Panel przycisków

0

Witam, chciałbym zrobić w php/html panel przycisków który po przyciśnięciu wyśle 0 albo 1 do bazy danych oraz będzie aktualizował swój status gdyż będę miał kilka przycisków fizycznych które będą tez wysyłać 0 lub 1 i wpisywać będą tą wartość do bazy. Coś typu panel oświetlenia - 1=ON , 0=OFF, Najlepiej w jednym przycisku który będzie zmieniał np kolor bądź nazwę zależnie jaki stan będzie podany w bazie danych. Dało by się coś takiego stworzyć ? Jak na razie zrobiłem 2 osobne przyciski które wysyłają wartości do bazy danych, jednak nie odczytują z niej żadnej wartości ;/ Dodam ze taki panel chciałbym umieścić na stronce php/html.

Może ktoś ma jakiś pomysł ?

0

Chcesz żeby te przyciski w czasie rzeczywistym aktualizowały swój stan w momencie kiedy fizycznym urządzeniem zmienisz wartość?

0

Tak. Poporstu by sprawdzała stan jaki jest w bazie danych. i w tedy jesli 1 to ON jesli 0 to OFF

0

Moim zdaniem tutaj powinieneś się zainteresować hasłem AJAX

0

Nie jestem specjalistą ale musiałbyś chyba użyć AJAXa i to kwestia bardziej frontowa. Znalazłem takie rozwiązanie, przykład związany z ceną:

<?php
$item_id = $_GET['id'];
$price = get_price_by_id($id);
echo $price;
?>
function requestPrice() {
    // URL of the above page. The time parameter is to prevent caching...
    var url = "getprice.php?id=123&time=" + (new Date()).getTime();
    // Make a GET request and put the response in the HTML element with id priceElement
    jQuery("#priceElement").load(url);
}
// Poll every 3 seconds.
setInterval(requestPrice, 3000);

Co 3 sekundy będzie sprawdzać wartość i ją wyświetlać. Musiałbyś to dostosować pod swoje potrzeby.

Jeżeli chciałbyś rozwiązanie bardziej eleganckie to już ktoś inny musi pomóc ;)

0

na stronce mam napisany mini skrypcik ktory odswieża mi wartosci ale nie z bazy danych bezpośrednio lecz z stronki ktora je wyświetla za pomoca własnie ajaxu. Prosił bym o jakis przykład jak np: napisac opcje przycisku ktory za pierwszym nacisnieciem wysle wartosc do bazy 1 oraz np zaktualizuje status dzieki ktoremu zmieni kolor na zielony, a za drugim kliknieciem wysle do bazy 0 i zmieni np status koloru na czerwony. Nie wiem jak do tego sie zabrac by taki przycisk napisac.

0

Najprościej by było w jQuery ewentualnie w JS.
Należy stworzyć funkcję która po wywołaniu prześle dane do serwera o zmianie status przycisku i zaktualizuje jego wygląd.
Do wywoływania użyć trzeba atrybutu onclick

Zobacz:
https://www.w3schools.com/jsref/event_onclick.asp <= wywoływanie funkcji po kliknięciu przycisku
https://stackoverflow.com/a/6782257 <= wysyłanie danych do serwera
https://www.w3schools.com/jsref/prop_style_backgroundcolor.asp <= zmiana koloru przycisku

0

Byłbyś tak dobry i napisał kod jednego takiego przełącznika ?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1