Call to undefined function mysql_fetch_assoc()

0

Witam! Mam problem przy skrypcie w PHP. Przy próbie połączenia się z bazą danych jest wszystko ok. Podobnie jest z poleceniem do bazy. Szukałem w internecie jak pobrać te wyniki z bazy i znalazłem 1 sposób ale on nie działa. Wyskakuje mi wtedy błąd:

Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mysql_fetch_assoc() in C:\xampp\htdocs\szukajProduktu.php:18 Stack trace: #0 {main} thrown in C:\xampp\htdocs\szukajProduktu.php on line 18

Kod skryptu:

<?php 
require "connect.php";
$name_product = $_POST["name_product"];
$mysql_qry = "select * from `produkty` where `nazwa` like '$name_product';";
$result = mysqli_query($conn ,$mysql_qry);
if(mysqli_num_rows($result) > 0) {
echo "Działa";
}
else {
echo "Niedziała";
}

$name = "name";
$price = "price";
$rows = mysql_fetch_assoc();

?>

Proszę o pomoc ponieważ dopiero uczę się PHP

1
  1. Mieszasz funkcje mysqli_ z mysql_.
  2. Widzisz ten duży, czerwony komunikat, który pokazuje się po wejściu do dokumentacji tej funkcji? :-)
1

Po pierwsze primo to mysql_fetch_assoc jest mocno deprecated. Po drugie primo to mysql_fetch_assoc jak i mysqli_fetch_assoc muszą przyjąć parametr jakim jet query. Poprawa tego powinna rozwiązać Twój problem.

Pozdrawiam :)

0

Poprawiłem to i wyskakuje teraz taki błąd:

mysqli_fetch_assoc() expects parameter 1 to be mysqli_result, string given in
1
Adrian098741 napisał(a):

Poprawiłem to i wyskakuje teraz taki błąd:

mysqli_fetch_assoc() expects parameter 1 to be mysqli_result, string given in
$sql = "SELECT [...]";
$res = mysqli_query($conn, $sql);
$wyn = mysqli_fetch_assoc($res);
0

Już działa !!!
Dzięki :-)

0

Zwróć proszę uwagę że włączasz surowego POSTa do query SQL. W Twoim kodzie występuje podatność SQL Injection https://pl.wikipedia.org/wiki/SQL_injection
Warto zwracać uwagę na bezpieczeństwo od samego początku :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1