plik.php nie odświeża się po wyłączeniu go w przeglądarce.

0

Witam mam problem, mam napisany "programik" który ma odczytac wartosc z bazy i cos zrobic jesli w bazie jest 1/0 ale niestety, smiga tylko w tedy jak mam odpalone okienko z własnie tym plikiem.php, zaraz po zamknieciu okna przestaje odświezac ... dlaczego ? Mam inne pliki i cały czas sie odświezaja na serwerze co okreslony czas a ten ma to w du... MaCie jakiś pomysł ? ``

0

Poczytaj sobie o czymś takim jak cron.

0
serek napisał(a):

Poczytaj sobie o czymś takim jak cron.

no ok, ale dlaczego jak mam napisane inne pliki z odświeżaniem co 1/2 sekundy to działa , a ten akurat nie ?
Z tego co widze corn minimalnie 5 min mozna ustawic, mnie interesuje co ileś sekund odświezanie php.

0

Crona można minimum na 1 min ustawić.

Co rozumiesz przez "odświeżanie"? Uruchamianie?

0
serek napisał(a):

Crona można minimum na 1 min ustawić.

Co rozumiesz przez "odświeżanie"? Uruchamianie?
odświeżać cała stronę tak jakby "header('refresh: 1;')" takie coś mam ustawione.
plik.php ma za zadanie sprawdzanie wartosci w bazie danych, przypisywanie ich do zmiennych i potem mamy ify ze jeżeli zmienna =1 to wykonac ma sie pierwszy if, potem 0 to następny, niestety plik.php nie odswieża się przez co nie pobiera wartosci z bazy danych. Działa to wszystko tylko w tedy jak mam odpalony plik.php w przeglądarce.

0

Nadal nie kumam. Skoro masz pliki, które się cały czas sie odświezaja na serwerze, to serwer musi po pierwsze jakoś wiedzieć, które to pliki. W jaki sposób są uruchamiane pozostałe pliki, skoro nie uruchamiasz ich w przeglądarce? I na pewno jesteś pewny, że serwer je odpala cały czas?

0
serek napisał(a):

Nadal nie kumam. Skoro masz pliki, które się cały czas sie odświezaja na serwerze, to serwer musi po pierwsze jakoś wiedzieć, które to pliki. W jaki sposób są uruchamiane pozostałe pliki, skoro nie uruchamiasz ich w przeglądarce? I na pewno jesteś pewny, że serwer je odpala cały czas?

<?php 
header('refresh: 2;');
define ('DBHOST', '*******'); 
define ('DBNAME', '*******'); // nazwa bazy danych
define ('DBUSER', '********'); // nazwa usera ustawic w PHPMYADMIN
define ('DBPASS', '***********'); // haslo usera ustawic w PHPMYADMIN
/* Laczenie z baza danych */
$con = mysql_connect(DBHOST, DBUSER, DBPASS) or die('Nie polaczono!');
mysql_select_db( '*********') or die ('Brak polaczenia z baza danych!');

mysql_select_db("***********", $con);
 
$result = mysql_query("SELECT * FROM *********");
 
while($row = mysql_fetch_array($result)){
 echo  " Wilgotność:"  . $row['wil'] . "%RH" ;
echo "<br />";
 echo "Temperatura: " . $row['temp'] ."'C " ;echo "<br />";
  echo "Ciśnienie: " . $row['bar'] ." hPa "  ;
 }
mysql_close($con);


?>

taki prosty pliczek.php i działa. tylko ten wyświetla co 2 sekundy z bazy danych ,a moj ma wyswietlic i przypisac tą wartosc do zmiennej a potem leca ify

0

To że po zamknięciu okna przestaje to działać, to normalne, bo serwer nie wie, że ma odpalać dalej plik. A w pierwszym poście sugerujesz, że inne pliki są odpalane bez uruchomienia w przeglądarce, w co raczej wątpię.

header('refresh: 2;') to jest instrukcja dla przeglądarki, że strona ma być odświeżona po 2 sekundach. Nie wiem jaki masz kod dokładnie w Twoim pliku, więc ciężko cokolwiek napisać. Może spróbuj zwiększyć czas odświeżania. I w ogóle pokaż ten kod.

0
serek napisał(a):

To że po zamknięciu okna przestaje to działać, to normalne, bo serwer nie wie, że ma odpalać dalej plik. A w pierwszym poście sugerujesz, że inne pliki są odpalane bez uruchomienia w przeglądarce, w co raczej wątpię.

header('refresh: 2;') to jest instrukcja dla przeglądarki, że strona ma być odświeżona po 2 sekundach. Nie wiem jaki masz kod dokładnie w Twoim pliku, więc ciężko cokolwiek napisać. Może spróbuj zwiększyć czas odświeżania. I w ogóle pokaż ten kod.

Właśnie w przeglądarce działa wszystko cholerka tak jak trzeba, jak tylko zamkne jest cisza i dziwi mnie to ze tamte pliki z header('refresh: 2;') działają cały czas bo dzieki temu jestem w stanie włączac i wyłączac swiatła itp

0

Odpal w cronie co 1min, a kod z pliku odpalaj w pętli w ten sposób jak tu: https://stackoverflow.com/questions/1726116/run-a-php-script-every-second-using-cli

Pliki, które cały czas działają, pewnie są odpalane podobnie, tylko o tym nie wiesz, albo o czymś nie napisałeś.

Możesz ewentualnie spróbować basha: https://trinitytuts.com/run-php-script-every-5-second-using-bash-and-cron-job/

0
serek napisał(a):

Odpal w cronie co 1min, a kod z pliku odpalaj w pętli w ten sposób jak tu: https://stackoverflow.com/questions/1726116/run-a-php-script-every-second-using-cli

Pliki, które cały czas działają, pewnie są odpalane podobnie, tylko o tym nie wiesz, albo o czymś nie napisałeś.

Możesz ewentualnie spróbować basha: https://trinitytuts.com/run-php-script-every-5-second-using-bash-and-cron-job/

Własnie to mnie zastanawia czemu tamte wszystkie działają bez szczegolnego traktowania a ten ma w du.**

0

Refresh to instrukcja dla przegladarki i po jej zamknieciu fizycznie jest niemozliwe zeby cokolwiek zadzialalo. To jakbys sie dziwil dlaczego po wylaczeniu tv nie widzisz obrazu😄

0
Mrpatryk napisał(a):

Własnie to mnie zastanawia czemu tamte wszystkie działają bez szczegolnego traktowania a ten ma w du.**

Tamte pliki same z siebie nie uruchomią się "bez szczególnego" traktowania. Musi być COŚ co uruchamia te pliki.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1