Kurs PHP7

0

Znacie godny polecenia kurs PHP7? Może być anglojęzyczny. Najlepiej gdyby był darmowy, ale dobry kurs w przystępnej cenie (10$ na udemy?) też wezmę.
Najlepiej gdyby kurs był video, lub ew. dobra książka.
Jestem web deweloperem znającym javascript, na co dzień koduję w jQuery. Jeśli chodzi o PHP to też całkowicie zielony nie jestem i podstawy podstaw znam jednak w dużej mierze moja znajomość ogranicza się do gotowych funkcji WordPressowych z codex-u czy tego co znam z js-a(tj. pętle, instrukcje warunkowe, tablice itp.).
Bardziej chodzi mi o api, zapis danych w bazie, wyciąganie danych z bazy czy szereg wbudowanych funkcji php-owych. Chciałbym opanować lepiej czystego php z zamysłem zabrania się w późniejszym etapie za laravel-a.

Szukając podobnych tematów w wyszukiwarce znalazłem tylko kilka tematów sprzed 2+ lat, a wolałbym coś świeższego.

0

Może ten?
https ://www .tutorialspoint.com/php7/
Bardzo dobrą książkę do PHP 7 napisał śp Marcin Lis.

1

https://laracasts.com/skills/php

jesli chcesz w przyszlosci pisac w laraverze, to laracast stanie sie twoim netflixem :D

0

https://livro.pl/php7-praktyczny-kurs-lis-marcin-sku1137959841.html polecam jak najbardziej, dobrze tłumaczy podstawy. Jeżeli chodzi o OOP, wzorce itd https://livro.pl/php-obiekty-wzorce-i-narzedzia-zandstra-matt-sku1166911294.html
Edit: Obie przeczytałem i polecam z czystym sumieniem :)

0

z takich początkujących to może:
https://www.phpdevs.pl/

0

Dziękuję za pomoc, planuję kupić PHP7. PRAKTYCZNY KURS napisane przez Marcina Lisa, a zaproponowane przez Ferdyrurka. Jakiś kurs wideo możecie jeszcze polecić? Nauka z nagrań jak najbardziej mi odpowiada oczywiście język angielski też pasuje.

0

Ta strona:
https://symfonycasts.com/

Jak przerobisz książkę Marcina Lisa to następna w kolejności powinna być:
"PHP obiekty, wzorce, narzędzia" Matt Zandstra.

1

ogarnij to co podałem, tam są ćwiczenia, potem udemy na rozgrzewkę, potem kup/lub za darmo była ostatnio "Mastering PHP.7" a potem uderzaj w jakiegoś frameworka, źródła PL daj se spokój, albo przestarzale, albo uczące złych praktyk

1

Ja polecam książki tylko, przerobiłem kilka kursów online i prawie zawszę zawód z książek nigdy. A co do ścieżki nauki to polecam Ci bardziej książka, blogi, patrzenie na kod innych osób (Code review) dużo pomaga, proszenie na slackach, discordach czy fb o CR swojego kodu (oczywiście nie pierwszy drugi projekt tylko po pewnym czasie gdy będziesz w miarę pewny swojego kodu że nie jest totalnym shitem jak to bywa na początku) a potem framework pójdzie bez żadnych kursów bo masz wystarczającą wiedzę z zakresu samego języka (Jak przerobisz książkę tą co wysyłałem wyżej (PHP narzędzia obiekty...) to wejście we framework to bajka) co pozwala czytać docsa bez problemu. Mówię tutaj z własnej perspektywy oczywiście.

1

Zapowiada się świetna książka do PHP 7.
helion.pl/ksiazki/php-i-mysql-dynamiczne-strony-www-szybki-start-wydanie-v-larry-ullman,phmys5.htm

0

Już nie mam siły tego pisać: https://laracasts.com/(9$), https://symfonycasts.com/ (~ 25$).

0

Poszukuję kursu do PHP 7.2 w podobnym stylu co javastart.pl.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1