Jak wyczyścić całą tabelę w mysql

0

Tak jak w temacie, mógłby ktoś poradzić jaką funkcję trzeba zastosować w PHP, żeby po kliknięciu przycisku wyczyścić zawartość tabeli z bazy do której się zalogowałem?

0
czysteskarpety napisał(a):

https://pomoc.home.pl/baza-wiedzy/usuwanie-danych-z-tabeli

No właśnie korzystałem z tego i mi nie zadziałało. Nic się nie wykonało.

0

Pokaż DDL tabeli i zapytanie, którym chciałeś to wykonać. Najlepiej cały kod PHP.
Pokaż również ew. komunikat błędu.
Sprawdź uprawnienia użytkownika, którym logujesz się do bazy.

0

Sporo już kombinowałem i teraz kod stoi na tym: Nie wiem już nawet czy tu jakiś głupot nie ma.
Co do bazy to jest w SQL przy użyciu XAMPPA na localhoście postawiona po prostu i użytkownik jest tylko jeden i mam wszystkie uprawnienia bo pojedynczo rekordy mogę kasować a potrzebowałbym jeszcze opcje wyczyszczenia całej tabeli.
No i nazwa tabeli to "inwentura".

<?php

if(isset($_POST['delete']))
{
//conection with db
	include 'db_config.php';
// Create connection
	$conn = mysqli_connect($db_server, $db_user, $db_passwd, $db_name);
// Check connection
	if (!$conn) {
    die("Connection failed: " . mysqli_connect_error());
	}
		
	$query = "DELETE FROM inwentura";
	$result = mysqli_query($conn, $query);
	
	if (isset($_POST['delete']))
	{	
	echo $result;
	}else{
		echo "Nie można wyczyścić tabeli";
		}
	mysqli_close($conn);
}         
?>

<form action="" method="POST">
<input type="button" name="delete" value="Wyczyść tabelę" OnClick="delete">
</form>
0

DROP ?

0

Drop chyba usuwa tabelę a chodziło o jej czyszczenie :-)

0

OnClick="delete" ??

0
Marcin.Miga napisał(a):

OnClick="delete" ??

Akurat mało ważne, bo nic nie robi :P gdzieś przy eksperymentowaniu coś musiało zostać widocznie..

0

To weź ogarnij najpierw porządnie HTML, potem PHP, a potem zajmij się błędami lub nie SQL. Bo i HTML, i PHP masz skopany. SQL akurat nie.

0

Jakoś wykombinowałem - najważniejsze że działa. Temat zamknięty

<html>
<head>
<title></title>
</head>
<body>

<?php

//conection with db
	include 'db_config.php';
	error_reporting(0);
// Create connection
	$conn = mysqli_connect($db_server, $db_user, $db_passwd, $db_name);
// Check connection
	if (!$conn) {
    die("Connection failed: " . mysqli_connect_error());
	}
		
	$query = "TRUNCATE TABLE inwentura";
	$result = mysqli_query($conn, $query);
	
?>
<form action="test.php" method="GET">
<input type="submit" name="submit" value="Wyczyść tabelę">
</form>
<?php

	if($_GET['submit'])
	{	
		$result;
		echo "BAZA ZOSTAŁA WYCZYSZCZONA";
	}
	else
	{
		echo "Nie udało się";
	}


?>
	
<br><br>

<form action="index.php" method="post">
<input type="submit" name="powrot" value="POWRÓT DO MENU GŁÓWNEGO">
</form>
</body>
</html>

0

chciales echowac $result ?

1

Wysyła POSTem sprawdza GETa :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1