Dashboard wiele danych

0

Hej,

Po zalogowaniu do mojej aplikacji kieruję usera na widok ( dashboard ), do którego każdy user ( rola, w sumie 4 role ) ma dostęp.
Chciałbym w tym miejscu prezentować różnego rodzaju informacje, np.:

  1. Statystyki jakieś ( ilości pewnych dokumentów o niepożądanych statusach )
  2. Wykresy
  3. etc..

i teraz dwa pytania:

  1. Jak to powinno być ładnie zrobione. Chodzi mi o to, że owszem mogę w kontrolerze wywyłać 20 serwisowych metod, brać coś z repozytoriów etc... ale nie jestem pewien czy to "ładne" jest? z drugiej strony nie mam pomysłu jak inaczej

  2. Jako, że mam różne role nie dla każdej roli chce prezentować te same dane. I nie chodzi tylko o to, że dana rola powinna widzieć tylko dane należące do niego ( admin all ), ale też dla admina parę dodatkowych informacji, dla jakiejś roli parę innych dodatkowych informacji, etc....
    Czy może zrobić coś a'la

switch(rola)
{
   case: 'rola_1':
       $dane = serwis->metoda();
       $daneInne = serwis->metoda();
       $daneJeszczeInne = repo->metoda();
       $widok = 'widok';
   case: 'rola_2':
//
//             
}
// 
return view($widok, ['dane' = $dane]);
2

Ja bym to zrobił tak:
https://github.com/3amprogrammer/dashslab.io

Branche w kolejności takiej jak na gicie :)

0

@Desu: dzięki za Twój czas. Rozwiązanie rzeczywiście "ładne" :)

0

dzięki raz jeszcze. Mam jeszcze kilka funkcjonalności do zakodowania i potem dashboard.
na pewno ten wątek będzie miał kontynuację...

0

Spoko, załóż konto, będziesz otrzymywał powiadomienia ;)

0
Desu napisał(a):

Ja bym to zrobił tak:
https://github.com/3amprogrammer/dashslab.io

Branche w kolejności takiej jak na gicie :)

dlaczego zamiast po prostu napisać** dd($var)** to piszesz var_dump($var); die; ?
2:50min, w twoim przypadku jest to zmienna $dashboard

0

Wszyscy jesteśmy niewolnikami naszych przyzwyczajeń ;) Nie programuje w Laravelu, więc automatycznie pisze var_dump.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1