Liczenie rekordów w PDO/MySQL/PHP

0

Mam taki kod i chciałbym żeby wskazywał ilość wierszy / rekordów z bazy danych.

$stmt = $db->query('SELECT * FROM ksiazka WHERE aktywna_ksiazka = 1 AND wypozyczalna = 1 AND numer_ksiazki LIKE "%'.$numer.'%" ORDER BY tytul_ksiazki ASC');

Używam biblioteki PDO

0

A w ogóle szukałeś w necie informacji o tym jak otrzymać liczbę zwróconych wierszy w SQL? Jeśli tak to napisz nam, na czym te poszukiwania zakończyłes.

0

SELECT COUNT(id) FROM...

0
Kar Jsf napisał(a):

za każdym razem jest za pomocą mysqli a to mi nie działa na moim serwerze

Może masz wyłączone mysqli w php.ini?

Mjuzik napisał(a):

SELECT COUNT(id) FROM...

Tylko że wtedy nie zwróci wierszy xd

0

Jest jeszcze $stmt->rowCount() (http://php.net/manual/en/pdostatement.rowcount.php).

1

Jak zwrócisz wiersze i będziesz miał dane w tablicy, wystarczy zwykły count().

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1