Wyłapanie dublowanych wartosci z pól formularza

0

Czesc.
Zastanawiam się jak to zrobić. Przy kilku polach z formularza nie ma problemu bo zrobi sie to przy pomocy warunku i porownania:

if(($_POST["jeden"] == $_POST["dwa"]) || ($_POST["jeden"] == $_POST["trzy"]) || ($_POST["jeden"] == $_POST["cztery"]))

Ale jesli byloby tych pól powiedzmy 30 to musialbym porownywac pierwsze pole z kazdym kolejnym od 1-30 potem od 2 - 30 (wliczajac pole 1) nastepnie 3-30 (wliczajac pole 1 i 2) itd. Byloby tego kilkaset bo pierwsze pole moze byc takie samo jak czternaste, piąte, dziesiate czy ostatnie. Tak samo pole siódme moze miec wartosc takie samo jak drugie, jedenaste, dwudzieste drugie ......itd.
Pytanie jak to zrobic aby wyswietlic informacje ze jest duplikat i jaki konkretnie i ile razy wystepuje.

1

Wrzuć sobie te dane z POSTa do tablicy, a później w pętli sprawdzaj :)

0

Nie bardzo wiem jak.

1

Coś w stylu:

$elementsData = []; // tu możesz mieć np. elementy w stylu wartość => ilość_wystąpień, np. 'banan' => 5
$data = $_POST; // $_POST jest tablicą, więc starczy zwykłe przypisanie
foreach ($data as $item) {
    if (!isset($elementsData[$item])) {
         $elementsData[$item] = 1;
    } else {
        ++$elementsData[$item];
    }
}

$duplicates = array_filter($elementsData, function($elem) {
    return $elem > 1;
});
4

Rozwiązaniem tej zagwozdki jest multizbiór (ang. multiset, bag).

assert(bag([1, 3, 2, 1, 1, 3]) === [1 => 3, 3 => 2, 2 => 1]);

W repertuarze funkcji PHP znajduje się odpowiednik bag o nazwie array_count_values.[1] Proszę jednak zwrócić uwagę, że $_POST może zawierać tablice, natomiast array_count_values liczy wyłącznie wartości string oraz integer.

<?php

declare(strict_types=1);

ini_set('display_errors', 'stderr');
ini_set('error_reporting', '-1');

srand(1337);

$values = [];
for ($i = 0; $i < 30; ++$i) {
    $values[] = rand(1, 10);
}

/*
$counts = [];
foreach ($values as $value) {
    $counts[$value] = ($counts[$value] ?? 0) + 1;
}
*/
$counts = array_count_values($values);

foreach ($counts as $value => $count) {
    if ($count > 1) {
        echo "$value => $count\n";
    }
}

[1] https://secure.php.net/manual/en/function.array-count-values.php

1

<?php

if(!function_exists('ShowDuplicatedVariables')){
function ShowDuplicatedVariables($ta1, $ta2, $ta3, $ta4, $ta5, $ta6, $ta7) : array {


$tab1[] = $ta1;
$tab2[] = $ta2;
$tab3[] = $ta3;
$tab4[] = $ta4;
$tab5[] = $ta5;
$tab6[] = $ta6;
$tab7[] = $ta7;


$merge_down = array_merge($tab1, $tab2, $tab3, $tab4, $tab5, $tab6, $tab7);
$match = array_count_values($merge_down);
$asd = array_values($match);

for($i=0; $i<count($asd); $i++)
{
  if($asd[$i] > '1')
  {

	$how_many[] = $asd[$i];
	$names[] = $merge_down[$i];

  }

};
   
   return [$how_many, $names];



};
};

$get = ShowDuplicatedVariables("Tomek", "Tosia", "Gienek", "Gienek", 'Tomek', 'Tosia', 'Tomek');


echo 'Duplikat to: <br />';
if($get[0] == 0){
print 'Brak duplikatów';
}else{
for($k=0; $k<count($get[0]); $k++)
{echo  'Fraza: ' . $get[1][$k] . ' w liczbie ' . $get[0][$k] . '<br />';}

}

?>

1
szybka_parowka napisał(a):

Przeczytaj sobie moze o co autorowi tematu w ogóle chodzilo a potem sie wypowiadaj na temat czy to takie czy owakie.

@szybka_parowka: Autor chce sprawdzić czy w parametrach są duplikaty. Rozwiązanie zaproponowane przez @Mózg jest sensowne bo:

  • Korzysta z funkcji wbudowanej w PHP, więc jest mniejszy spadek performance'u,
  • Całe rozwiązanie @Mózg jest napisane w jednej linijce (podczas gdy Twoje ma 35-40),
  • Pozwala wykrywać duplikaty w nieograniczonej liczbie parametrów (podczas gdy Twój przykład pozwala dokładnie na 7).

Natomiast Twoje jest brzydkie bo:

  • Korzysta z tej samej metody co @Mózg , ale dodatkowo masz jakieś dziwne for, array_merge, array_values które tylko zaciemniają, a do tego są całkowicie niepotrzebne bo samo array_count_values() by wystarczyło.
  • zawiera jakiś meta programming w postaci if(!function_exists('ShowDuplicatedVariables')){
  • masz dziwne anty-patterny, jak:
    • korzystanie array'a żeby zwrócić dwie wartości, mimo że dużo lepiej byłoby zwrócić [klucz => wartość], bez żadnego $get[0]. A jeśli już koniecznie chcesz zwracać dwie wartości to w PHP jest list().
    • niekonsystentne nazwy zmiennych ($asd, $get, $ta, $ta1) i elementów języka (echo vs print)
    • oczywiście HTML wlepiony w środek logiki (<br />), mimo że autor mógłby np wysyłać dane w JSON i wtedy ten br jest korupcją danych.
    • output wysłany przed zaczęciem skryptu (pierwsza linijka wysyła jakiś whitespace, bo <?php nie jest na początku pliku)
0
szybka_parowka napisał(a):

Autor chce uzyskac ile jest duplikatow i ich nazwy czego tamten przyklad nie daje.

Racja. Jednak wszystkie moje odpowiedzi są również validne dla ilości duplikatów.

A to czy brzydkie czy ladne to nie jestesmy na wyborach miss.

A jak to się ma do wszystkich błędów i anty patternów które wypisałem w poprzedniej wiadomości? Niekonsekwencja, redundancja, skutki uboczne Twojego kodu - jak to wyjaśnisz?

0
szybka_parowka napisał(a):

Autor chce wyswietlic ilosc i NAZWY.

To i tak nie ma znaczenia bo:

  • Wszystkie moje uwagi cd Twojego kodu są nadal adekwatne
  • Metoda której użyłeś array_values_count() właśnie zwraca ilości i nazwy.

Moglem od razu wyswietlic ale zwrocilem sobie tablice bo ....tak mi sie podobalo i tyle.

I właśnie dlatego to jest brzydkie. Słaba inwestycja w dobry kod. Napisałeś jakąś implementację która nie przejawia intencji i byłaby trudna dla kogoś innego do edycji/zrozumienia. Kod @Mózg za to jest bardzo intuicyjny.

Cos mi sie zdaje ze ten caly @Mózg to @TomRiddle bo jakos dziwnie po moich dzisiejszych postach jego przyklad cudownym zbiegiem okolicznosci zostal upiekszony (edytowany) dzisiaj o nazwy plikow o czym pisalem😂

Ja mam konto dużo dłuże na 4p niż mózg, z resztą po co miałbym pisać z innego konta?

Mam propozycje- zaloz sobie jakiegos bloga i tam zawrzyj swoje zlote rady i swoje kompendium swojej wiedzy i zasady jak ktos ma to robic bo tak ma byc

Jest już taki blog - nazywa się "doświadczenie programisty", i większość osób na tym forum już ma już to w bookmarkach w swoich głowach :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1