Okno modalne, iframe : co zastosować

0

Witam
Proszę o nakierowanie mnie na metodę , której najlepiej było by użyć w opisanym przypadku.
Mam bazę danych zgłoszeń telefonicznych , które przekazywane są kierowników poszczególnych działów.
Całość wygląda jak na załączonym obrazku.

screenshot-20180507200357.png

Po kliknięciu na szczegóły użytkownik przenoszony jest do DIV-a zawierającego pola wczytane z bazy, ale jest to męczące bo trzeba ciągle scrollować by po obejrzeniu szczegółów powrócić w poprzednie miejscie. Chciałbym dokonać tu zmiany, aby po kliknięciu na szczegóły pojawiało się okno z informacjami ( zamiast przenoszenia do tabeli na dole strony ) , które tak jak dotychczas użytkownik mógłby zmienić i zaktualizować przyciskiem w razie potrzeby, lub po prostu zamknąć.

Czy okno modalne będzie tu dobrym wyborem? Da rade wygodnie przekazywać indeks klikniętego rekordu by w razie potrzeby zrobić UPDATE ?
Czy konieczne będzie użycie AJAX-a?

Jestem początkujący i byłbym wdzięczny za sugestie
Pozdrawiam

0

Hmm skoro te dane i tak masz na stronie tylko chcesz je wrzucić do modala to chyba nie ma potrzeby wczytywania ich drugi raz? Zamiast w tabele wyświetlaj je w modalach i tyle. Chyba, że czegoś nie rozumiem

0

Nie chce mieć tych danych na stronie, chce zlikwidować tabelę SZCZEGÓŁY i chce wczytywać dane dynamicznie do modal-a lub iforma poprzez AJAX. Bo chyba tak to powinno być zrobione, jeden modal i dane wczytywane dynamicznie?

0
uhcik napisał(a):

...chce wczytywać dane dynamicznie do modal-a lub iforma poprzez AJAX.

A wcześniej się pytasz czy potrzebny jest Ajax :D Ogólnie to tak bym pewnie zrobił. Dodał do szczegółów metodę onclick, która otworzy okienko modalne ale wpierw wczyta do niego zawartość jaką chcesz wyświetlić.

0

Jak masz ich 10 to możesz je przesłać zamiast do tabelki to do modali i nie będziesz musiał wczytywać ich ajaxem

0
leonpro778 napisał(a):
uhcik napisał(a):

...chce wczytywać dane dynamicznie do modal-a lub iforma poprzez AJAX.

A wcześniej się pytasz czy potrzebny jest Ajax :D Ogólnie to tak bym pewnie zrobił. Dodał do szczegółów metodę onclick, która otworzy okienko modalne ale wpierw wczyta do niego zawartość jaką chcesz wyświetlić.

Wiem wiem... namieszałem, tak to jest jak nie zna się podstaw i piszę program.Sam nie wiedziałem jak to ma działać. Parę godzin szukania zaowocowało i powoli klecę właśnie coś takiego - jedno okno modalne i AJAX ładujący dane do konkretnego DIV-a w oknie modalnym. Pewnie później będę miał jeszcze trochę pytań ale póki co dzięki za sugestie bo idzie w dobrym kierunku

Dzięki i przepraszam

0

Również korzystam z okna modalnego wczytuję wszystkie potrzebne dane z bazy i wyświetlam te istotne po przefiltrowaniu JavaScriptem. Dzięki czemu dane są pobierane tylko raz przy załadowaniu strony. Przy pomocy AJAXU będziesz przeładował część strony. Tak naprawdę to zależy co chcesz osiągnąć bo jeden i drugi sposób jest dobry.

0

Mam pierwszy problem.
Przy wypełnianiu modala danymi z żądania AJAX nie wykonuje się żaden kod javascript .

Żądanie wywołuje tak

<script>
function showUser(str) {
    if (str == "")
		{
        document.getElementById("txtHint").innerHTML = "";
        return;
    } else 
	{ 
        if (window.XMLHttpRequest) {
            // code for IE7+, Firefox, Chrome, Opera, Safari
            xmlhttp = new XMLHttpRequest();
        } else {
            // code for IE6, IE5
            xmlhttp = new ActiveXObject("Microsoft.XMLHTTP");
        }
        xmlhttp.onreadystatechange = function() {
            if (this.readyState == 4 && this.status == 200) {
                document.getElementById("txtHint").innerHTML = this.responseText;
            }
        };
        xmlhttp.open("GET","rekordajax.php?term="+str,true);
        xmlhttp.send();
		
		
    }
}
</script>  

Potem w pliku rekordajax.php nie działa żaden javascript

echo '<script  type="text/javascript">alert("dsdsd");</script>';

W jaki sposób ominąć ograniczenie w wykonywaniu JS.

0

Samo definiowanie funkcji nie wystarcza, trzeba jeszcze ją wywołać

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1