Wrzucenie danych z formularza do bazy danych CBA

Odpowiedz Nowy wątek
2018-05-16 15:51
0

Nie umiem się połączyć z bazą. Mało piszę w PHP więc gdzieś popełniam prosty błąd.

$connection = @mysql_connect('mysql.cba.pl', 'user', 'password')    
    or die('Brak połączenia z serwerem MySQL');
    $db = @mysql_select_db('test', $connection)
    or die('Nie mogę połączyć się z bazą danych');  

    $a = $_POST['placa'];
    $ins = @mysql_query("INSERT INTO test SET stawka='$a', netto='$netto'"); 

    if($ins) echo "Rekord został dodany poprawnie";
    else echo "Błąd nie udało się dodać nowego rekordu"; 

    mysql_close($connection); 
edytowany 1x, ostatnio: Patryk27, 2018-05-16 16:16
Może nie wrzucaj danych dostępowych do bazy do kodu ;-) - Patryk27 2018-05-16 16:17

Pozostało 580 znaków

2018-05-16 16:02
Pijany Programista
0

Usunięcie @ z kodu pomogłoby naprowadzić siebie samego na błąd :)

Pozostało 580 znaków

2018-05-16 16:02
0

Zobacz jaki ładny czerwony komunikat widnieje na tej stronie :) http://php.net/manual/en/function.mysql-connect.php

Czy na cba masz jakieś ustawienia dot. listy dozwolonych adresów IP które mogą łączyć się bazą? Może CBA zezwala domyślnie na połączenie tylko z localhosta, a Ty to robisz ze swojego własnego kompa. W takim przypadku wystarczy, że dodasz swoje IP do takowej white-listy.

Nie umiem się połączyć z bazą. - może jeśli byś nie używał znaku @ przed funkcjami to byś poznał błąd jaki Ci prawdopodobnie się pojawia.

edytowany 1x, ostatnio: axelbest, 2018-05-16 16:03

Pozostało 580 znaków

2018-05-17 17:33
0

Hej, funkcja mysql_connect jest deprecated od PHP 5.5.0 a od wersji PHP 7.0 nie ma jej. Jeśli zależy ci na pisaniu kodu działającego na nowszych wersjach PHP polecałbym użycie MySQLi lub PDO biblioteki z naciskiem na to drugie. W kluczowych wywołaniach funkcji stosujesz też operator tłumienia błędów "@" który zapobiega wyrzucaniu błędów na ekran. Ja bym na twoim miejscu użył PDO biblioteki i każde odwołanie się do zewnętrznych zasobów opakował w blok try .. catch. dla wszystkiego na potrzeby debugowania możesz na początku skryptu wywołać funkcję odblokowującą wyświetlanie błędów cos takiego np:

ini_set('display_errors', 'On');
error_reporting(E_ALL);

Pozdrawiam

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0