Symfony Curl Error

0

Witam

Robie kurs frameworka Symfony ze strefy kursów. Niestety po zainstalowaniu Symfony (3.4) i wpisaniu w wierszu poleceń "symfony new auction.io" wyskakuje mi komunikat:

[GuzzleHttp\Exception\RequestException]
cURL error 60: SSL certificate problem: unable to get local issuer certificat

[GuzzleHttp\Ring\Exception\RingException]
cURL error 60: SSL certificate problem: unable to get local issuer certificate>

I żaden projekt nie utwarza się..
Na jakimś innym forum znalazłem aby podmienić plik cacert.pem niestety nic to nie dało...
Proszę o pomoc

0
Desu napisał(a):

Fix "cURL error 60: SSL certificate problem" #268

Niestety nie działa mi ta metoda zamieniałem plik cacert.pem zmieniałem ścieżki w pliku php.ini nic to nie dało dalej ten sam błąd :(

Plik umieszczałęm w ‪"C:\xampp\php\extras\ssl\cacert.pem"
Próbowałem też w samym C:\xampp\php\cacert.pem" tez nic nie dawało. Siedze nad tym już trzeci dzien próbowałem na 2 komputerach (windows 10 i windows 7) i cały czas to samo.
Bardzo proszę o pomoc podejrzewam żę to nie jest chyba jakiś duży problem? Dlaczego cały czas wywala ten error ? Pomocy ! :(

0

nikt nie wie jak rozwiązać ten problem ?

0

udało mi się odpalić komendą composer create-project symfony/framework-standard-edition my_project_name

potem php bin/console server:run nastepnie trzeba skonfigurować porty itd.

0

Jeżeli nawet po modyfikacji php.ini o ścieżkę do certyfikatu nadal występuje błąd

[GuzzleHttp\Exception\RequestException]
cURL error 60: SSL certificate problem: unable to get local issuer certificat

to jest możliwe, że CLI korzysta z innej wersji php niż ta w której modyfikujesz pliki php.ini

w takim wypadku to plik php.ini dla wersji z której korzysta CLI musi mieć zapis o ścieżce do certyfikatu

[cURL]
curl.cainfo="C:\XAMPP\php\cacert.pem"

W przypadku WAMP to rozwiązanie się sprawdza i można wtedy bez problemu korzystać z instalatora symfony.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1