Plik .htaccess na serwerze

0

witam

problem mam taki:
witryna internetowa, która działa bez zarzutu na dysku, po umieszczeniu na serwerze, działa źle w postaci nie otwierania linków wewnętrznych (podstron) - komunikat dla podstrony np. kontakt brzmi:

The requested URL /kontakt was not found on this server.

jest to spowodowane prawdopodobnie tym, jak zasugerował dostawca hostingu, że plik .htaccess jest zły, tzn. brakuje w nim odniesień do domeny - tak sądzę
na dysku wszelkie podstrony w pasku adresu przeglądarki wyglądały tak, dla podstrony kontakt: localhost/kontakt
natomiast plik .htaccess na dysku ma postać:

RewriteEngine On
RewriteRule ^index$ index.php [NC]
RewriteRule ^kontakt$ kontakt.php [NC]

itd.

zapewne gdzieś trzeba w treści tego pliku wpleść frazę domeny, która funkcjonuje zamiast wyrazu localhost, czyli: mojadomena.pl

czy mam rację?
jeśli tak, to gdzie to wpisać? (dla każdej podstrony oczywiście = w każdym wierszu)

0

Spróbuj chwilowo usunąć/wyczyścić plik .htaccess (albo zrób RewriteEngine Off) i zobacz, czy wtedy będzie wszystko działać poprawnie.

Tylko pamiętaj, że bez tego pliku nie będą działać "podmiany" adresów, więc musisz wskazać dokładnie lokalizacje w postaci ..../index.php lub czegoś innego, co na serwerze istnieje.

Czy w chwili obecnej inne adresy, które nie załapują się na istniejące regułki przekierowań działają poprawnie/zgodnie z oczekiwaniami?

Nie musisz wpisywać nigdzie domeny do pliku .htaccess - do poczytania https://serverfault.com/questions/905629/apache-need-to-rewrite-contact-to-contact-php oraz http://pomoc.dhosting.pl/pages/viewpage.action?pageId=819315

0

usunąłem .htaccess i nic się nie zmienia
przy wejściu we wszystkie linki wewnętrzne (podstrony) ten sam komunikat:

The requested URL /nazwa_podstrony was not found on this server.

czyli .htaccess tylko podmienia tytuły i adresy stron w przeglądarce - taki zresztą był jego cel
czyli to jakby nie to?
czyli to jakby kwestia ścieżek dostępu do plików na serwerze? ale one są takie, jak na dysku
może w plikach php, html trzeba przed wszystkimi ścieżkami dodać nazwę domeny?
ale to by było bez sensu - ścieżki są względnie określone jak zawsze

0

Chyba musisz dać konkretne adresy/ścieżki, z którymi masz problem.

Natomiast fragment ".htaccess tylko podmienia tytuły i adresy stron w przeglądarce" świadczy o tym, że raczej za bardzo nie rozumiesz, na czym polega sposób działania tego mechanizmu. Czy przeczytałeś linki, które Ci dałem w poprzednim poście?

0

to jak wyjaśnić fakt, że ścieżki względne na dysku działają a na serwerze nie?
skoro nic się ani w kodzie, ani w strukturze katalogów i plików strony nie zmienia

0

generalizując i opisując problem najbardziej obrazowo:

1/ witryna składa się z **wielu **katalogów i plików html, php i innych - umieszczonych w katalogu ABC
2/ wśród plików funkcjonuje oczywiście index.php oraz .htaccess
3/ witryna działa tak, że zawsze ładowana jest strona główna strukturalna o nazwie home, która składa się z wielu pól/sekcji, a co z tych polach/sekcjach się znajduje (konkretne podstrony w postaci plików html) zależne jest od parametru klik
4/ domyślą początkową wartością tego parametru jest strona główna
5/ po kliknięciu na dany link wewnętrzny, parametr *klik *jest zmieniany na inną wartość i witryna jest przeładowywana - ładowana jest **ponownie **strona home, tylko wygląda już inaczej, bo w miejscach, które mają się zmienić, ładowana jest konkretna podstrona (w postaci pliku html)
6/ na dysku witryna funkcjonuje po wpisaniu w adresie przeglądarki słowa localhost, i słowo to jest wpisane w kodzie html jeden raz - w linku, który ma kierować z menu na stronę główną
7/ przed wgraniem na serwer, słowo *localhost *w tym miejscu w kodzie html zostało zamienione na http:/nazwa_domeny.pl - to jedyna różnica między zawartością witryny na dysku a zawartością witryny na serwerze
8/ po wpisaniu w przeglądarce w adresie nazwa_domeny.pl - witryna ładnie się uruchamia, ale nie działa w niej żaden z linków wewnętrznych ładujących podstrony wyświetlając napis:
The requested URL /nazwa_podstrony was not found on this server.
9/ na dysku witryna funkcjonuje = wszelkie linki działają

pytanie:
dlaczego linki wewnętrzne na dysku działają, a na serwerze nie?

0

bo zwykle używa się frameworka który ma base url ustalany w jakimś pliku , plus w zależności od środowiska może być on różny, potem tylko w routingu ustalasz konkretne końcówki i tyle, być może masz gdzie na sztywno ustawione i wychodzi lipa

0

Najpierw upewnij się, że .htaccess na pewno działa. Możesz na początek np. wpisać do niego jakieś głupoty. Jeśli wywali Ci error 500 to znaczy, że działa i szukamy dalej. Może mod_rewrite nie jest zainstalowany?
Czy Twoja strona na pewno jest w głównym katalogu czy gdzieś "głębiej" (twoja-domena.pl czy np. twoja-domena.pl/blog/)?

Zamiast bawić się w zmianę localhost na domenę, wystarczy przekierowywać na /

0

już wszystko działa
okazało się, że problem leżał po stronie konfiguracji serwera
wszystko było dobrze od początku
koniec tematu

0

tematu mojego nie powinno być

wgrałem całą swoją witrynę na kilka serwerów różnych firm i dostawców, i prawie na wszystkich witryna funkcjonuje identycznie jak na dysku - po prostu należało przekopiować wszystko i po wpisaniu adresu domeny w przeglądarce witryna wygląda i działa w 100% zgodnie z planem

miałem pecha, bo wybrałem dostawcę, po którego stronie akurat był jakiś błąd - nie wiadomo gdzie, czy w sprzęcie, czy w oprogramowaniu

tematu więc nie ma

0

To jeszcze możesz podać, co to był za "wadliwy" hosting, żeby może ostrzec innych przed wpakowaniem się na minę.

0

nie wiem, czy wadliwy

przetestowałem witrynę na różnych "darmowych" i "pół-darmowych" hostingach (po prostu wgrywając tam wszystko przez FTP), i poza tym, że stronę "rozbijają" reklamy (czego można oczekiwać, bo to darmowe serwery), to na wszystkich tych serwerach strony działają, jeśli wykonane są przy użyciu tylko języka html - czyli plik index.html i wszelkie inne pliki stron to html - bez plików php i języka php

natomiast w przypadku witryny mojej = html + php + js... jeden z hostingów na przykład nie wyświetla części stron (jakby nie ładuje plików php), a jeden po prostu nie przyjmuje linków wewnętrznych - odwołań w języku php

nie wiem, nie chcę chyba podawać nazw, oferują darmowe hostingi, więc może nie róbmy im antyreklamy
napisałem do nich, może podadzą przyczynę takiego działania serwerów dla konkretnych technik robienia witryn w różnych językach

0

No jeśli piszesz o darmowych hostingach, to nie mam więcej pytań ;)

Myślałem, że miałeś wykupioną usługę, która nie działała tak, jak powinna. Wiadomo, że wersje free mają wiele ograniczeń - brakuje pewnych funkcji, posiadają limity ruchu albo dot. rozmiaru bazy/strony, wkładają reklamy itp.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1