Przechowalnia danych do serwerów

0

Witam. Mam dość nietypowe zadanie do zrobienia w PHP. Mianowicie chodzi o stworzenie w PHP tzw. przechowalni do serwerów. Nie bardzo wiem jak to zrobić gdyż dopiero zaczynam programować w PHP i dlatego proszę o pomoc.

0

Co to jest tzw. przechowalnia do serwerów?

0

Znaczy chodzi o napisanie skryptu w PHP tworzącego serwer w którym będzie można przechowywać pliki

0

Nie brzmi tak nietypowo ;-)

Musiałbyś jednak doprecyzować definicję skryptu tworzącego serwer - rozciąga się to od prostego skryptu potrafiącego umieszczać pliki na serwerze po klona ownCloud.

0

Musi to być serwer na który będzie można wgrać i przechowywać wgrane pliki wszystko w skrypcie PHP

0

Jaki serwer??? Serwer sobie postawisz i bez PHP, wystarczy klient FTP. Jeżeli chcesz jakąś aplikację/usługę w PHP to pisz trochę jaśniej, co masz, co zrobiłeś itp.

Chodzi o zwykły formularz w HTML (z uploadem plików) i plik PHP obsługujący zapytanie??? Jeżeli tak to: google i wpisz php upload file.

Jeżeli coś bardziej skomplikowanego to nikt tutaj nie domyśli się jakich funkcje chciałbyś aby taka apka miała.

0

Miała być to przechowalnia danych do serwerów.

IP, port, klucze rsh chyba, i takie tam. Może być? Tyle tylko udało mi się dowiedzieć

0

Jedyne co mi powiedział to to że można to porównać do sklepu internetowego z artykułami. Ta przechowalnia to to jest sklep a w tej przechowalni są artykuły czyli dane do serwera np. do serwera localhost.

1

Czyli to zwykły CRUD, którego rekordami są dane informacyjne i dostępowe do danego serwera internetowego?

0

Zgadza się

0

Zdaje sobie sprawę z tego że jest to trudne przedsięwzięcie logistyczne ale na chwilę obecną dysponuje tylko takimi informacjami. Postaram się jeszcze coś od niego wyciągnąć ale nie będzie to łatwe

0

Czyli chcesz zrobić coś ala RatticDB?

0

Tak.

0

No to chyba nie ma tu żadnej większej logiki w tym. W sumie dwie części: proste zarządzanie userami (login, tworzenie kont, jakaś dezaktywacja konta) i zarządzanie hasłami. Trzeba pamiętać o zabezpieczeniu zapisywanych danych (i to chyba jest najtrudniejsza część). Skoro dopiero to Twoje początki w programowaniu, to myślę, że nie będą wymagać od Ciebie jakichś udziwnień trudnych w implementacji.

0

Tak tylko że ja to robię pierwszy raz. Nigdy dotąd czegoś takiego nie robiłem i nie wiem jak zacząć.

0

Ogarnij sobie jakiś w miarę prosty framework, np. Yii2 (wersja basic). Tam masz dodatkowo wbudowany generator CRUD, tylko najpierw musisz mieć stworzone tabelki w bazie.

0

Rozumiem. A czy wiesz jak napisać kod do czegoś takiego czy ten program sam jakoś ten kod wygeneruje

0

Co masz na myśli pisząc "czegoś takiego"?

0

czy już kiedyś robiłeś coś podobnego ?

2

Z treści postów nie bardzo wiadomo co ta przechowalnia ma robić. Musisz albo nam opowiedzieć jeszcze dokładniej jakie są wymagania, czy to jakiś projekt na zaliczenie, czy chcesz na tym kokosy zarobić. Po pierwsze czy miejscem magazynowania danych ma być jakaś baza, może to mają być tylko jakieś pliki tekstowe, csv czy xml.
Jeśli baza to ogarnij na razie jej szkielet. Od strony PHP to nie wiadomo czy możesz używać framework czy ma być to czyste PHP. Potem względem tego trzeba pomyśleć o module do logowania/rejestracji użytkownika, przeglądania danych, kasowania danych. Może ma być jakiś admin. Ale to wszystko musisz sam wiedzieć i ustalić.

1

Kolejnym, moim zdaniem, powodem, dlaczego nie możesz doczekać się na jakąś konkretną pomoc jest to, że w świecie programowania ćwiczenie typu CRUD jest jednym z najprostszych. Stosuje się to często do pokazania różnych języków, czy technologii. Bez obrazy, ale to jak byś przyszedł do grona adwokatów i prosił o spis treści do prawa karnego, albo do chirurgów po opis rozcięcia skóry. No podstawy podstaw. Wbijasz po prostu w Google i strzelasz z PHP, CRUD, tutorial, MySql itd. Dodajesz jeszcze "po polsku" jeśli nie znasz języka autora Hamleta. Pracę domową musisz odrobić sam. Jak się zblokujesz wróć z konkretnym problemem.

0

Jakich konkretnych informacji potrzebujecie żeby coś takiego zrobić. Musicie powiedzieć żebym od gościa dla którego to będzie mógł wyciągnąć jakieś dodatkowe informacje

0

Raczej chodzi mi o informacje potrzebne do zrobienia. Bo koleś dla którego mam to zrobić pyta sie jakich informacji musi jeszcze udzielić potrzebnych do zrobienia tego projektu

1

Może po prostu zacznij robić a pytania na pewno przyjdą "same" ;)

0

Znalazłem coś podobnego w internecie. Coś co się nazywa CRUD. Na razie dzięki

1
piotrek1998 napisał(a):

Znalazłem coś podobnego w internecie. Coś co się nazywa CRUD. Na razie dzięki

No w takim razie to polecam np. to:
https://www.homeandlearn.co.uk/php/php.html

0

Dzięki na pewno skorzystam

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1