przekierowanie po wpisaniu hasła

0

Witam,
Chciałbym żebyście pomogli mi stworzyć krótki skrypt w php. Chodzi o to, że mam w pliku login.html umieszczone coś takiego:

<form action="login.php" method="get">
<input type="text" name="haslo" />
<input type="submit" value="OK" />

i chciałbym do tego stworzyć plik php dzięki któremu będzie działało coś takiego, że po wpisaniu ustalonego hasła np. : 1234 będzie przekierowywać do jakiegoś pliku html php czy strony a jeśli ktoś wpisze złe hasło żeby po prostu wyświetliło komunikat i nic więcej się nie działo.
Kiedyś miałem coś takiego napisane ale teraz nie wiem gdzie to jest i sam za bardzo nie ogarniam php ;/

0
<form action="login.php" method="POST">

Tutaj polecam używać metody POST, a nie GET.

Stwórz sobie plik login.php a w nim coś na wzór :
if($_POST['haslo'] == 1234)
{
header('Location: nazwa pliku gdzie chcesz przekierować po udanym zalogowaniu');
} else {
echo "Podano złe hasło";
}

0

niestety nie działa i wcześniej też coś takiego mniej więcej pisałem i nie działało dlatego się tu zgłosiłem

0

Nie działa... To dużo wyjaśnia. Opisz lepiej co nie działa, czy pokazuje się jakiś błąd, jeśli tak to wrzuć tresc błędu. Wrzuć też swój cały kod (jako cały rozumiem, kod który zawiera problem, a nie dziesiątki linijek zbędnego htmla czy phpa)

0

no nic się nie dzieje.. wpiszę te hasło "1234" klikam Ok i nic tylko tak jakby się odświeży strona, tak samo jak wpisze coś przypadkowego to dzieje się to samo a komunikatu z echo nie ma.

0

Dużo nam to nie mówi, że nic się nie dzieje. Masz stworzony ten plik login.php ? Robiłeś sobie jakieś var_dumpy czy zwraca Ci w ogóle jakąś wartość ? Jakieś błędy ? Cokolwiek..

0
fbrzxd napisał(a):

no nic się nie dzieje.. wpiszę te hasło "1234" klikam Ok i nic tylko tak jakby się odświeży
Pod jakim adresem masz początkowy dokument z formularzem?
Jaki adres masz po tym jakby(?) odświeżeniu?

A w ogóle najlepiej wrzuć gdzieś pliki i pokaż.

0

login.html

<form action="login.php" method="POST">
<input type="text" name="haslo" />
<input type="submit" value="OK" />

login.php

<?php
if($_POST['haslo'] == 1234)
{
header('Location: pa.php');
} else {
echo "Podano złe hasło";
}
?>

no i plik pa.php w tym samym folderze.

0

Po 1 zamknij znacznik <form>, a po 2 co ma się dziać innego, skoro tylko przekierowujesz akcję do pliku pa.php w którym podejrzewam nic nie masz ?

0

Kod, który widać, jest poprawny (wyjąwszy niezamknięte form).
Jeśli po kliknięciu "ok" dalej widzisz ten sam formularz, to może jakiś problem z konfiguracją serwera lokalnego?
Jakieś przekierowanie w .htaccess?
Ew. może jakieś <base href="cośtam"> w nagłówku formularza?
Jesteś w stanie ręcznie wpisać adres "login.php" i wyświetlić sobie ten plik?

Wrzuć na jakiś zewnętrzny serwer i zobacz, co się dzieje, a jak się nie będzie działo, to zalinkuj tutaj.

0

po prostu gdy wrzuce te pliki na serwer to wtedy niezależnie czy wpiszę dobre czy złe hasło odsyła mnie do login.php i o dziwo niby ten plik tak samo wygląda jak login.html...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1