sumowanie tabeli

0

hej hej, no mam el problem i nie wiem jak się do niego zabrać potrzebuje zsumować ilość paczek i łączną długość km:

kod do tego wszystkiego:

foreach ($_SESSION['koszyk'] as $key => $value) 
{
  $pozycja = $mysqli->query('SELECT * FROM katalogg WHERE pozycja = "'.$value.'"');
  $x = $pozycja->num_rows;
  if ($x === 0) {
$paczki = 0;
}else{
  $paczki = 1;
}

if (!isset($_POST['pole_1'])) {
  $_POST['pole_1'] = NULL;
}

if ($x === 1) {
  $x = $tak;
}elseif ($x === 0) {
    $x = $nie;
  }
echo '<tr>';          
echo '<label><td><input type="checkbox" value="'.$key.'" name="key[]"/></td>';
echo '<td>"'.$value.'"<br />';
echo '</td></label>';
echo '<td>'.$x.'</td>';
if ($x === $tak) {
echo '<td><input type="number" name="pole_1['.$value.']" value="1" min="1" max="100" /></td>';
}elseif ($x == $nie){
echo '<td><input type="number"  value="0" disabled/></td>';
}
if ($x === $tak) {
  $km = $mysqli->query('SELECT norma_pak FROM katalogg WHERE pozycja = "'.$value.'" ' );
while($row = mysqli_fetch_assoc($km)){
   echo '<td>'.($_POST["pole_1"][$value]*$row['norma_pak']).'</td>';
}
}else{
echo '<td>0</td>';
echo "</tr>";
}

}
echo "<tr>";
echo "<th colspan=3>SUMA</th>";
$suma_km = $_POST['pole_1']; // tu próbowałem óżnymi sposobami i nic nie chce wyjść oprócz napisu array :(
$s = $suma_km + $suma_km;
echo "<td>$suma_km</td>";

echo "<td></td>";
echo "</tr>";

echo "<tr>";
echo "<th colspan = 3>LICZBA PALET</th>";
echo "<td colspan = 3></td>";
echo "</tr>";
1

$suma_km = $_POST['pole_1']; // tu próbowałem óżnymi sposobami i nic nie chce wyjść oprócz napisu array :(
$s = $suma_km + $suma_km;

$_POST['pole_1'] to jest array, zanim zapiszesz ilość kilometrów, przeleć to foreachem i zzsumuj sztuki :V

foreach($_POST['pole_1'] as => $kilometry) {
    $suma+= $kilometry;
}
0

ja to głupi jestem ale może np. dodając poszczególne wiersze do siebie...

0
Trzeźwy Młot napisał(a):

$_POST['pole_1'] to jest array, zanim zapiszesz ilość kilometrów, przeleć to foreachem i zzsumuj sztuki :V

foreach($_POST['pole_1'] as => $kilometry) {
    $suma+= $kilometry;
}

Hehe miałeś racje, próbwoałem tak ale mi nie wychodziło :D

A jakby tu zliczyć wszystkie km z ostatniej kolumny(tamto odnosiło się do liczby paczek*)?

Kod na to:

  $km = $mysqli->query('SELECT norma_pak FROM katalogg WHERE pozycja = "'.$value.'" ' );
while($row = mysqli_fetch_assoc($km)){
   echo '<td>'.($_POST["pole_1"][$value]*$row['norma_pak']).'</td>';
}
1
while($row = mysqli_fetch_assoc($km)){
   echo '<td>'.($_POST["pole_1"][$value]*$row['norma_pak']).'</td>';
$wszystkie_kilometry += $_POST["pole_1"][$value]*$row['norma_pak']; 
}

Chyba się nie znam, ale sumowanie w tym przypadku działa tak samo :V

0

Notice: Undefined variable: wszystkie_kilometry in C:\xamppp\htdocs\test\koszyk.php on line 145

Notice: Undefined variable: suma_paczek in C:\xamppp\htdocs\test\koszyk.php on line 156

ok dałem im NULL na dzien dobry i nie ma bledu

0

Tylko nie mam pomysłu jak napisać że :
JEŚLI JEST WIECEJ NIZ 18 PACZEK TO SA JUZ 2 PALETY, JESLI MNIEJ NIZ 18 TO 1 PALETA, NO I NP. JESLI JEST 37 PACZEK TO MAMY 3 PALETY I TAK DALEJ CO 18.. jakby to skrobnąć może for??

0

trunc((liczba_paczek - 1) / 18) + 1
naprawdę tak trudno ułożyć wzór?

0

to co podałeś to jakiś szajs - i nie nie wkopiowałem tego

0

Może dlatego, że kolega podał tylko wzór, a Ty na jego podstawie masz dopasować swój kod w PHP?

Zgaduję, bo najpewniej poleciał Ci error " Call to undefined method" :V

0

panowie tak czy inaczej dziekuję reszte sobie sam poradziłem, powodzenia

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1