Dynamiczna nawigacja

0

Hej. Chciałbym aby ktoś mi wytłumaczył zasadę działania nawigacji w PHPie. Przypuśćmy, że mam aplikację, w której mam nawigację do innych podstron. Po kliknięciu np w zakładkę Login przenosi mnie do strony logowania. Znajdując się stronie logowania muszę znowu dołączać plik w którym znajduje się nawigacja?. Czy można to jakoś ustawić globalnie, żeby nawigacja była cały czas widoczna niezależnie na jakiej podstronie się znajdujemy?.

0
Pijany Karp napisał(a):

Znajdując się stronie logowania muszę znowu dołączać plik w którym znajduje się nawigacja?. Czy można to jakoś ustawić globalnie, żeby nawigacja była cały czas widoczna niezależnie na jakiej podstronie się znajdujemy?.

Można. Najprościej ustawić sobie jeden szablon strony i zmieniać tylko tą treść co nas interesuje:

<?php
   include 'header.php';
   include 'main_menu.php';
   include $show_page;
   include 'footer.php';
?>

Pod $show_page wrzucamy nazwę pliku, który będzie zawierać widok jaki nas interesuje. Jednak tak jak podano wyżej, do tego są frameworki :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1