Ocena SimplestCMS

Odpowiedz Nowy wątek
2018-08-06 18:13
0

W ramach ćwiczeń zrobiłem taki bardzo prosty cms, właściwie nie wiem czy można to cmsem nazwać, ale w przyszłości będzie można zarządzać przez panel admnistratora. Wszystko opiera się na 4 plikach php i bazie danych sqlite oraz style.css gdzie można dostosowywać wszystko do swoich potrzeb. Nie wygląda to elegancko jeszcze, ale skupiam się na php. Kod się powtarza, wiem, ale to będę powoli dodawał do functions.php, żeby zrobić porządek. W php bawię się dopiero kilka dni, więc nie zdziwi mnie, że coś jest źle napisane, ale to tylko ćwiczenia.

W załączniku wszystkie pliki.

Najważniejsze zalety:

  • brak potrzeby logowania, rejestracji
  • konfiguracja w jednym pliku
  • szybkie działanie, dzięki małej ilości kodu
  • otwarty kod
  • możliwość wyłączenia pokazywania tagów
  • łatwe dostosowanie wyglądu
  • kod html i css w edycji bazy

Do dodania:

  • Konto admina, logowanie, edycja, dodawanie wpisów z panelu
  • eksport funkcji powtarzających się do functions.php
  • pokazywanie wpisów z wybranym tagiem

@hopaj @jurek1980

Proszę o ocenę, rady, uwagi, krytykę.

Wrzuć kod na GitHuba. - Patryk27 2018-08-06 18:33

Pozostało 580 znaków

2018-08-06 18:34
1

Najważniejsze zalety: brak potrzeby logowania
Do dodania: [...] logowanie

Hmmm, to w końcu jak to jest? ;-)


Pozostało 580 znaków

2018-08-06 18:49
0

tak na szybko:
polskie nazwy funkcji, zmiennych (liczarka_tagow kaman), komentarze, czasami niepotrzebne
bez rejestracji, logowania to nie cms, ale jak dodasz to kto wie :)
layout bardzo surowy, wiem, że początek, ale najlepiej już na początku dodać style bootstrapa czy coś
może jakiś mvc?
na plus PDO


Pozostało 580 znaków

2018-08-06 21:10
0

CMS na 4 plikach, no tego jeszcze nie widziałem :) zaraz popacze w kod :)

2018-08-06 21:53
0

Oprócz polski nazw, co już wyżej wspomniano, a czego robić się nie powinno(tak sam Ci napisałem jedno słowo w przykładowym kodzie po polsku), to znów stosujesz wszędzie ob_start. Super, że ćwiczysz! Ale staraj się czytać dokumentację i nie stosować zbędnych funkcji.
P.S.
Jak widać na tym formu jest wielu ludzi i to dużo mądrzejszych ode mnie, nie musisz dodawać mojego nicka w postach. Jak dam radę to przeczytam i pomogę.

Pozostało 580 znaków

2018-08-06 21:59
0
CodeRZ napisał(a):

W ramach ćwiczeń zrobiłem taki bardzo prosty cms, właściwie nie wiem czy można to cmsem nazwać, ale w przyszłości będzie można zarządzać przez panel admnistratora. Wszystko opiera się na 4 plikach php i bazie danych sqlite oraz style.css gdzie można dostosowywać wszystko do swoich potrzeb. Nie wygląda to elegancko jeszcze, ale skupiam się na php. Kod się powtarza, wiem, ale to będę powoli dodawał do functions.php, żeby zrobić porządek. W php bawię się dopiero kilka dni, więc nie zdziwi mnie, że coś jest źle napisane, ale to tylko ćwiczenia.

W załączniku wszystkie pliki.

Najważniejsze zalety:

  • brak potrzeby logowania, rejestracji
  • konfiguracja w jednym pliku
  • szybkie działanie, dzięki małej ilości kodu
  • otwarty kod
  • możliwość wyłączenia pokazywania tagów
  • łatwe dostosowanie wyglądu
  • kod html i css w edycji bazy

Do dodania:

  • Konto admina, logowanie, edycja, dodawanie wpisów z panelu
  • eksport funkcji powtarzających się do functions.php
  • pokazywanie wpisów z wybranym tagiem

@hopaj @jurek1980

Proszę o ocenę, rady, uwagi, krytykę.

Ale co mam powedziec :)

Pozostało 580 znaków

2018-08-07 11:45

No to już:

  1. Brak porządku w strukturze plików, wypadałoby chociaż żeby css'y trzymać w folderze np css :D
  2. W pliku index.php używasz - require_once("configuration.php"); potem includujesz plik functions.php w którym wewnątrz funkcji masz include("configuration.php"); to już jest ładne wprowadzenie do chaosu w projekcie.
  3. W funkcji liczenie_elementow po co Ci zmienna $ile? Nie wnosi ona tutaj żadnego wartości
  4. Kod zawiera zakomentowane linijki - do wywalenia.
  5. SQL'e podatne na sql injection
  6. Funkcja site_titler - powinna zwracać co najwyżej arraya z wymaganymi danymi (obecnie funkcja nie zwraca nic) - a to z kolei przekłada się na to, że w całym "projekcie" mieszasz warstwę logiki z warstwą prezentacji
  7. W sumie to drobnostka, ale od dawna nie ma potrzeby domykania tagu ?>
  8. W index.php raz wykonujesz funkcje liczenie_elementow ale nigdzie nie przypisujesz wartości, a potem z kolei robisz to poprawnie (linie 16 i 21)
  9. Masz tam taki kod
    echo"<hr>";
    echo<<<EON

    nie mogłeś przenieść tego hr do echo które dalej też wyświetla htmla?

  10. Brak wcięć w kodzie, utrudnia to czytanie.
  11. Linijka 44 w index.php wskazuje, że chyba jeszcze nie ogarniasz jak poprawnie napisać takie echo z wykorzystaniem cudzysłowa (quotation mark) i backticka
  12. Chyba nie rozumiesz też po co jest ob_start(); i jego końcowy odpowiednik
  13. W index.php i show.php duplikujesz kod (html)
  14. W cssie też masz błędy - co moim zdaniem wskazuje że piszesz to w jakimś notatniku, bo nie ma czegoś takiego jak font-size: 50
  15. configuration.php teraz w pozostałych plikach masz mało kodu, ale potem CI dojdzie go więcej i co wtedy? będziesz miał konflikty z nazwami zmiennych, będziesz musiał wszędzie includować masę plików - prędzej (z wielkim naciskiem) czy później - pogubisz się i będzie miał błędy, które będziesz w kółko poprawiał i utkwisz w błędnym kole.

Ufff... dalej nie mam siły sprawdzać, bo prawdę mówiąc projekt moim zdaniem jest do zaorania. Sama funkcjonalność także nie pretenduje nawet do miana simplest cms'a.

edytowany 2x, ostatnio: axelbest, 2018-08-07 11:47
O i to są dobre porady! Część już zmieniłem, resztę będę robił. Dzięki! - CodeRZ 2018-08-07 13:29
W takim razie poproszę o łapkę :) albo i akceptację posta :) - axelbest 2018-08-07 13:32
A proszę bardzo! :) - CodeRZ 2018-08-07 13:33

Pozostało 580 znaków

2018-08-07 12:06
0
CodeRZ napisał(a):

W ramach ćwiczeń zrobiłem taki bardzo prosty cms (...) Nie wygląda to elegancko jeszcze, ale skupiam się na php. (...) Kod się powtarza, wiem, ale to będę powoli dodawał do functions.php, żeby zrobić porządek.

Ja mam tylko jedną uwagę, skoro zaczynasz i skupiasz się na php to zacznij od razu się skupiać na poprawnym projektowaniu tak aby od razu był porządek. CMS'em też bym tego nie nazwał bo tak naprawdę jest to "rozpisany" skrypt polegający na wyciąganiu treści z bazy danych, który ma funkcjonalność pokazywania/ukrywania tagów dla danego wpisu. Zapytam tylko jeszcze tak, po co je wyświetlać jak i tak nie są używane te tagi? Rozumiem, że docelowo powinno być tak, że po kliknięciu w tag (przykładowo) PHP wyświetlą nam się wpisy TYLKO z tagiem PHP?

No i wrzucaj to na githuba :)

Wrzucę to na gita, tagi już prawie są, jeszcze prawie jest dodawanie kolejnych wpisów z poziomu strony. - CodeRZ 2018-08-07 13:31

Pozostało 580 znaków

2018-08-07 14:00
0

Nie będe powielal poprzednikow zwlaszcza usera axelbest.
Nie musisz sie z nikim zgadzac ale bierz pod uwage opinie osob ktorzy wiedza znacznie wiecej od Ciebie.
Mam nadzije tez ze nie skaczesz po innyc hforach z innym nickiem ;)

Ja wszystko wiem ze to nauka itd ale skup sie na prostszych rzeczach krok po kroku a potem jak to poznasz staraj sie to uzyc a nie od razu jakies CMS-y urządzasz. [notabene to zaden cms]
Ja i domniemam ze chyba kazdy [chyba ze trafimy na jakiegos supermózga ale ja na takiego w swoim zyciu nie trafilem jeszcze] poznaje wszystko krok po kroku i sztuka cala w tym zeby nie utknąć. Malymi kroczkami a częściej jak to się mówi.

Po pierwsze primo:

  • Uzywaj funkcji [ juz nie mowie zebys uczyl sie od razu klas] ale w taki sposob to rób azeby zawrzeć jak największą ilość danych a nie tylko jakieś pierdoły typu "robie sobie funkcje ze znacznikiem html albo z echo" i żeby było 'fajnie' bo takimi funkcjami sie zawalisz i sie zgubisz. Malo tego, jak jeszcze bedziesz przekazywal argumenty to zycze Ci powodzenia :)
    Po drugie primo:
  • Poducz sie CSS bo to tez wazne jak strona sie prezentuje + jakis framework [ bootstrap ? ]
    Po trzecie primo:
  • Masz bardzo duze braki w wiedzy podstawowej i dlatego mowie nie bierz sie za cos czego nie ogarniasz osobiscie bo z pomocą forum to nie jest wiedza tylko copy/paste a i to jest złe bo każdy może się pomylić a bezmyslne kopiowanie i mowienie ze jest 'zle' do niczego nie prowadzi . Przykladowo nie wiesz dlaczego stawia się ukosniki w stringach pomiedzy apostrofami czy cudzyslowami [ o zmiennych juz nie mowie bo tego jeszcze pewnie nie widziales :D]
    Nie wiesz ze nie wstawia się tagów html formularza pomiędzy htmlową tabele [ to juz błą na poziomie nauki html ]
    Forum jest dobre jak juz nie masz rozwiazania ale naprawde rozwiązania a nie liczenia że ktoś zrobi za Ciebie.
    To nawet nie jest fajne przeciez. Prawda ?

Po czwarte primo:

  • Staraj sie nie "walic" htmla byle gdzie i stosowac ob_start tylko tam gdzie nalezy. Da sie Panie kolego tak zrobic aby nie trzeba bylo uzyc buforowania. Ja tylko Ci pokazalem jak to dziala. Kod HTML powinien byc uzyty tylko w wyniku nie rozpierdzielony przed, po , i w trakcie..

Mialbym jeszcze kilka uwag ale ...

Dołanczam plik kursu i ten kurs sobie przerob od dechy do dechy jak to sie mowi. i nie wracaj tu z pytaniami jak nie odrobisz lekcji:p

Ps. Nie zasypuj ludzi pytaniami bo nikt tego nie lubi.

Kolega sie obrazil. Nikt nie lubi jak sie go ocenia ale niestety sam tego chcial..

edytowany 4x, ostatnio: hopaj, 2018-08-07 14:36
Pokaż pozostałe 3 komentarze
@axelbest kiedyś zrobiłem pętle gdzie formularze były robione w komórkach wewnątrz tabeli a nie na zewnątrz. - CodeRZ 2018-08-07 14:18
Ok, myslałem ze przeoczyłem coś tutaj. - axelbest 2018-08-07 15:05
@hopal - "Dołanczam"... really? (sorki, nie mogłem się powstrzymać) :-D - leonpro778 2018-08-07 16:51
@axelbest: Kolega @CodeRZ mial ostatnio problem z rizjechaniem komorek wlasnie z tego powodu iz wstawil w tabele html formularz. Nie mowie ze tylko pole forma ale caly. Odświeżanie strony z zapamiętaną pozycją używając header(); Malo tego to wstawil to wszystko do pętli. - hopaj 2018-08-08 07:34

Pozostało 580 znaków

2018-08-07 14:09
0

css to jest maly pikoś w tym momencie.
Mozesz mi powiedziec ile masz lat ?

edytowany 1x, ostatnio: hopaj, 2018-08-07 14:10
Mam 17 lat, ale programowaniem zajmuję się od lat. Oczywiście na innym poziomie niż wszyscy tutaj. Na początku pliki wsadowe, później turbo pascal, html, css, c++, teraz php. - CodeRZ 2018-08-07 14:13
HTML i css nie sa jezykami programiwania - hopaj 2018-08-08 08:16

Pozostało 580 znaków

2018-08-07 14:26
0
hopaj napisał(a):

css to jest maly pikoś w tym momencie.
Mozesz mi powiedziec ile masz lat ?

17 lat i zajmujesz się tym od lat ? OK
Kuzwa ja nie bylem taki dobry :(

To jest jeden z najlepszych i sobie zrob kopie.

edytowany 3x, ostatnio: hopaj, 2018-08-07 14:30
Na komentarze odpowiadaj w komentarzach. - Patryk27 2018-08-07 14:27

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0