019-03-14 14:17
0

Wrzuć więcej kodu.


Pozostało 580 znaków

2019-03-14 14:22
0
Patryk27 napisał(a):

Wrzuć więcej kodu.

<div class="product">
                    <img class="product__image" src="img/products/beer.svg" alt="Beer">
                    <h2 class="product__name">Beer</h2>
                    <h3 class="product__price">6.00</h3>
                    <a href="index.php?action=addToCart&productID=Beer&amount=1"><button class="btn btn--primary" data-action="ADD_TO_CART">Add To Cart</button></a>
                </div>
                <div class="product">
                    <img class="product__image" src="img/products/energy-drink.svg" alt="Energy Drink">
                    <h2 class="product__name">Energy Drink</h2>
                    <h3 class="product__price">5.00</h3> 
                    <a href="index.php?action=addToCart&productID=Energy Drink&amount=1"><button class="btn btn--primary" data-action="ADD_TO_CART">Add To Cart</button></a>
                </div>
                <?php

                if(isset($_GET['action'])){

                    $produkt=$_GET['productID'];
                    $ilosc=$_GET['amount'];

                    $tab[]=$produkt." ".$ilosc;

                    for($i=0;$i<sizeof($tab);$i++){
                    echo $tab[$i];
                    }

                }

                ?>
Czyli dobrze mówiłem, że nadpisuje hehe - axelbest 2019-03-14 14:48

Pozostało 580 znaków

2019-03-14 15:20
0

Gdzie wczytujesz $tab?


Pozostało 580 znaków

2019-03-14 15:37
0

Nigdzie do zmiennej tab nie przypisujesz tego co siedzi obecnie w sesji. Zatem wchodząc w tego IF'a nadpisujesz zawartość zmiennej. Pokaż gdzie deklarujesz zmienna $tab

Pozostało 580 znaków

2019-03-14 16:49
0

Jesli tab nie jest w petli to sie nie dziw. Zresztą ten kod wiekszego sensu nie ma bo i tak przesylasz jedne dane wiec po co tablica ? Jak chcesz cos dodawac do juz istniejacego to ustaw sesje i do niej dopisuj.

Cos jak ponizej. Odczyt jest na sztywno wywolujac id ale wrzuc to do perli i zobaczysz to samo.

session_start();

          $Item_Section1 = 'Buty';
          $Item_Id1 = '456';
          $Item_Quantity1 = '35';

          $Item_Section2 = 'Kurtki';
          $Item_Id2 = '5';
          $Item_Quantity2 = '1';

          $Item_Section3 = 'Czapki';
          $Item_Id3 = '89';
          $Item_Quantity3 = '7';

          $_SESSION['cart'][1] = ['Item_Section' => $Item_Section1, 'Item_Id' => $Item_Id1, 'Item_Quantity' => $Item_Quantity1];
          $_SESSION['cart'][2] = ['Item_Section' => $Item_Section2, 'Item_Id' => $Item_Id2, 'Item_Quantity' => $Item_Quantity2];
          $_SESSION['cart'][3] = ['Item_Section' => $Item_Section3, 'Item_Id' => $Item_Id3, 'Item_Quantity' => $Item_Quantity3];

          var_dump($_SESSION['cart']);

          session_destroy();

?>
edytowany 3x, ostatnio: szybka_parowka, 2019-03-14 19:12

Pozostało 580 znaków

2019-03-14 20:23
0
axelbest napisał(a):

Po prostu będziesz musiał zrobić integrację Twojego systemu z PayPal'em - https://developer.paypal.com/docs/ a czy to PayPal czy inny serwis z płatnościami nie ma znaczenia - i tak zazwyczaj udostępniają API lub gotowe biblioteki.

Ok poczytalem al e mam metlik w glowie co wybrac. Jakby to bylo kilka rzeczy stałych to nie problem ale to bedzaie wiadomo generowane automatycznie. Jak to jest z tym ? Jest jakis kod gdzie sie podaje /dodaje nazwy zmiennych i dalej leci do PP ? Czy to bardzie pokręcone jest

edytowany 1x, ostatnio: szybka_parowka, 2019-03-14 20:24

Pozostało 580 znaków

2019-03-14 21:53
0

Ciężko mi odpowiedzieć na Twoje pytanie. Po prostu w dokumentacji od płatności będziesz miał wszystkie wymagania i kroki jakie musisz podjąć by użytkownik mógł skorzystać z płatności. Często na takich platformach jest dostępne konto testowe, gdzie będziesz mógł testować płatności, bez potrzeby przelewania prawdziwej kasy.

Ok dzieki. Trzeba bedzie poczytac. Zastanawia mnie jedno. Śląc id do PP musialbym poslac jeszcze kilka innych bo potem w przypadku sukcesu musialbym polaczyc sie z baza , konkrernym dzialem itd i odjać ilosc zakupioną. - szybka_parowka 2019-03-14 22:09

Pozostało 580 znaków

2019-03-15 07:40
0

Juz troche poczytalem i chyba lepszym rozwiazaniem bedzie dotpay. Wiecej mozliwosci i jakos przykazniejsze to wszystko.

Mam pytanie od strony technicznej. Zastanawiam sie jak generowac strone z produktem aby byla przyjazna pod SEO. Na kazdym sklepie jest url z nazwa produktu (title) i to zazwyczaj jest brane z opisu produktu i wciaskane do TITLE i DESCRIPTION. Tylko teraz gdzie to jest przechowywane i czy generowac nalezy osobne strony dla kazdego produktu czyli robic po prostu kazdy nowy plik z produktem co wydaje mi sie bez sensu bo produktow moze byc kilka tysiecy wiec tyle plikow rowniez. Jak sie do tego zabrac.

edytowany 1x, ostatnio: szybka_parowka, 2019-03-15 07:41

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0