Usunięcie niepustowści wstawianych zmiennych

0

http://fx-team.fulara.com/pelny-panel-administratora-dla-tabeli-mysqli/

Hej w linku powyżej jest świetny kod który przerobiłem na swoje i super działa tylko potrzebuje usunąć tą kontrole niepustowści wstawianych zmiennych, i nie wiem jak. Myślałem pół dnia i nie wiem. Nie krzyczcie że nie pisze takie coś sam a nawet nie wiem co to jest, po prostu potrzebujowałęm takie coś stworzyć na szybko i szablon znalazłem więc rach ciach i mam prawie po problemie. Może mi ktoś pomóc to usunąć??

0
Eddi napisał(a):

http://fx-team.fulara.com/pelny-panel-administratora-dla-tabeli-mysqli/

Hej w linku powyżej jest świetny kod który przerobiłem na swoje i super działa tylko potrzebuje usunąć tą kontrole niepustowści wstawianych zmiennych, i nie wiem jak. Myślałem pół dnia i nie wiem. Nie krzyczcie że nie pisze takie coś sam a nawet nie wiem co to jest, po prostu potrzebujowałęm takie coś stworzyć na szybko i szablon znalazłem więc rach ciach i mam prawie po problemie. Może mi ktoś pomóc to usunąć??

Prosto, tam gdzie masz linijkę z funkcją wczytaj zmieniasz na swoją linijkę bez tej funkcji, przykład:

$nr = wczytaj("nr");

zamieniasz na:

$nr = $_GET['nr'];

Musisz tylko wiedzieć, że od teraz SAM musisz dbać o otrzymywane GET'em wartości.

0

zamienilem || na &&

if (!isset($_GET[$zmienna]) || $_GET[$zmienna]=="") zaminilem na if (!isset($_GET[$zmienna]) && $_GET[$zmienna]=="")

i dziala jak nalezy, co o tym sadzicie?

i pytanie bo tu nie ma pierwszej kolumny id a ja mam i muszą ją mieć wiec jakby tu zrobić aby auto przypisywało mi nastepne id podczas dodawania nowego obiektu?

0

Sądzę, że zmieniłeś tą linijkę na coś w rodzaju "bez sensu". Poczytaj sobie o operatorach logicznych w PHP i zobacz co stworzyłeś.

0

a to moje drugie pytanie odnośnie id??

Chodzi o to że gdy mam panel administratora to gdy usunę id np.16 to chce przy dodawaniu nowego rekordu (na 100 możliwych) aby on miał id=16.

0

Jeżeli kolumna id jest kluczem z auto increment to możesz zrobić sobie to w taki sposób. Zamiast USUWAĆ rekord, za pomocą UPDATE ustawiasz wszelkie pola puste (sam sobie określ jaka kolumna będzie dla Ciebie wyznacznikiem czy w danym rekordzie są wpisane dane czy ich tam nie ma). W ten sposób, modyfikując rekord o id = 16 możesz go łatwo później wyłapać (SELECT i LIMIT 1) i wpisać do niego nowe dane.

0

Niestey id nie jest kluczem, to chodzi że by w moim panelu administrayjnym był lepszy wygląd strony bo jest ponumerowany i dla osoby nie będącej informatycznie uzdolnionej wygląda to łatwiej i lepiej. Chyba sobie to odpuszcze.

Ale potrzebuję coś takiego jeszcze że gdy usunę wiersz z tabeli w panelu administratora chciałbym aby on pojawił się na nowej stronie historia.php w którym zostanie zapisany, jest taka opcja??

0

Mam takie coś ale nie działa :(

<tr>
          <th>Id</th><th>Typ Osłonki</th><th>Typ Osłonki Opis</th><th>Dodatek Typu Osłonki</th><th>Dodatek Typu Osłonki Opis</th><th>Kolor</th><th>Kolor Opis</th><th>Kaliber</th><th>Pakow anie</th><th>Pakowanie Opis</th><th>Doda tki</th><th>Dodatki Opis</th><th>Ilość m.b (cm.b)</th><th>Ilość Opis</th><th>Gatu nek</th><th>Gatunek Opis</th><th>Przywróć rekord</th>
   </tr>
<?php
include('polacz.php');
if ($sql =  $mysqli->prepare("SELECT * FROM oslonki WHERE id=?")) 
{
        $sql->execute();
        $sql->bind_result($id, $typ_oslonki, $typ_oslonki_opis, $dod_typ_oslonki, $dod_typ_oslonki_opis, $kolor, $kolor_opis, $kaliber, $pakowanie, $pakowanie_opis, $dodatki, $dodatki_opis, $metry, $metry_opis, $gatunek, $gatunek_opis);
        while ($sql->fetch())
        {
                echo "<tr>
                        <td>$id</td>
                        <td>$typ_oslonki</td>
                        <td>$typ_oslonki_opis</td>
                        <td>$dod_typ_oslonki</td>
                        <td>$dod_typ_oslonki_opis</td>
                        <td>$kolor</td>
                        <td>$kolor_opis</td>
                        <td>$kaliber</td>
                        <td>$pakowanie</td>
                        <td>$pakowanie_opis</td>
                        <td>$dodatki</td>
                        <td>$dodatki_opis</td>
                        <td>$metry</td>
                        <td>$metry_opis</td>
                        <td>$gatunek</td>
                        <td>$gatunek_opis</td>
                        <td><a href=\"przywroc.php?id=$id\">Przywróć</a></td>
                 </tr>";
        }
        $sql->close();
 }
else die( "Błąd w zapytaniu SQL! Sprawdź kod SQL w PhpMyAdmin." );

 $mysqli->close();
?>
  </table>

  <a href="index1.php">Powrót do panelu administratora</a>
0
Eddi napisał(a):

Niestey id nie jest kluczem, to chodzi że by w moim panelu administrayjnym był lepszy wygląd strony bo jest ponumerowany i dla osoby nie będącej informatycznie uzdolnionej wygląda to łatwiej i lepiej. Chyba sobie to odpuszcze.

Ale potrzebuję coś takiego jeszcze że gdy usunę wiersz z tabeli w panelu administratora chciałbym aby on pojawił się na nowej stronie historia.php w którym zostanie zapisany, jest taka opcja??

  1. Jeżeli chodzi o same numerki "dla numeracji" to robisz to zwykłą pętlą for (jeżeli masz paginację, to z lekką modernizacją offsetów).
  2. Jest taka opcja (tzn. samemu łatwo coś takiego zaimplementować).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1