[PHP] newsy!!

0

Otóż mam takie coś:

jest strona news.php, i tam w pewien sposób podawane są nowości (w kolejności, że najnowszy news jest najwyżej - wiadomo). Na samym dole dałem odnośnik "dodaj news". Ten odnośnik przenosi nas do innej strony z formularzem (np. form.php).

Forumularz zawiera takie pola: ksywa, e-mail oraz news. Na dole przycisk "dodaj".

I teraz mam pytanie: jak najlepiej jest dodać taki news. Ja to "wykombinowałem" w ten sposób:

akcja na formularz przenosi do pliku jakiegos np. "news_add.php". Tak znajduje się napis "News został dodany itd". Teraz cały gwódź programu - zapisanie newsa.

Napisałem, że ma otwierać plik news.php i zastosowałem fseek (w celu ustawienia kursora w miejscu gdziue news ma być dodany, czyli między informacjami nagłówkowymi HTMLa, a starszymi newsami). I tam się newsy dopisują.

Oczywiście takie coś działa bez zarzutu. Sam to wymyśliłem, zatem jestem ciekaw, czy rzeczywiście tak się to robi "profesjonalnie". Może są jakieś inne metody. Proszę o wskazowki.

Pytanie 2: Jak pobrać cały tekst z pliku ale z danej linii (nie wiadomo ile dana linia ma znaków) - np chcĘ pobrać do zmiennej tekst z rzeciej linii. Jak to zrobić.?

0

Jak profesjonalnie sie dodaje, to ja niewiem, sa różne sposoby... :), ale ja robie tak:
tez tak jak TY, ze przenosi mne do addcostam.php ale ze tam dodaje teks z identyfikatorem na sama góra, do pliku, powiedzmy News.txt

A co do drugiego, to niepamietam ;(

0

<font color="green">Jak profesjonalnie sie dodaje, to ja niewiem, sa różne sposoby... , ale ja robie tak:
tez tak jak TY, ze przenosi mne do addcostam.php ale ze tam dodaje teks z identyfikatorem na sama góra, do pliku, powiedzmy News.txt </span>

Hmm - możesz to uściślić i wyjaśnić dokładniej...

0

Jeśli chcesz, to podaj e-mail, a wyśle Ci przyklad ;)

0

OK, wysle, jak zrobe z siecia ;)

mail zaczyna sie od L, czy od i???

0

ja na stronce (http://www.comcenter.prv.pl/ - polecam :D) mam tak:

w newsy.php mam funkcje include newsy.txt

potem w formularzach do dodawania newsow mam:

kopiuj newsy.txt do newsy_tmp.txt;

otworz plik newsy.txt do zapisu fopen(newsy.txt, "w");

tu wkleja newsy z formularza

otwieram plik newsy_tmp.txt do odczytu

zawartosc ustawiam jak ozmienna

potem otwieram fopen(newsy.txt, "a");

i na koncu dokleja m izmienna z newsami

ale namotalem :D

0

Może ktoś mi powie, gdzie mogę znajść opis WSZYSTKICH operacji na plikach w PHP - patrzałem w helpie, ale tam jest wszystko english - nie ma gdzieś polskich opisów?

PS: Jeżeli mamy datę : dziewiąty dzień miesiąca, to dla php jest to "9" czy "09" ??

0

PS: Jeżeli mamy datę : dziewiąty dzień miesiąca, to dla php jest to "9" czy "09" ??

To zależy jaki format daty wybierzesz ;)

0

Napisałem, że ma otwierać plik news.php i zastosowałem fseek (w celu ustawienia kursora w miejscu gdziue news ma być dodany, czyli między informacjami nagłówkowymi HTMLa, a starszymi newsami). I tam się newsy dopisują.

Oczywiście takie coś działa bez zarzutu. Sam to wymyśliłem, zatem jestem ciekaw, czy rzeczywiście tak się to robi "profesjonalnie". Może są jakieś inne metody. Proszę o wskazowki.

Pytanie 2: Jak pobrać cały tekst z pliku ale z danej linii (nie wiadomo ile dana linia ma znaków) - np chcĘ pobrać do zmiennej tekst z rzeciej linii. Jak to zrobić.?

[code]
ad 1

hmmmm.... ciekawe, ciekawe, ale zwykle tak się nie robi
strony traktuje się jako szablony w których za pomocą PHP
wyświetla się newsy z inny plików traktowanych jako takie
małe bazy danych tzn.

np. do pliku news.txt zapisujesz każdy news w osobnej lini w formie:
ziuta|#|[email protected]|#|blablablablabla
rychu|#|[email protected]|#|dupabladadupaup

i teraz w news.php wyświetlasz to NP.:

no i oczywiście przy echo mam tylko tag <br>
ale zwykle pisze się więcj oprawy graficznej z html'a.

no i ważna sparawa, w pliku news.php jako znak oddzielający
newsy trktowany jest znak końca lini rn dlatego przy
zapisie newsów trzeba ewentualne znaki pozamieniać na

żeby nie zepsuły formy pliku.

przy wyświetlaniu używa się także funkcji htmlspcialchars()
która zamienia znaki na

jako separator nicku maila i newsa trzeba użyć czegoś innego niż |#|
bo takie znaki także może ktoś podać przy wypełnianiu formularza
więc najlepiej skorzystać z jakichś char 2 czy char 3

ad 2

można tak:

$fp = fopen("plik.txt", "r");
flock($fp, 1);
while(!feof($fp))
$plik[] = fgets($fp, 2048);
flock($fp, 3);
fclose($fp);

echo $plik[2];

albo mniej profesjonalnie:

$plik = file("plik.txt");

echo $plik[2];

[/code]

0

przepraszam za wyświetlanie ale forum nie jest stworzone dla webmasterów, można by coś z tym zrobić bo takie BR to się
już w ogóle nie da wpisać a ciągłe pisanie & l t też jest męczące
a czcionka w znaczniku code jest obrzydliwa [diabel] [diabel] [diabel] [diabel]

0

A co jeśli chcĘ wstawić jakoś ładnie newsy, np. : mail autora, tu jakieś tam tabele, potem news, i znowu cos , i teraz jego mail.

?

0

A co jeśli chcĘ wstawić jakoś ładnie newsy, np. : mail autora, tu jakieś tam tabele, potem news, i znowu cos , i teraz jego mail.

?

niom :-D no właśnie przez to forum już mi się nie chciało tego umieszczać ale to będzie w pętli for przy echo

no i nie napisałęm najważniejszego że to co jest w $news[$i]
trzeba włożyć do funkcji explode() która to rozbije na tablice

no np.

echo "[table]";
$news = file("news.txt");
for($i = 0; $i

0

jak zrobic zeby sie pojawial jakis news dowolny lub kilka ale nie wszystkie?

0

ech to lipa ;D

0

jak zrobic zeby sie pojawial jakis news dowolny lub kilka ale nie wszystkie?

trzeba wyświetlić dowolny lub kilka elementów tablicy [diabel]

0

ale jak? (chodzi mi o funkcje wyswietlajaca

0

to jak w koncu?;p

0

to jak w koncu?;p

kuba_e chyba dzisiaj się nie wyspał :-D

0

hmm to da sie czy nie?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1